Ιταλία: Συνελήφθη Ουκρανός για το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα

Στην Ιταλία, συνελήφθη χθες ένας 49χρονος Ουκρανός ο οποίος καταζητείτο για το σαμποτάζ των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα το 2022.

Ανταπόκριση: Κρίστιαν Μαυρής

Πρόκειται για μια είδηση η οποία μας φέρνει πίσω στους πρώτους μήνες του πολέμου στην Ουκρανία, το 2022, όταν εκρηκτικοί μηχανισμοί είχαν σαμποτάρει τους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας.

Από τις ιταλικές Αρχές έγινε γνωστό ότι ο 49χρονος Ουκρανός Σέρχι Κουζνιέτζοφ είχε φτάσει στην παράκτια πόλη Ρίμινι με την οικογένειά του στις 18 Αυγούστου, και μάλιστα την ίδια μέρα που εκδόθηκε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εις βάρος του από το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Γερμανίας.

Οι Ιταλικές Αρχές ταυτοποίησαν και συνέλαβαν τον Ουκρανό, ο οποίο δεν έφερε αντίσταση.

Η κατηγορία είναι σαμποτάζ και τρομοκρατία. Σύμφωνα με πληροφορίες του ιταλικού Τύπου ο Κουζνιέτζοφ, με παρελθόν στις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες, φαίνεται πως ηγήθηκε την μυστική αποστολή με στρατιωτικούς και πολιτικούς δύτες υποβρύχιους, ονομάτι «Operation Diameter».

Η τότε αποστολή ήταν εν γνώσει του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος διέταξε τη διακοπή της επιχείρησης, υπό Αμερικανική πίεση, ωστόσο η ομάδα εκτέλεσε την αποστολή.

Τον Φεβρουάριο, δύο εκρήξεις προκάλεσαν σημαντικό ρήγμα στο κύτος του πετρελαιοφόρου ελληνικών συμφερόντων αλλά με μαλτέζικη σημαία, το Seajewel, το οποίο βρισκόταν ανοικτά της Σαβόνας της Ιταλίας.

Η εισαγγελία της Γένοβας ερευνά το ενδεχόμενο ο Κουζνιέτζοφ να ηγήθηκε και το εν λόγω σαμποτάζ εφόσον – όπως αναφέρει ο ιταλικός Τύπος – το Seajewel είχε χαρακτηριστεί ως συνδεδεμένο με τους στόλους-φάντασμα που παρακάμπτουν το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος