Ιταλία: Σκάνδαλο στη ρυθμική γυμναστική για ψυχολογική βία εις βάρους ανήλικων αθλητριών – Υπό έκτακτο διοικητικό έλεγχο η Ακαδημία του Μιλάνου

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Τις τελευταίες μέρες είδε το φως της δημοσιότητας ένα σοβαρότατο σκάνδαλο που αφορά την περίφημη ομάδα ρυθμικής γυμναστικής της Ιταλίας, γνωστή και ως farfalle – οι ‘πεταλούδες’, εις την Ιταλικήν.

Σύμφωνα με αποκαλύψεις οι οποίες έρχονται δια στόματος διαφόρων μαθητών αλλά και πρώην πρωταθλητριών της Ιταλικής ρυθμικής, στην Ακαδημία Ρυθμικής Γυμναστικής του Ντέσιο, στο Μιλάνο, οι πιέσεις εις βάρους των ανήλικων αθλητριών ήταν τεράστιες. Ο λόγος: έπρεπε να παραμείνουν εντός συγκεκριμένων, συχνά ακατόρθωτων παραμέτρων βάρους.

Η υπόθεση ξεκίνησε από την καταγγελία της μητέρας δύο νεαρών αθλητριών, η οποία μίλησε για ψυχολογική κακοποίηση από τις προπονήτριες. Αν και οι γονείς απέσυραν τη μήνυση, η υπόθεση άρχισε να αποκτά μεγάλες διαστάσεις. Πρώην μαθήτριες, πρωταθλήτριες, κορίτσια που προπονήθηκαν όταν ήταν ανήλικες – και που αποφάσισαν να παρατήσουν το όνειρο της ρυθμικής λόγω του εφιάλτη που έζησαν – κατήγγειλαν την εμμονή των προπονητών για να παραμείνουν οι ίδιες εντός μη ρεαλιστικών παραμέτρων βάρους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της παρατεταμένης ψυχολογικής βίας αποτελεί η μαρτυρία της Nina Corradini – αργυρό μετάλλιο στη Βουδαπέστη το 2017 – η οποία δήλωσε πως έτρωγε κρυφά και πως επί δύο χρόνια υπέφερε από καθημερινές προσβολές. Αυτό, για να φτάσει στο βάρος 55 κιλών, ενώ η ίδια έχει ύψος 1,75.
Ή και αυτό της Anna Basta, πρώην συναθλήτρια της Corradini και μέλος της εθνικής ομάδας της Ιταλίας από το 2016 έως το 2020, η οποία μίλησε και για αυτοκτονικές σκέψεις. Σημειωτέον, για να κρατήσουν την ‘ιδανική’ φόρμα, και οι δύο έκανα χρήση καθαρτικών φαρμάκων σε πολύ νεαρή ηλικία.

Από πολλαπλά τεστ στη ζυγαριά και επικίνδυνες διαίτες, έως και δημόσιο εξευτελισμό που έπρεπε να υποστούν τα κορίτσια, πόσο μάλλον σε μια τόσο ευάλωτη ηλικία.
Μερικές φορές οι αυτουργοί ήταν οι βοηθοί, άλλες φορές οι προπονητές. Σίγουρο όμως είναι πως τα πυρά στρέφονται κυρίως προς την Emanuela Maccarani, διευθύντρια του κέντρου του Ντέσιο και ιστορική προπονήτρια της εθνικής ομάδας ρυθμικής γυμναστικής από το 1996, γνωστή γιατί έφερε τις ‘πεταλούδες’ στο να αποκτήσουν δεκάδες μετάλλια, αλλά και στο βάθρο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας (αργυρό Ολυμπιακό μετάλλιο το 2004).

Η αποκάλυψη αποτελεί τυφώνα για την ιταλική ρυθμική και έφτασε μέχρι και στην Κυβέρνηση, στο σημείο που ο Υπουργού Αθλητισμού, Andrea Abodi, ο Πρόεδρος της Ιταλικής Ολυμπιακής Επιτροπής CONI, Giovanni Malagò, και ο Πρόεδρος της Ιταλικής Ομοσπονδίας Γυμναστικής Federginnastica (Fgi), Gherardo Tecchi, συναντήθηκαν για την αντιμετώπιση του θέματος.
“Τα μετάλλια είναι παράγοντας εθνικής υπερηφάνειας, αλλά ποτέ δεν θα υπάρξουν μετάλλια για να καλύψουν άδικες συμπεριφορές” δήλωσε ο Υπουργός, ενώ η Federginnastica καθιστά σαφές πως “δεν ανέχεται καμία μορφή κακοποίησης”.

Αποτέλεσμα είχε η Ακαδημία Ρυθμικής Γυμναστικής του Ντέσιο, στο Μιλάνο, όπου προπονούνται οι περίφημες ‘πεταλούδες’, να περάσει υπό έκτακτο διοικητικό έλεγχο. Αποτέλεσμα είχε η Maccarani να αντικατασταθεί από τον Valter Peroni, Αναπληρωτής Αντιπρόεδρος της Federginnastica, ενώ θα υπάρξει και υπάλληλος της υπηρεσίας που θα παρακολουθεί τακτικά την κατάσταση. Η κατάσταση όμως βρίσκεται ακόμη σε πλήρη εξέλιξη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος