Ιταλία: Προβληματισμός για τον εορτασμό της επετείου του μεταφασιστικού Ιταλικού Κοινωνικού Κινήματος από υψηλόβαθμα μέλη της Κυβέρνησης Μελόνι

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Η ημερομηνία της 26ης Δεκεμβρίου 1946 αποτελεί ορόσημο για την Ιταλία, εφόσον σηματοδοτεί την ίδρυση του Ιταλικού Κοινωνικού Κινήματος (MSI), το Ιταλικό μεταφασιστικό κόμμα.

Ανάμεσα στους ιδρυτές του είναι και το όνομα του Pino Rauti, του οποίου η κόρη Isabella, Γερουσιαστής και αναπληρωτής υφυπουργός Άμυνας της Κυβέρνησης Μελόνι, τέλεσε φόρο τιμής με μια ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα, η οποία έδειχνε – μεταξύ άλλων – μια φωτογραφία μιας παλιάς αφίσας με τη φλόγα της τρίχρωμης σημαίας με τα χρώματα της Ιταλίας, και μια άλλη με τις λέξεις “Viva il Msi” (“ζήτω το Msi”).


Στην ανάρτησή της η ίδια έγραψε “οι βαθιές ρίζες δεν παγώνουν”, κάτι το οποίο, σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, αναδεικνύει διπλή παραπομπή: στο έπος “Άρχοντα των Δαχτυλιδιών” του Τόλκιν, αλλά – εν μέρει – και στον τίτλο ενός Συνεδρίου στη μνήμη πατέρα της.
Σε ανασκόπηση της ιστορίας του Pino Rauti, η ίδια εφημερίδα υπενθυμίζει πως ο ίδιος ήταν γραμματέας του MSI από το 1990 έως το 1991, και μετά την ίδρυση της Εθνικής Συμμαχίας δια χειρός του Gianfranco Fini στο Συνέδριο του Fiuggi το 1995, ο Rauti αποσπάστηκε με σφοδρή κριτική κατά του Fini και ίδρυσε το Κοινωνικό Κίνημα Fiamma Tricolore.

Δεν πέρασαν καλά καλά 24 ώρες και αυτή τη φορά ο Πρόεδρος της Ιταλικής Γερουσίας, Ignazio La Russa, τίμησε και αυτός την 76η επέτειο από την ίδρυση του Κοινωνικού Κινήματος, με μια ανάρτηση στα Κοινωνικά Δίκτυα, ρίχνοντας έτσι λάδι στη φωτιά αναφερόμενος και αυτός στον πατέρα του “ο οποίος ήταν μεταξύ των ιδρυτών του Ιταλικού Κοινωνικού Κινήματος στη Σικελία και ο οποίος επέλεξε το MSI για όλη του τη ζωή, τον δρόμο της ελεύθερης και δημοκρατικής συμμετοχής για την υπεράσπιση των ιδεών του με σεβασμό στο Ιταλικό Σύνταγμα”.

Τα δύο επεισόδια προκάλεσαν σφοδρότατες αντιδράσεις, κυρίως στο περιβάλλον της Αριστεράς. Η πρώην Πρόεδρος της Κάτω Βουλής, Laura Boldrini, δήλωσε πως “ο La Russa εξυψώνει το MSI, ένα νεοφασιστικό κόμμα και τους ιδρυτές του” κάνοντας λόγω περί “μηδενικής αίσθησης των θεσμών” και ζήτησε την παραίτησή του.
Σε παρόμοιο κλίμα και η Επικεφαλής των Γερουσιαστών του Δημοκρατικού Κόμματος, Simona Malpezzi, η οποία τόνισε πως “όσοι εκπροσωπούν τους θεσμούς δεν μπορούν να μην θυμούνται ότι οι δημοκρατικές ρίζες της Χώρας και το Σύνταγμά μας είναι αντιφασιστικές”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος