Ιταλία: Σύντομα τα νέα μέτρα ενεργειακής λιτότητας – Κίνδυνος να χαθούν 370.000 θέσεις εργασίας λόγω των ανατιμήσεων

Array

Από το ενεργειακό ως το πολιτικό, η Ιταλία φαίνεται πως είναι μια ωρολογιακή βόμβα. Το υπουργείο Οικολογικής Μετάβασης εργάζεται πυρετωδώς για την επικαιροποίηση και εφαρμογή μιας νέας φάσης του εθνικού σχεδίου ενεργειακής λιτότητας για περαιτέρω, σοβαρές εξοικονομήσεις ενέργειας, οι οποίες ίσως και ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα μέσω διατάγματος.

Παρόλο που η Ιταλία πλέον φαίνεται να εξαρτάται από τις ρωσικές προμήθειες λιγότερο του 20%, σε σχέση με το περίπου 40% που ήταν πέρυσι, το ιταλικό υπουργείο Οικολογικής Μετάβασης εργάζεται πυρετωδώς για την επικαιροποίηση και εφαρμογή μιας νέας φάσης του εθνικού σχεδίου ενεργειακής λιτότητας για περαιτέρω, σοβαρές εξοικονομήσεις ενέργειας, οι οποίες ίσως και ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα μέσω διατάγματος και πριν o Nord Stream 1 τεθεί υπό συντήρηση, το οποίο θεωρείται από πολλούς ως η πρόβα τζενεράλε του τέλους της ρωσικής προμήθειας.

Όσον αφορά τις άμεσες επιπτώσεις στην καθημερινότητα και στους πολίτες, η Ιταλική Ένωση Εμπορικών Επιχειρήσεων Confcommercio-Imprese κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους υπέρογκους λογαριασμούς ενέργειας που φτάνουν στα χέρια επιχειρήσεων και καταναλωτών. Με τον πληθωρισμό κοντά στο 8%, περίπου το 80% του οποίο εξαρτάται από την εκτίναξη των τιμών των πρώτων υλών, τίθεται κίνδυνος για περίπου 120.000 εταιρείες και 370.000 θέσεις εργασίας στο πρώτο εξάμηνο του 2023.
Και όλα αυτά, ενώ δημοσίευμα των FT δείχνει πως η Ιταλία βρίσκεται στο στόχαστρο των κερδοσκόπων hedge funds που ποντάρουν στο δημόσιο χρέος της χώρας εν μέσω πολιτικής αστάθειας και αποχώρησης του Μάριο Ντράγκι.

Ανταπόκριση: Κρίστιαν Μαυρής

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος