Σοκάρει και συγκινεί η φωτογραφία που πήρε το πρώτο βραβείο SIPA στην Ιταλία

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Στη γραφική πόλη Siena της Ιταλίας την περασμένη εβδομάδα έλαβε χώρα το φετινό Διεθνές Βραβείο Φωτογραφίας (Sipa – Siena International Photo Awards), όπου στο νούμερο ένα ανακηρύχθηκε η φωτογραφία του Τούρκου φωτογράφου Mehmet Aslan.

Η φωτογραφία ονομάζεται “Hardship of life – Η δυσκολία της ζωής” και απεικονίζει έναν πατέρα, ακρωτηριασμένο στο ένα του πόδι, και ο οποίος σηκώνει ψηλά τον 5χρονο γιο του, που γεννήθηκε χωρίς χέρια και πόδια. Μια εικόνα η οποία συγκινεί ακόμη περισσότερο, εφόσον και οι δύο φορούν ένα πανέμορφο χαμόγελο παρόλη την αντικειμενικά δύσκολη φυσική κατάσταση.

Η εκπληκτική νικήτρια φωτογραφία τραβήχτηκε στην περιοχή Ρεϊχανλί, στην Τουρκική επαρχία Χατάι, στα σύνορα με τη Συρία, και δείχνει ταυτόχρονα δύο θύματα του ατέλειωτου πολέμου της Συρίας – έναν πατέρα που έχασε το πόδι του από βόμβα, και ένα παιδί που γεννήθηκε με το Σύνδρομο της τετρα-αμέλιας, η οποία προκλήθηκε από την λήψη φαρμάκων της μητέρας που επλήγη από νευρικό αέριο κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Να σημειώσουμε πως η φωτογραφία επιλέχθηκε από την κριτική επιτροπή ανάμεσα σε δεκάδες χιλιάδες φωτογραφίες που υποβλήθηκαν από 163 χώρες.

“Αυτή η φωτογραφία έφτασε στον κόσμο” δήλωσε η μητέρα του μικρού Μουσταφά στην Washington Post. “Προσπαθούμε να μιλήσουμε εδώ και χρόνια για να βοηθήσουμε τον γιο μου με τις θεραπείες, θα κάναμε τα πάντα για να του δώσουμε μια καλύτερη ζωή” είπε η κυρία Ζεϊνάμπ.

Όπως δήλωσε στο πρακτορείο ANSA ο Andrea Iacomini, εκπρόσωπος της Unicef ​​Italia, όπως και στην περίπτωση του μικρού Aylan “ελπίζουμε ότι αυτή η φωτογραφία θα ξυπνήσει τις συνειδήσεις των ηγετών του κόσμου” για τον πόλεμο στην Συρία και ειδικά για το “δράμα στο δράμα”, δηλαδή για “τα παιδιά με σοβαρές αναπηρίες, που αντιπροσωπεύουν το πιο αδύναμο μέρος στις συγκρούσεις”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος