Ιταλία: Πρώτη στην Ευρώπη σε αριθμό πυρκαγιών, δεύτερη μετά την Ελλάδα σε καμένες εκτάσεις

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Σύμφωνα με το πόρισμα του European Forest Fire Information System (Effis), η Ιταλία είναι η πρώτη χώρα πανευρωπαϊκά σε αριθμό πυρκαγιών, ενώ είναι δεύτερη μετά την Ελλάδα όσον αφορά τις καμένες εκτάσεις. 

Συγκεκριμένα, από τις αρχές του έτους στην Ιταλία έχουν γίνει στάχτη 102.933 εκτάρια γης, που ισοδυναμούν με 140 χιλιάδες ποδοσφαιρικά γήπεδα. Μέχρι στιγμής στην Ιταλία υπήρξαν 393 πυρκαγιές μεγάλης έκτασης (δηλαδή άνω των 30 εκταρίων), έναντι των 224 κατά μέσο όρο την περίοδο 2008-2020. Ο Νότος της Ιταλίας φαίνεται να είναι μακράν ο πιο ευάλωτος, εφόσον καίγεται συχνότερα.  

Ο συνταγματάρχης Marco di Fonzo, διοικητής της Μονάδας Πληροφοριών Δασικών Πυρκαγιών της Διοίκησης Δασικής Προστασίας των Καραμπινιέροι, εξηγεί στη RAINews πως οι πυρκαγιές εξελίσσονται στις περιοχές του Νότου και ειδικά στην Απουλία, την Καλαβρία και τη Σικελία, οι οποίες πλήττονται από κύματα καύσωνα “όπως συμβαίνει στη γειτονική Ελλάδα”, και τονίζει πως “αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη περίπου 70 πυρκαγιές” στις τρεις αναφερόμενες περιφέρειες. 

Πάντως πυρκαγιές βρίσκεις σχεδόν παντού στη Ιταλική επικράτεια. “Είμαστε αντιμέτωποι με τον πολλαπλασιασμό «ακραίων φαινομένων»” τα οποία δεν μπορούν να ελεγχθούν, δήλωσε ο συνταγματάρχης Di Fonzo. 

Σχετικά με τα νέα μέτωπα, χθες το βράδυ υπήρξαν σχετικά μικρές πυρκαγιές στην Τοσκάνη και στην περιφέρεια Αμπρούτσο, οι οποίες συνεχίζουν να μαίνονται.

Παράλληλα, έσβησε η καταστροφική φωτιά στο Campomarino της περιφέρειας Molise, και εδώ και δύο εικοσιτετράωρα ξεκίνησε ο απολογισμός των ζημιών και η έρευνα για τυχόν ποινικές ευθύνες.

Να τονίσουμε σε αυτό το σημείο πως ο Ιταλός πρωθυπουργός Ντράγκι υπέγραψε, μέσα σε μία εβδομάδα, δύο προεδρικά διατάγματα για την υποστήριξη των περιφερειών της Σικελίας και της Καλαβρίας ώστε η Πολιτική Προστασία να μπορέσει να μεταβεί με άνδρες και οχήματα για να τεθούν τοπικά υπό έλεγχο οι πυρκαγιές, αλλά και να συντονίσει το έργο των εθελοντικών ομάδων. 

Στην Ιταλία υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τις θερμοκρασίες αυτής της εβδομάδας, οι οποίες αναμένεται να ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς ειδικά στο Νότο με την άφιξη του κύματος καύσωνα ονόματι Lucifero (Εωσφόρος). Οι αρχές στρέφουν την προσοχή τους σε όλες τις περιοχές με δασικές εκτάσεις όπως την Σικελία, την Σαρδηνία και την Καλαβρία (όπου στην τελευταία οι εστίες είναι ακόμα ενεργές).

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος