Ιταλία-Ρωσία: Κορυφώνεται η διπλωματική διαμάχη

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Κορυφώνεται η εξ αποστάσεως διπλωματική διαμάχη μεταξύ Ιταλίας και Ρωσίας. 

Επίθεση του Ρωσικού ΥπΕξ

Η σημερινή τροπολογία της ΕΕ που ζητά άμεσο εμπάργκο στις εισαγωγές όλων των Ρωσικών πηγών ενέργειας δεν πέρασε απαρατήρητη από το Ρωσικό ΥπΕξ, το οποίο δια στόματος της εκπροσώπου της, Μαρίας Ζαχάροβα, είχε ιδιαίτερα σκληρά σχόλια κατά της Ιταλίας.  

Μιλώντας στην εκπομπή Solovyov Live της Ρωσικής τηλεόρασης, η εκπρόσωπος του Ρωσικού ΥπΕξ χαρακτήρισε “απρεπή” τη στάση της Ιταλίας στο θέμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, προσθέτοντας μάλιστα πως “σε αυτήν την πολύ δύσκολη στιγμή, μάλλον ξέχασε ποιος κάποτε άπλωσε χέρι βοηθείας. Και τώρα, με όλη της την ηγεσία, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή μιας επίθεσης κατά της χώρας μας”.

Η αναφορά της Ζαχάροβα είναι στην δίμηνη Ρωσική ανθρωπιστική αποστολή “Από τη Ρωσία με αγάπη” που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας Covid-19 και που έγινε αντικείμενο έντονης συζήτησης πρόσφατα για ενδεχόμενη κατασκοπεία της Ρωσίας σε Ιταλικές υποδομές. Ένα θέμα, η αποστολή, για το οποίο εκφράστηκε πρόσφατα και ο Ρώσος Πρέσβης στη Ρώμη.

Ωστόσο, η Ζαχάροβα εξαπολύει πυρά μόνο κατά της “Ιταλικής Διοίκησης” και όχι κατά των Ιταλών, εφόσον ξεκαθάρισε πως υπάρχουν Ιταλοί πολίτες που “γράφουν πως ντρέπονται για αυτούς που τους κυβερνούν, που δεν συμμερίζονται αυτή τη θέση και που κατανοούν την προέλευση αυτής της κρίσης”.

Η απάντηση του Μάριο Ντράγκι

Σήμερα ο Μάριο Ντράγκι υποδέχτηκε τον Ολλανδό Πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, με τον οποίο συζήτησαν θέματα ασφάλειας και το ενεργειακό. Κρίσιμα ζητήματα αυτό τον καιρό, και ειδικά το δεύτερο θεωρείται πολύ λεπτό, εφόσον ο Ιταλός Πρωθυπουργός θεωρεί πως το price cap στην τιμή του αερίου είναι η σωστή προσέγγιση, ενώ ο Ολλανδός Πρωθυπουργός διαφωνεί με τούτη την άποψη – τουλάχιστον μέχρι στιγμής. 

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου, και διερωτώμενος για την τηλεοπτική επίθεση του Ρωσικού ΥπΕξ, ο Μάριο Ντράγκι απάντησε στον δημοσιογράφο: “Απρεπείς κυρώσεις; Μόνο οι σφαγές που βλέπουμε καθημερινά είναι απρεπείς”.

Ιταλία-Ρωσία: Κορυφώνεται η διπλωματική διαμάχη
Ο Ολλανδός Πρωθυπουργός Mark Rutte (αριστερά) και ο Ιταλός Πρωθυπουργός Mario Draghi (δεξιά) σήμερα στο Palazzo Chigi της Ρώμης (AP Photo/Gregorio Borgia, pool)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος