Ιταλία, Συνταγματικό Δικαστήριο: Στα παιδιά θα αποδίδονται αυτόματα τα επώνυμα και των δύο γονέων

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής 

Μια ριζική αλλαγή αποφάσισε χθες το Ιταλικό Συνταγματικό Δικαστήριο σύμφωνα με το οποίο το κάθε παιδί θα παίρνει αυτόματα τα επώνυμα και των δύο γονέων. Καταργείται λοιπόν η αυτόματη απόδοση του επωνύμου του πατέρα στα παιδιά εφόσον “εισφέρει διακρίσεις και βλάπτει την ταυτότητα του παιδιού”. 

Τα Ιταλικά ΜΜΕ μιλούν περί ιστορικής απόφασης ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών, αλλά και νίκης ενός ιστορικού δικαιώματος για τις γυναίκες.

Η απόφαση του Ιταλικού Συνταγματικού Δικαστηρίου έμπρακτα καταργεί το άρθρο 262 του Αστικού Κώδικα, το οποίο υπαγορεύει πως “το παιδί παίρνει το επώνυμο του γονέα που το αναγνώρισε πρώτος. Εάν η αναγνώριση έγινε και από τους δύο γονείς ταυτόχρονα, το παιδί παίρνει το επώνυμο του πατέρα”. 

Από εδώ και στο εξής λοιπόν “καθίσταται κανόνας το παιδί να παίρνει το επώνυμο και των δύο γονέων με τη σειρά που έχουν συμφωνήσει, εκτός εάν αποφασίσουν, με αμοιβαία συμφωνία, να αποδώσουν μόνο το επώνυμο ενός εκ των δύο”. Μάλιστα το Συνταγματικό Δικαστήριο ορίζει ως “συνταγματική παρανομία όλους τους κανόνες που προβλέπουν την αυτόματη απόδοση του επωνύμου του πατέρα, με αναφορά στα τέκνα που γεννήθηκαν σε γάμο, εκτός γάμου και υιοθετημένα”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος