Ιταλία: Υπό κράτηση 13 σωφρονιστικοί υπάλληλοι για επιθέσεις σε βάρος ανήλικων εγκλείστων

Σύνοψη
  • Οι συλλήψεις στη φυλακή ανηλίκων Τσέζαρε Μπεκαρία, στην περιφέρεια της λομβαρδικής πρωτεύουσας, έγιναν στο πλαίσιο έρευνας που διενεργείται για επιθέσεις που διαπράχθηκαν από το 2022 ως και φέτος
  • Οι κατηγορούμενοι φέρονται να ενέχονται σε «βασανιστήρια», «κατάχρηση εξουσίας», «συνέργεια σε επιθέσεις εναντίον ανηλίκων» και, σε μια περίπτωση, «απόπειρα σεξουαλικής βίας» — βιασμού κρατουμένου

Απόπειρα σεξουαλικής βίας, βασανιστήρια, τραυματισμοί, κακομεταχείριση δια παραλείψεως, επιβαρυνόμενη από την κατάχρηση εξουσίας. Με αυτές τις κατηγορίες συνελήφθησαν το πρωί της Δευτέρας 13 ένστολοι που υπηρέτησαν ή ακόμη υπηρετούν στις φυλακές Μπεκαρία του Μιλάνου, καθώς και αναβολή και πάγωμα των δημοσίων αξιωμάτων για οκτώ σωφρονιστικούς υπαλλήλους.

Ανταπόκριση: Κρίστιαν Μαυρής

Όπως τονίζει ο ιταλικός Τύπος, αυτά που προκύπτουν, ιδιαίτερα από τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, είναι η κατάχρηση εξουσίας και η διάπραξη βασανιστηρίων από τους δημόσιους λειτουργούς, πολλές φορές υποκινούμενη από ασήμαντα κίνητρα.

Σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, τα αδικήματα χρονολογούνται στο 2022, και η έρευνα ξεκίνησε ύστερα από αναφορές. Στη συνέχεια, τα στοιχεία συλλέχθηκαν επίσης μέσω του Εγγυητή των δικαιωμάτων των ατόμων που στερούνται της ελευθερίας τους, και οι Αρχές προέβησαν σε υποκλοπές και παρακολουθήσεις μέσω καμερών ασφαλείας, όπου καταγράφηκαν επεισόδια βίας.

Μάλιστα, σχετικά με την απόπειρα βιασμού ανήλικου κρατουμένου από αστυνομικό, γίνεται και λόγος για την ενδεχόμενη απόπειρα συγκάλυψης του βίαιου περιστατικού, μέσω “μη ελέγχου των αξιωματικών που υπηρετούσαν τη νύχτα των γεγονότων”.

Ο Γραμματέας του Σωματείου της ιταλικής Σωφρονιστικής Αστυνομίας εκφράζει “απογοήτευση και δυσπιστία” για το περιστατικό, ενώ τονίζει πως στις ιταλικές φυλακές από την αρχή του 2024 υπήρξαν 32 αυτοκτονίες, εκ των οποίων τέσσερις μεταξύ των σωφρονιστικών υπαλλήλων, ενδεικτικό της κακής κατάστασης που επικρατεί.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος