Ιταλία: Σε αυτοαναστολή βουλευτής της Αριστεράς – Σκιές στα οικονομικά οικογενειακών συνεταιρισμών του

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Ο Aboubakar Soumahoro, ο πρώτος βουλευτής της Ιταλίας με καταγωγή από την Ακτή Ελεφαντοστού, της Ιταλικής Αριστεράς-Πρασίνων, προέβη σε αυτοαναστολή από τα έδρανα της Ιταλικής Κάτω Βουλής. Ο λόγος, μια έρευνα η οποία αποκάλυψε πως η πεθερά του νεοεκλεγέντα βουλευτή δεν πλήρωσε τους εργάτες της, με αποτέλεσμα να εκκρεμούν δεκάδες μισθοί για συνολικό ποσό ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Πρόκειται για είδηση-σεισμό στην πολιτική της Ιταλίας, εφόσον Soumahoro έχτισε πρώτα τη συνδικαλιστική του καριέρα, και στη συνέχεια την πολιτική του σταδιοδρομία, πάνω στους αγώνες για και με τους εργάτες γης, αλλά και γενικότερα για τα εργατικά δικαιώματα. Μάλιστα οι Ιταλοί θυμούνται την ημέρα που ο βουλευτής εισήλθε στην Κάτω Βουλή με λασπωμένες γαλότσες ως μήνυμα “ενάντια στην εκμετάλλευση και την επισφάλεια”.

Η είδηση ήρθε στο φως πριν από μερικές μέρες. Την περασμένη εβδομάδα η εφημερίδα La Repubblica αποκάλυψε πως περίπου τριάντα εργαζόμενοι από τους συνεταιρισμούς Karibu και Consorzio Aid ισχυρίζονται πως δεν είχαν πληρωθεί, σε ορισμένες περιπτώσεις για σχεδόν δύο χρόνια, και πως προέβησαν σε παράνομη εργασία, ενώ φαίνεται ότι σε κάποιους να ζητήθηκε ακόμη και να εκδώσουν πλαστά τιμολόγια. Επίσης, η εφημερίδα αποκάλυψε και μαρτυρίες ανηλίκων οι οποίοι ζούσαν χωρίς ρεύμα και νερό.

Η Marie Therese Mukamitsindo, πεθερά του Soumahoro, διευθύνει τους δύο συνεταιρισμούς που συμμετέχουν σε έργα υποδοχής μεταναστών στη νομαρχία Latina του Λατίου, και μέχρι στιγμής αρνήθηκε τις κατηγορίες.

Την κατάσταση επιβαρύνει και η δημοσίευση φωτογραφιών από τα κοινωνικά δίκτυα της συντρόφου του Soumahoro, Liliane Murekatete, οι οποίες την απεικονίζουν να επιδεικνύει ακριβά αξεσουάρ και ρούχα και να προέβη σε σέλφι σε πολυτελείς χώρους, σε σημείο που η εφημερίδα Il Tempo την ορίζει ως “παθιασμένη με την υψηλή μόδα”. Η Murekatete, κόρη της Mukamitsindo, είχε μικρότερο ρόλο στον συνεταιρισμό, ενώ ο Soumahoro τόνισε πρόσφατα πως η σύζυγός του αυτή τη στιγμή είναι άνεργη.

Τα περισσότερα Ιταλικά ΜΜΕ τονίζουν πως ο Soumahoro δεν έχει κανένα ενεργό ρόλο στους δύο συνεταιρισμούς, πόσο μάλλον δεν εμπλέκεται στην έρευνα. Όμως το TgCom24 δείχνει νέα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία ο Soumahoro φαίνεται να προέβη σε φιλανθρωπικό έρανο για την υποστήριξη εργατών γής, κατά τη διάρκεια της οποίας συγκεντρώθηκαν 250.000 ευρώ.

Δύο πρώην σύντροφοι-συναγωνιστές του Soumahoro, αντιπρόεδροι στην αποστολή του, έστειλαν επιστολή στην Αστυνομία, καταγγέλλοντας το γεγονός πως μόνο 60.000 ευρώ δαπανήθηκαν επί τόπου, ενώ ο ίδιος ο Soumahoro μίλησε για δαπάνες ύψους 130.000 ευρώ, αφήνοντας έτσι ένα σημαντικό κενό αλλά και υποψίες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος