Ιταλία: Σχέδιο Ντράγκι για ευρωπαϊκή αντιμετώπιση του «καυτού φακέλου» της Λιβύης

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Εδώ και αρκετές εβδομάδες, στον «φακό» των Διεθνών Οργανισμών όπως Γιατροί χωρίς Σύνορα και Ηνωμένα Έθνη βρίσκεται ο «καυτός φάκελος» της Λιβύης, χώρα στην οποία επικεντρώνεται η εξωτερική πολιτική της Ιταλίας αλλά και της Τουρκίας, αλλά και χώρα από την οποία προέρχεται ένας πολύ μεγάλος αριθμών μεταναστών.

Από Λιβύη και Τυνησία, μέσα στο τελευταίο 48ωρο, ταξίδεψαν περισσότερα από 2.200 άτομα για να φτάσουν στο μικρό Ιταλικό νησί της Λαμπεντούζα. 

Τα ιταλικά ΜΜΕ αναφέρουν πως ο Πρωθυπουργός Ντράγκι ετοιμάζει σχέδιο αντιμετώπισης του προβλήματος μαζί με τους Υπ. Εξωτερικών, Άμυνας και Υποδομών και οι οποίοι ενδέχεται να ζητήσουν από τις Βρυξέλλες μια νέα και άμεση επίλυση του προβλήματος, εφόσον τα μέχρι τώρα μέτρα αντιμετώπισης του φαινομένου φαίνεται να μην εφαρμόζονται από πλευράς της Λιβύης.

Το θέμα είναι σοβαρό σε πολλαπλά μέτωπα αλλά ειδικά για τον αντίκτυπο στην εσωτερική πολιτική της Ιταλίας. Η Δεξιά του Κυβερνητικού συνασπισμού του Σαλβίνι αλλά και αυτή της αντιπολίτευσης της Μελόνι θέλουν η ροή των μεταναστών να σταματήσει άμεσα, κάτι που έμπρακτα φαίνεται πολύ δύσκολο.

Παράλληλα όμως στα Κυβερνητικά έδρανα φαίνεται να υπάρχει κλίμα αισιοδοξίας όσον αφορά την συνεργασία με την ΕΕ και ειδικά στο καυτό θέμα της κατανομής των μεταναστών στις διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες – ένα θέμα που μέχρι πρόσφατα φαινόταν εκτός συζήτησης.

Ραντεβού λοιπόν στις 20 Μαΐου στην Τυνησία, με την Υπουργού Εσωτερικών κα. Lamorgese και την Ευρωπαϊκή Επίτροπο κα. Johannson όπου θα συζητήσουν τα θέματα που απασχολούν την ευρύτερη περιοχή. 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος