Ιταλία: Υποχρεωτικό αρνητικό Covid τεστ στους ταξιδιώτες από την ΕΕ – Σφοδρή αντίδραση της Αντιπροέδρου της Κομισιόν

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Το βράδυ της Τρίτης 14 Δεκεμβρίου ο Ιταλός Υπουργός Υγείας Roberto Speranza υπέγραψε νέο κυβερνητικό διάταγμα που σχετίζεται με τα ταξίδια προς την Ιταλία και ενόψει των Χριστουγεννιάτικων διακοπών. 

Πρόκειται για μέτρο που εντάσσεται στα πλαίσια της επιδείνωσης της υγειονομικής κατάστασης της χώρας, η οποία σήμερα είδε τον αριθμό των νέων κρουσμάτων Covid-19 να φτάνουν τους 20.677 και 120 νεκρούς, νέο αρνητικό ρεκόρ θυμάτων για το τέταρτο κύμα της πανδημίας. 

Σε ισχύ από 16 Δεκεμβρίου ως 31 Ιανουαρίου, το διάταγμα προβλέπει ο εισερχόμενος στην Ιταλία ταξιδιώτης να υποχρεούται να φέρει αρνητικό τεστ (24ωρης ισχύς εαν rapid και 48ωρης ισχύς εάν PCR) ενώ παράλληλα για τους ανεμβολίαστους προβλέπεται επιπλέον και καραντίνα 5 ημερών. 

Η διαφορά με τα έως τώρα ισχύοντα μέτρα έχει να κάνει και με την επιβολή του διατάγματος και σε όσους προέρχονται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και αυτό προκάλεσε την σφοδρή και αρνητική αντίδραση της Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κομισιόν Vera Jourova. 

Όπως μεταφέρουν τα Ιταλικά ΜΜΕ, η Αντιπρόεδρος τόνισε πως “η Ιταλία θα πρέπει να εξηγήσει” και να δικαιολογήσει τα νέα μέτρα με βάση την “πραγματική κατάσταση”. Τα μέτρα μπορούν να παρθούν μεν, αφετέρου δε δεν είχαν συμφωνηθεί με την ΕΕ, και μάλιστα η κα Jourova εξέφρασε την ελπίδα αυτό το έκτακτο μέτρο της “πίσω πόρτας” να μην “αφήσει να πεθάνει” το Green Pass “γιατί είναι ένα από τα πιο πρακτικά πράγματα που έχουμε αναπτύξει για τους Ευρωπαίους πολίτες”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος