Ιταλία: Σάλος με αναφορές για απρεπείς συμπεριφορές των στρατιωτών του σώματος Alpini

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Το ιστορικό Σώμα Ιταλών Ορεινών Καταδρομέων με όνομα Alpini είναι γνωστό στην Ιταλία για την σημαντική κοινωνική προσφορά τους, όπως την βοήθεια στην κατασκευή υπαίθριων νοσοκομείων κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας Covid-19.
Κάθε χρόνο το Σώμα διοργανώνει συνάντηση σε διαφορετική πόλη της Ιταλίας. Όταν οι Alpini μεταβαίνουν σε πόλη, είναι ευπρόσδεκτοι και ουσιαστικά πρόκειται περί μιας μεγάλης υπαίθριας εορτής.

Η φετινή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην παραθαλάσσια πόλη Ρίμινι της Βορείου Ανατολικής Ιταλίας, με περίπου 90 χιλιάδες άτομα να συμμετέχουν στην παρέλαση. Το γιορτινό κλίμα όμως αμαυρώθηκε από σειρά αναφορών για παρενόχληση γυναικών, οι οποίες συσσωρεύτηκαν διαδικτυακά από την φεμινιστική οργάνωση «Non Una di Meno» μαζί με το κοινωνικό κέντρο Casa Madiba.

Οι αναφορές, μέχρι στιγμής 400 τον αριθμό, μιλούν για βαριές εκφράσεις, σεξιστικά σχόλια, αλλά και για περιπτώσεις σωματικής παρενόχλησης.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι αντιδράσεις για τις εν λόγω αναφορές ήταν σφοδρές.
Από το μέρος του, ο Πρόεδρος του Σώματος Alpini, κ. Φαβέρο, τόνισε πως “πριν φύγω, μίλησα στην Αστυνομία και ρώτησα αν υπήρξαν καταγγελίες. Η απάντηση ήταν αρνητική. Είναι σαφές ότι εάν υπάρχουν περιορισμένες και λεπτομερείς καταγγελίες θα λάβουμε μέτρα, αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν”.
Ο ίδιος ο Φαβέρο υπενθύμισε πως παρόμοιες αναφορές έγιναν στην συγκέντρωση του Τρέντο το 2018, τελικά “χωρίς να γίνει τίποτα” και τόνισε πως η φετινή παρέλαση έγινε “στο όνομα της αδελφοσύνης και της αλληλεγγύης”.

Σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια της γιορτής υπάρχουν συνήθως πολλοί πλανόδιοι που πωλούν τα παραδοσιακά καπέλα του Σώματος, και έτσι αυτό θα μπορούσε να φέρει μη στρατιωτικό προσωπικό να αναμιχθεί με το Σώμα. Αυτό, μαζί με την συνήθη ευρεία κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια αυτών των συγκεντρώσεων.
Όμως, όπως τονίζει η La Repubblica, στις ιστορίες αναφέρονται alpini ηλικίας 60-70 ετών, και έτσι γίνεται και λόγος περί ενδεχόμενης ομαδικής αγωγής.

Αν και υπάρχει σφοδρή, σχεδόν ομόφωνη καταδίκη κατά των παρενοχλήσεων και απρεπών συμπεριφορών, το γεγονός έχει διχάσει τον πολιτικό κόσμο.
Αξιοσημείωτη η παρέμβαση της Αντιπροέδρου της Περιφέρειας Emilia-Romagna Elly Schlein, η οποία τονίζει πως “οι αναφορές που έχουν φτάσει πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη ακόμη και όταν δεν έχουν τη μορφή καταγγελίας στην Αστυνομία” εφόσον “συχνά οι γυναίκες δεν αναφέρουν γιατί φοβούνται. Όσοι το ανέφεραν χρειάζονται την στήριξη των θεσμών” και μιλά για “πολιτισμικό πρόβλημα”.

Σε παρόμοιο μήκος κύματος, αν και με προσοχή ως προς το Σώμα Alpini, είναι το σχόλιο του Υπουργού Άμυνας κ. Guerini. “Είναι λάθος να γίνονται γενικεύσεις, αλλά ταυτόχρονα δεν πρέπει να υπάρχει ανοχή: η παρενόχληση και η βία δεν πρέπει ποτέ και σε καμία περίπτωση να βρίσκουν δικαιολογία και να καταδικάζονται χωρίς δισταγμό” τόνισε ο Υπουργός, και υπογραμμίζει πως τα επεισόδια “θα ήταν αντίθετα από τις αξίες” του ιστορικού Σώματος κατά τη διάρκεια “μιας εκδήλωσης που είναι μια γιορτή αλληλεγγύης, αρχών και όμορφων παραδόσεων”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος