Ιταλία: Στη Ρώμη το συνέδριο MED – Μεσογειακοί Διάλογοι

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Από σήμερα λαμβάνει χώρα η όγδοη έκδοση του συνεδρίου MED στη Ρώμη – Μεσογειακοί Διάλογοι, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου 2022 στο ξενοδοχείο Parco dei Principi, με τίτλο “Αντιμετωπίζοντας τις καταιγίδες: αλληλεξάρτηση, ανθεκτικότητα και συνεργασία”.

Το συνέδριο, που προωθείται από το 2015 από το Υπουργείο Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας και το Ινστιτούτο Μελετών Διεθνούς Πολιτικής (ISPI), ανοίγει τις πύλες του επίσημα την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου, με χαιρετισμό του Ιταλού Προέδρου της Δημοκρατίας Sergio Mattarella.
Θα μιλήσουν οι Antonio Tajani, Αντιπρόεδρος της Ιταλικής Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας, ο Mohamed Bazoum, Πρόεδρος του Νίγηρα, ο Mohamed Cheikh El Ghazouani, Πρόεδρος της Μαυριτανίας, και ο Giampiero Massolo, Πρόεδρος του ISPI. Η ομιλία της Ιταλίδας πρωθυπουργού Giorgia Meloni θα κλείσει τις εργασίες MED το απόγευμα του Σαββάτου 3 Δεκεμβρίου.

Αναμένεται να παρευρεθούν ομιλητές υψηλού επιπέδου από όλη τη διευρυμένη περιοχή της Μεσογείου και εκπρόσωποι πολλών σχετικών διεθνών οργανισμών. Μεταξύ των μεγάλων προσωπικοτήτων, αναμένονται μεγάλα ονόματα όπως ο Edi Rama, πρωθυπουργός της Αλβανίας, ο Mevlüt Çavuşoğlu, ΥπΕξ της Τουρκίας, ο Guido Crosetto, Υπουργός Άμυνας της Ιταλίας, ο Κωσταντίνος Σκρέκας, Έλληνας Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, ο Gilberto Pichetto Fratin, Ιταλός Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενεργειακής Ασφάλειας, ο Rafael Mariano Grossi, Γενικός Διευθυντής, του Διεθνή Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ).

Οι Μεσογειακοί Διάλογοι της Ρώμης αποτελούν την κύρια πρωτοβουλία δημόσιας διπλωματίας της Farnesina σε ετήσια βάση. Η εκδήλωση, η οποία συνδιοργανώνεται με το ISPI (Institute for International Political Studies) από το 2015, συγκεντρώνει θεσμικούς εκπροσώπους, εμπειρογνώμονες, αναλυτές, νέους και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, των επιχειρήσεων και των μέσων ενημέρωσης για να συζητήσουν τις κύριες προκλήσεις στη Μεσόγειο και να ενισχύσουν την ενδοπεριφερειακή συνεργασία γύρω από τέσσερις πυλώνες: “Κοινή ασφάλεια”, “Κοινή ευημερία”, “Μετανάστευση”, “Πολιτισμός και κοινωνία των πολιτών”.

Στόχος της εκδήλωσης είναι η προώθηση μιας ανοικτής και ανεπίσημης συζήτησης υψηλού επιπέδου για τις προκλήσεις σε όλη τη διάσταση της Μεσογείου, προκειμένου να δοθεί υπόσταση στον κεντρικό ρόλο της στρατηγικής αυτής περιοχής για την εξωτερική πολιτική της Ιταλίας, μέσω του κοινού ορισμού μιας “θετικής ατζέντας” για την επανεκκίνηση της περιοχής: από επίκεντρο κρίσεων, η Μεσόγειος πρέπει να γίνει και πάλι χώρος ανάπτυξης και εξέλιξης για τους λαούς της, καθώς και μια υλική και ιδανική πλατφόρμα για τη σύνδεση της Ευρώπης, της Αφρικής και της Ασίας.

Οι σύνοδοι υψηλού επιπέδου που έχουν προγραμματιστεί για φέτος θα καλύψουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, που σχετίζονται επίσης με τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία στην περιοχή, ιδίως στην ενέργεια και την επισιτιστική ασφάλεια.

Ειδικότερα, ο πυλώνας “Ασφάλεια” θα ασχοληθεί με όλους τους τομείς ή τις οριζόντιες προτεραιότητες που επηρεάζουν την περιοχή, από τις ανεπίλυτες κρίσεις έως το μέλλον της πολυμέρειας και της παγκόσμιας τάξης. Ο πυλώνας “Ευημερία” θα περιλαμβάνει ενεργειακά (ασφάλεια και μετάβαση) και επισιτιστικά ζητήματα, ασφάλεια των υδάτων, επανεξέταση των παγκόσμιων αλυσίδων αξίας και προσαρμογή των αστικών περιοχών στην κλιματική αλλαγή. Το θέμα της “μετανάστευσης” θα εξεταστεί σε όλες τις συνεδρίες. Στο θέμα “Πολιτισμός και κοινωνία των πολιτών” θα υπάρχουν πάνελ αφιερωμένα στη λογοτεχνία και την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος