Ιταλία: Πυρετώδεις πολιτικοί χειρισμοί για κοινής αποδοχής όνομα στην Προεδρία της Δημοκρατίας

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Μόλις τρεις ημέρες απομένουν από την ψήφο που θα καθορίσει το νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην Ιταλία και στα κόμματα φαίνεται να επικρατεί ένα ήσυχο χάος. Συνεχίζονται οι διπλωματικές διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων και σήμερα είχε σειρά η συνάντηση ανάμεσα στον Matteo Salvini (Λέγκα) και τον Giuseppe Conte (Κίνημα 5 Αστέρων).
Σύμφωνα με σημείωμα της Λέγκα όπως μεταδίδουν τα Ιταλικά ΜΜΕ, η συνάντηση “ήταν εγκάρδια” και οι δύο πολιτικοί “μίλησαν για το θέμα της Προεδρίας της Δημοκρατίας και την Κυβέρνηση”. Στο ίδιο σημείωμα τονίζεται πως ο Salvini “επανέλαβε ότι η Κεντροδεξιά είναι και θα παραμείνει συμπαγής καθόλη την διάρκεια όλων των ψηφοφοριών”.

Συμπαγής, αυτό είναι το μοτίβο που προσπαθεί να περάσει η Κεντροδεξιά εδώ και σχεδόν μια εβδομάδα, από την ανακοίνωση πως ο Silvio Berlusconi θα είναι το όνομα που θα προτείνει η παράταξη. Μάλιστα ο ίδιος ο Salvini δήλωσε στους δημοσιογράφους πως “οι συναντήσεις συνεχίζονται με όλες τις πλευρές και η Κεντροδεξιά θα σκεφτεί και θα ψηφίσει συντεταγμένη, θα είναι αποφασιστική και αποφασισμένη, και ο ρόλος του Berlusconi είναι και θα είναι θεμελιώδης. Είμαι βέβαιος”.

Παράλληλα ο Γενικός Γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος (Κεντροαριστερά) επιβεβαίωσε πως η γραμμή του διαλόγου είναι αυτή που προσπαθεί και η παράταξή του. “Απέναντι στην επίθεση της Κεντροδεξιάς για το Κυρηνάλιο, έπρεπε να βρούμε μια ισορροπία μεταξύ της απόκρουσης της επίθεσης και της διατήρησης ενός καναλιού επικοινωνίας” και επιβεβαίωσε πως “πρέπει να βρούμε μια συμφωνία, για ένα όνομα super partes” τόνισε ο Enrico Letta. 

Με μια κυβέρνηση συνασπισμού αποτελούμενη από τα περισσότερα Ιταλικά πολιτικά κόμματα, και με ένα Σχέδιο Ανάκαμψης το οποίο θα πρέπει να οδηγήσει την Ιταλία εκτός οικονομικής κρίσης, γνώμονας των περισσοτέρων είναι να υπάρξει μια σταθερότητα, με μια φιγούρα που ιδανικά να έχει τα ίδια χαρακτηριστικά του Sergio Mattarella: ενωτικός, αποφασιστικός, καθησυχαστικός, αμερόληπτος και με πυγμή.   

“Χειρόφρενο” στο σενάριο Berlusconi;

Ο προβληματισμός για το όνομα του επόμενου υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας είναι έντονος. Το μόνο ουσιαστικά πρόσωπο που εξ αρχής έδωσε την διαθεσιμότητα για τον σημαντικό θεσμικό ρόλο, ο Silvio Berlusconi, είχε ξεκινήσει εδώ και μέρες την επ’ ονόματι “Επιχείρηση Σκιούρος” για την ιχνηλάτηση των ψήφων. Μια επιχείρηση η οποία όμως, απ’ότι φαίνεται, δεν απογειώθηκε. 

Ο Cavaliere δεν επιβεβαίωσε ποτέ, ανοιχτά και επίσημα, πως θα δεχόταν το βάπτισμα της Κεντροδεξιάς παράταξης, εφόσον δεν είχε ακόμη καταμετρήσει αν είχε όλες τις αναγκαίες ψήφους. Πράγματι, με την Κεντροαριστερά να τονίζει πως ο Cavaliere είναι “μια προσωπικότητα που διχάζει” φαίνεται να προκλήθηκαν κραδασμοί στην Κεντροδεξιά. Έτσι πηγές κοντά στον Berlusconi μεταφέρουν πως ο ίδιος είναι θλιμμένος και πως θα αποφασίσει μέχρι την Κυριακή 23 Ιανουαρίου για το αν θα κατέβει στην αρένα ως υποψήφιος ΠτΔ.    

Ο Vittorio Sgarbi, γνωστό πολιτικό πρόσωπο στην Ιταλική Κεντροδεξιά και υπεύθυνος της “Επιχείρησης Σκιούρος” δήλωσε σε ραδιοφωνική εκπομπή της Radio Rai 1 πως ο Berlusconi θα προτείνει ένα εναλλακτικό όνομα, το οποίο ο Sgarbi επιβεβαίωσε πως γνωρίζει αλλά δεν διευκρίνισε τονίζοντας πως “ελπίζω (ο Berlusconi) να δώσει ένα σημάδι μεγάλης ωριμότητας και να πει πως χρειαζόμαστε μια ενωτική φιγούρα”. Τέλος, ο Sgarbi σημείωσε πως αποκλείει ο Berlusconi να έρθει στη Ρώμη τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου, λέγοντας χαρακτηριστικά “εάν δεν εκλεγεί, τι έρχεται να κάνει στη Ρώμη;”

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος