Ιταλία: Ραγδαίες εξελίξεις εν μέσω σεναρίων ενδεχόμενης τροποποίησης του Συντάγματος (βίντεο)

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Ενώ χθες η νικήτρια των βουλευτικών εκλογών Τζόρτζια Μελόνι απολάμβανε μια ημέρα χαλάρωσης με την οικογένειά της, μια εξ αποστάσεως διαμάχη ξεκίνησε μεταξύ των Αδελφών της Ιταλίας και του Τζουζέπε Κόντε σχετικά με ένα μείζον θέμα: τo ενδεχόμενo τροποποίησης του Ιταλικού Συντάγματος, θέμα με το οποίο ασχολήθηκε το ertnews στις αρχές Αυγούστου.

Ενδεχόμενη τροποποίηση του Συντάγματος;
Σύμφωνα με την Ιταλική νομοθεσία, το κόμμα που απαριθμεί τα δύο τρίτα των Κοινοβουλευτικών εδρών, το άρθρο 138 του Ιταλικού Συντάγματος προβλέπει πως το Σύνταγμα μπορεί να τροποποιηθεί και χωρίς την κήρυξη του προβλεπόμενου δημοψηφίσματος (δηλ. τη λαϊκή επιβεβαίωση).

Στην αλλαγή του Συντάγματος είχε αναφερθεί και η Τζόρτζια Μελόνι στην τελευταία εκλογική της συγκέντρωση, όπου επανέλαβε πως το κόμμα της θα πραγματοποιούσε τις αλλαγές, έστω και “από μόνο του”. 

Αδέλφια της Ιταλίας: Όμορφο το Σύνταγμα, αλλά είναι 70 ετών
Αίσθηση λοιπόν προκάλεσε η χθεσινή δήλωση του προέδρου της Κοινοβουλευτικης ομάδας της Κάτω Βουλής για τα ΑτΙ, Φραντσέσκο Λολομπρίτζιτα πως «το ιταλικό Σύνταγμα είναι ένα σημαντικό Σύνταγμα, αλλά πρέπει να θυμόμαστε ότι γεννήθηκε σε μια στιγμή μεγάλης κρισιμότητας, δηλαδή όταν βγαίναμε από μια δικτατορία, από έναν αιματηρό πόλεμο και είχαμε κινδύνους στο διεθνές πλαίσιο, οπότε μπορούμε να προσπαθήσουμε να το βελτιώσουμε, λαμβάνοντας υπόψη ότι είναι ένα όμορφο Σύνταγμα αλλά είναι 70 ετών».

Κόντε: Θα υπερασπιστούμε τις συνταγματικές αξίες
Επί τούτου τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος του Κινήματος Πέντε Αστέρων, νομικός και πρώην πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος τόνισε πως «θα υπερασπιστούμε τις συνταγματικές αξίες της χώρας μας».

Σενάρια για την επόμενη ημέρα
Σήμερα τα Ιταλικά ΜΜΕ εστιάζουν την προσοχή τους στο γεγονός πως η νικήτρια παράταξη ήδη διερευνά πως να συγκεντρώσει έως και 40 δις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ανατίμησης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Παράλληλα εντείνονται οι πληροφορίες που θέλουν έναν τεχνοκράτη ΥπΟικ, τον Αντόνιο Ταγιάνι, πρώην Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο ΥπΕξ, ενώ φαίνεται να απορρίπτονται τα σενάρια που θέλουν τον Σαλβίνι εκ νέου στο Υπουργείο Εσωτερικών και τον Μπερλουσκόνι στην προεδρία της Γερουσίας.

Ο Ουμπέρτο Μπόσι εκτός Κοινοβουλίου
Σημειώνεται επίσης πως πολλά είναι τα σημαντικά και γνωστά – για την Ιταλία – ονόματα πολιτικών που θα βρεθούν εκτός Κοινοβουλίου.
Αξιοσημείωτο το όνομα του Γερουσιαστή Ουμπέρτο Μπόσι, ιδρυτή και πρώην ηγέτη της Λέγκα του Βορρά – το κόμμα που ήθελε την απόσπαση της παραγωγικής Βορείου Ιταλίας από την υπόλοιπη επικράτεια – ο οποίος για πρώτη φορά δεν θα έχει έδρα στη Γερουσία. Μάλιστα ο Ματέο Σαλβίνι πρότεινε να κηρύξουν τον Μπόσι επίσημο γερουσιαστή ώστε να μπορεί να εισέρχεται στο Ιταλικό Κοινοβούλιο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος