Ιταλία: Χαμηλώνει ανησυχητικά η στάθμη των νερών στον ποταμό Πάδο

Είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ιταλίας και ένας από τους σημαντικότερους στην Ευρώπη. Ο Πάδος διασχίζει τη βόρεια Ιταλία από τη Δύση προς την Ανατολή για περισσότερα από 600 χιλιόμετρα.

Είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ιταλίας και ένας από τους σημαντικότερους στην Ευρώπη. Ο Πάδος διασχίζει τη βόρεια Ιταλία από τη Δύση προς την Ανατολή για περισσότερα από 600 χιλιόμετρα.

Εδώ και λίγα χρόνια, η ανομβρία μετατρέπει τη μεγαλειώδη υδάτινη μάζα που εκβάλλει στην Αδριατική θάλασσα σε ένα απλό ρέμα που κυλάει πάνω από άνυδρο έδαφος. Η έλλειψη νερού χαρακτηριστική της καλοκαιρινής περιόδου έχει γίνει επίσης κοινή εικόνα τους πρώτους μήνες του χρόνου.

Ο Luigi Bisi είναι πρόεδρος του Piacenza Recovery Consortium.”Είμαστε στον ποταμό Πάδο. Είμαστε τον Μάρτιο: κανονικά την άνοιξη η στάθμη του νερού εδώ θα ήταν υψηλότερη, λόγω του λιώσιμου του χιονιού. Αντ’ αυτού, είμαστε εδώ και το ποτάμι Πάδο είναι σχεδόν στεγνό.”

Αυτή την εποχή, η κανονική ροή του ποταμού θα ήταν περίπου 1.000 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο, και αυτή τη στιγμή είναι μόνο 300 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο. Ένα αρνητικό ιστορικό ρεκόρ άκρως ανησυχητικό.

«Το νερό είναι στα δεξιά μου, το άνυδρο χώμα στα αριστερά μου», εξηγεί ο συνάδελφός μας Λούκα Παλαμάρα στη μέση του ποταμού. “Ωστόσο, δεν είναι διαφορετικά περιβάλλοντα, αλλά το ίδιο ποτάμιο περιβάλλον. Στην πραγματικότητα, περπατώ στην κοίτη του Πάδου, που η ξηρασία έχει αφήσει στεγνό για πολλά χιλιόμετρα”.

Η τεράστια λεκάνη του ποταμού Πάδου, περίπου 71.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, παρέχει νερό για την άρδευση των χωραφιών και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στους κατοίκους αυτών των περιοχών, αλλά τώρα όλες αντιμετωπίζουν ξηρασία.

«Δεν έχει βρέξει για ένα χρόνο ή ακόμα περισσότερο», θυμάται ο Τζιαμπιέρο Σίλβα, αγρότης στην περιοχή. «Αυτή τη στιγμή σχεδιάζουμε τις καλλιέργειες για το επόμενο καλοκαίρι. Ωστόσο, επειδή δεν έχουμε νερό, δεν μπορούμε να σκεφτούμε τι να φυτέψουμε ή να φυτέψουμε ντομάτες όπως κάνουμε συνήθως, γιατί δεν έχουμε νερό και δεν μπορούμε να το σχεδιάσουμε».

Το φράγμα Molato βρίσκεται ανάντη του ρέματος Tidone, ενός από τους παραπόταμους του Πάδου. Φέτος έφτασε σε αρνητικό ρεκόρ, με μόνο το 12 τοις εκατό της χωρητικότητας του φράγματος, το χαμηλότερο των τελευταίων 10 ετών. Πέρυσι ήταν 30 τοις εκατό.

«Το γεμάτο φράγμα θα έφτανε στο επίπεδο εκείνων των τεράστιων τρυπών εκεί», μας λέει ο Luigi Bisi. “Σήμερα όπου στεκόμαστε θα υπάρχει τουλάχιστον 15, 20, 30 πόδια νερού από πάνω μας. Είναι Μάρτιος, μέσα Μαρτίου, και κανονικά περίπου αυτή την ώρα το φράγμα θα ήταν γεμάτο και μερικές φορές αφήναμε να τρέξει λίγο νερό.”

Η εικόνα του άνυδρου βυθού του ποταμού έχει γίνει κοινή και το χειμώνα. Και μια άλλη μέρα χωρίς βροχή φτάνει στο τέλος της.

Πηγή: Euronews

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος