Ιταλία: Στην Goi Energy (Κύπρος) το διυλιστήριο που επεξεργάζεται ρωσικό πετρέλαιο

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Σήμερα τα Ιταλικά ΜΜΕ ανακοίνωσαν πως η Goi Energy αγόρασε από τη Litasco, θυγατρική κατά 100% της Lukoil, τα διυλιστήρια Isab στο Πριόλο της Σικελίας. Όπως σημειώνουν οι Ιταλικές εφημερίδες, επικαλούμενες πληροφορίες που σχετίζονται με τη συναλλαγή, η επιχείρηση αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη Μαρτίου.

Η Goi Energy είναι ο ενεργειακός κλάδος της επενδυτικής Argus με έδρα την Κύπρο. Αξιοσημείωτο γεγονός είναι πως ο Διευθύνων Σύμβουλος της Goi Energy, Michael Bobrov, σχετίζεται άμεσα με την Green Oil Energy και τον Ισραηλινό ενεργειακό όμιλο Bazan.

Πρόκειται για σημαντική συμφωνία για πολλούς λόγους. Στις αρχές Νοεμβρίου η Wall Street Journal είχε αναδείξει την περίπτωση του διυλιστηρίου του Πριόλο, όπου παραδόξως το 93% του αργού προέρχονταν από τη Ρωσία μέχρι την έναρξη του εμπάργκο που τέθηκε στις 5 Δεκεμβρίου, με αποτέλεσμα το πετρέλαιο να γίνεται ‘Ιταλικό’ και στην συνέχεια να εξάγεται στις ΗΠΑ.

Ιταλία: Στην Goi Energy (Κύπρος) το διυλιστήριο που επεξεργάζεται ρωσικό πετρέλαιο
(AP Photo/Salvatore Cavalli)

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Sicilia, η Goi Energy συμφώνησε αποκλειστικές μακροπρόθεσμες συμφωνίες προμήθειας και απορρόφησης με την Trafigura ώστε να εξασφαλίσουν ασφαλή εφοδιασμό του διυλιστηρίου με πετρέλαιο και εγγυημένη προμήθεια διυλισμένων προϊόντων. Όπως σημειώνει η Corriere della Sera, η συνεργασία μεταξύ Trafigura και Goi Energy θα εγγυάται την προμήθεια αργού πετρελαίου στο διυλιστήριο, το οποίο είναι το μεγαλύτερο της Ιταλίας και παράγει περισσότερο από το 20% των συνολικών καυσίμων της Χώρας.

Σε τοπικό επίπεδο, δεδομένου πως πρόκειται για ένα από τα πέντε κυριότερα διυλιστήρια στην Ευρώπη, το να κλείσει η εταιρεία Isab – η οποία διαχειρίζεται το Πριόλο – δεν θα ήταν μια βιώσιμη λύση, εφόσον αυτό θα έθετε σε κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας, οι οποίες με τον τρόπο αυτό διασφαλίζονται. Όπως δήλωσε ο ΔΣ της Goi Energy “σε στενή συνεργασία με την Ιταλική Κυβέρνηση, είμαστε αισιόδοξοι ότι η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί με επιτυχία”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος