Ιταλία: Υπό μελέτη τηλεφώνημα μεταξύ Ντράγκι και Πούτιν με αίτημα την κατάπαυση του πυρός και την εκκένωση των αμάχων

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Ενώ υπάρχει μεγάλη αναμονή για το έργο της διπλωματίας στις προσεχείς διαβουλεύσεις της Κωνσταντινούπολης, σημερινό άρθρο της Corriere della Sera αποκαλύπτει πως καταβάλλεται προσπάθεια  να πραγματοποιηθεί μια τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των Μάριο Ντράγκι και Βλαντιμίρ Πούτιν.   

Σύμφωνα με το άρθρο-ανάλυση “η Ιταλία φιλοδοξεί να είναι ο εγγυητής της ουδετερότητας και της ασφάλειας της Ουκρανίας μαζί με ένα δίκτυο που θα είχε ενεργό αλλά και έναν νομικά δεσμευτικό ρόλο στην εγγύηση τουλάχιστον μέρους ειρηνευτικών συμφωνιών μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας”. Η πρόθεση της Ιταλικής Κυβέρνησης να αποκτήσει ενεργό ρόλο στην διπλωματική προσπάθεια φαίνεται να έχει ήδη μεταβιβαστεί στο επιτελείο του Ουκρανού Προέδρου Ζελένσκι.

Το Ιταλικό δημοσίευμα τονίζει πως το τηλεφώνημα μεταξύ του Ρώσου Προέδρου και του Ιταλού Πρωθυπουργού “θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί τις επόμενες μέρες” και “σε ένα υπάρχον διπλωματικό κανάλι”, όπως τόνισε ο ίδιος ο Ντράγκι στο τέλος του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. 

Αν και δεν αναφέρεται κανένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ο Ιταλός ΥπΕξ Di Maio πρόσφατα είπε πως το περιεχόμενο της τηλεφωνικής συνομιλίας θα βαδίζει “προς την κατεύθυνση ενός Ευρωπαϊκού συντονισμού (όπως αυτό) που είχαμε την Πέμπτη (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο) για να ζητήσουμε από τον Πούτιν μια κατάπαυση του πυρός και να μας επιτρέψει να εκκενώσουμε τους αμάχους”. Μια δήλωση η οποία εντάσσεται στα πλαίσια όσων είχε δηλώσει ο ίδιος ο Di Maio ήδη από τις αρχές Μαρτίου, όταν είχε μιλήσει για “κόκκινη τηλεφωνική γραμμή (με τη Ρωσία) για την εκκένωση αμάχων”.

Πρόσφατα ο Επικεφαλής του Υπουργικού Συμβουλίου της Ουκρανίας, Andriy Yermak, δήλωσε σε συνέντευξη πως “η Κίνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία (…) θα πρέπει να είναι ο άξονας μιας συμφωνίας που εγγυάται την ουδετερότητα (που ζητά η Μόσχα) και την ασφάλεια (που ζητά το Κίεβο) σε περίπτωση που οι ειρηνευτικές συνομιλίες έχουν θετική πορεία”.

Επίσης, ο ίδιος ο Yermak φαίνεται να δήλωσε πως “υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με το ενδιαφέρον από πλευράς της Ιταλίας να ενταχθεί σε αυτή τη διαδικασία” διπλωματικής προσπάθειας, κάτι που επιβεβαίωσε και ο Ιταλός ΥπΕξ Di Maio, τονίζοντας μάλιστα πως “αυτό δείχνει ότι δεν ήμασταν καθόλου περιθωριακοί αυτήν την περίοδο, το πολύ πολύ να ήμασταν διακριτικοί”. 

Μια δήλωση, αυτή του Di Maio, η οποία αποκτά ενδιαφέρον, εφόσον ουσιαστικά επιβεβαιώνει την αίσθηση δευτερεύουσας σημασίας που έδωσε η Ιταλία στα πλαίσια της παγκόσμιας διπλωματίας το τελευταίο χρονικό διάστημα – ειδικά σε σχέση με τις πολλαπλές συνομιλίες μεταξύ των Προέδρων Μακρόν και Πούτιν.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος