Ιταλία: Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται 18χρονη που εμβολιάστηκε με AstraZeneca – Στο μικροσκόπιο οι παρενέργειες από άλλα φάρμακα

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Μια 18χρονη κοπέλα από το Sestri Levante, η οποία εμβολιάστηκε με το φαρμακευτικό μείγμα της AstraZeneca στις 25 Μαΐου, νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο του San Martino της Γένοβα με εγκεφαλική θρόμβωση.

Η νεαρή γυναίκα είχε εμβολιαστεί εθελοντικά στα πλαίσια του Open Day, όταν δηλαδή υπήρξε άνοιγμα στους εμβολιασμούς της AstraZeneca για όλες τις ηλικιακές ομάδες. Η κατάσταση της υγείας της κοπέλας, όπως αναφέρεται από το ίδιο το νοσοκομείο, είναι «σταθερή στα πλαίσια της σοβαρότητάς της».

Ο Εισαγγελέας της Γένοβας ξεκίνησε μια γενική έρευνα, που ονομάζεται “μοντέλο 45”, και  πρόκειται για διερεύνηση “χωρίς υπόθεση ενός εγκλήματος, χωρίς την καταχώρηση ονομάτων στο μητρώο υπόπτων”. Σκοπός των αρχών είναι να διαλευκανθούν τα όσα συνέβησαν πριν και μετά τη χορήγηση του εμβολίου και ειδικότερα εάν η θρόμβωση έκανε παρενέργειες με άλλα φάρμακα τα οποία φαίνεται να έκανε χρήση η νεαρή γυναίκα. 

Το περιστατικό είναι υπό μελέτη από τον Ιταλικό Οργανισμό Φαρμάκων AIFA, ενώ όπως αναφέρει η εφημερίδα La Stampa μόνο στην περιφέρεια της Λιγουρίας ακυρώθηκαν περισσότερα από 600 ραντεβού για εμβολιασμό με Astrazeneca μετά την εν λόγω τραγική περίπτωση.

Για το γεγονός αυτό επενέβη και ο συντονιστής της Τεχνικο-Επιστημονικής Επιτροπής της Ιταλίας κ. Λοκατέλι, ο οποίος δήλωσε στα μικρόφωνα του RaiNews24 πως το εμβόλιο της AstraZeneca “συνιστάται σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, επειδή η σχέση μεταξύ των οφελών που απορρέουν από τον εμβολιασμό και τυχόν κινδύνων, αυξάνεται με την ηλικία και είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή πάνω από αυτό το ηλικιακό όριο”. 

Ο κ. Λοκατέλι πρόσθεσε επίσης πως “αυτό που συνέβη στο άτυχο κορίτσι της Γένοβα, στο οποίο αποστέλλω όλη την προσοχή και την αγάπη μου – μας βάζει σε περαιτέρω προβληματισμό” και πως “αυτές τις ώρες υπάρχει μια προσοχή που θα ορίσω ως υπέρτατη για τη λήψη όλων των ενδείξεων που κατά κάποιο τρόπο μπορούν να σηματοδοτήσουν τυχόν παρενέργειες που στη συνέχεια οδηγούν σε εξέταση των αλλαγών στις ενδείξεις του εμβολίου.”

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος