Ιταλία: Στους 46 βαθμούς η Σικελία, προς τοπική δελτιοποίηση του νερού

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Όπως μεταδίδουν τα Ιταλικά ΜΜΕ, τους 46 βαθμούς Κελσίου αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία στην περιοχή Floridia της Σικελίας. Η εν λόγω περιοχή είναι ήδη γνωστή στους μετεωρολόγους για τα υψηλά ρεκόρ, αφού πέρσι είχε σημειώσει το ευρωπαϊκό ρεκόρ με 48,8 βαθμούς. Όμως, η σημερινή αναμένεται να είναι η υψηλότερη θερμοκρασία του έτους για την Ιταλία, και μάλιστα δύο μήνες νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Σύμφωνα με τις Αρχές, από σήμερα ξεκινά ένα τριήμερο πρωτοφανούς καύσωνα. Ανάμεσα σε 27 πόλεις της Ιταλίας, 2 θα καταγράψουν κόκκινο σήμερα, 12 αύριο και 19 την Τετάρτη 29 Ιουνίου.

Το Ινστιτούτο για τις Κλιματικές και Ατμοσφαιρικές Επιστήμες της Μπολόνια σημειώνει πως οι νέες μακροπρόθεσμες κλιματικές προβλέψεις δείχνουν έναν σχεδόν τροπικό Ιούλιο με θερμοκρασίες της τάξεως των + 2-3 °C άνω ​​από τους κλιματικούς μέσους όρους αναφοράς.

Εν μέσω καύσωνα, το πρόβλημα της λειψυδρίας συνεχίζει να ταλανίζει την Ιταλία. Ο Αρχηγός της Πολιτικής Προστασίας, Φαμπρίτσιο Κούρτσιο, υπογράμμισε πως “το πρόβλημα είναι ευρέως διαδεδομένο σε εθνικό επίπεδο” και πως “σε ορισμένες περιοχές, δεν αποκλείεται η δελτιοποίηση του νερού ακόμη και κατά τη διάρκεια της ημέρας”.

Ο Αρχηγός της Πολιτικής Προστασίας πράγματι παρουσιάζει μια εικόνα πολύ δύσκολη σε ότι αφορά τη διαθεσιμότητα του νερού στην Ιταλική επικράτεια. “Φέτος έβρεξε 40-50% λιγότερο σε σύγκριση με τους μέσους όρους των τελευταίων ετών. Είχαμε έως και 70% λιγότερο χιόνι” ενώ υπογράμμισε πως ο Πάδος ποταμός “έχει έως και 80% λιγότερη ροή”.

Η κλιματική κρίση αναμένεται να δείξει και την άλλη όψη της. Αναφερόμενος σε επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, σύμφωνα με τον Κούρτσιο θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι γιατί “όταν έρθει το νερό, ενδέχεται να έρθει όλο μαζί”.

Σε παρόμοιο μήκος κύματος και ο Υπουργός Αγροτικής Πολιτικής, Στέφανο Πατουανέλι, ο οποίος τόνισε πως μελετάται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αλλά που “δεν είναι αρκετή” και “δεν αποτελεί λύση”.
“Χρειαζόμαστε μια διαρθρωτική αλλαγή στη διαχείριση των υδάτινων πόρων” τόνισε ο Υπουργός, ενώ θα πρέπει να σκεφτούμε πως “να επιβραδύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τη χρήση των υδάτινων παροχών για άλλες χρήσεις εκτός των αστικών και ζωικών”.
Σημειώνεται επίσης πως, στα πλαίσια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και φυσικής καταστροφής, την περασμένη εβδομάδα ο Υπουργός είχε δηλώσει πως θεωρούσε “απαραίτητη μια έξυπνα συγχρονισμένη προσέγγιση στην υποχρεωτική ασφάλιση”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος