Ιταλία: Πρόταση για αναστολή πληρωμής μισθών των υπαλλήλων σε περίπτωση μη εμβολιασμού

Η Ιταλική εφημερίδα Il Tempo δημοσιεύει αποσπάσματα μιας επιστολής που υπέγραψε η Francesca Mariotti, Γενικός Διευθυντής της Ομοσπονδίας Βιομηχάνων της Ιταλίας, με περιεχόμενο την χρήση του green pass (και αφετέρου, του εμβολιασμού) ως προϋπόθεση για την εργασία σε εταιρείες της Ομοσπονδίας.

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Η επιστολή ξεκινά ώς εξής: «η κατάσταση της πανδημίας σημειώνει αύξηση των λοιμώξεων αυτές τις μέρες, που σχετίζεται με την εξάπλωση, στην Ευρώπη και στην Ιταλία, ιδιαίτερα επιθετικών παραλλαγών του ιού. Τα πιο προηγμένα εργαλεία για τον περιορισμό της πανδημίας – πρώτα απ’ όλα τον εμβολιασμό – θα είναι θεμελιώδη για την αποφυγή της επανεισαγωγής μέτρων που περιορίζουν τις προσωπικές ελευθερίες όπως και την άσκηση οικονομικών δραστηριοτήτων”.

Το άρθρο σχολιάζει αυτή την ανωτέρω εισαγωγή που φαίνεται ως ένα “κλασικό σημείωμα από το γραφείο μελέτης, ανώδυνο, που απεικονίζει την κατάσταση στη χώρα. Αλλά απλά είναι μόνο ένας τρόπος για να «τεθεί εμμέσως πλην σαφώς» το θέμα των απολύσεων.” Υπενθυμίζουμε πως, λόγω κορονοϊού, οι απολύσεις στην Ιταλία έχουν υποστεί μερική απαγόρευση. 

Η επιστολή λοιπόν συνεχίζει: “Αν και η εθνική εκστρατεία εμβολιασμού έχει μέχρι στιγμής καταγράψει μια καλή τάση, πολλές συσχετισμένες (με την Ομοσπονδία) εταιρείες έχουν αναφέρει την παρουσία σημαντικών ποσοστών εργαζομένων που επιλέγουν ελεύθερα να μην υποβληθούν στον εμβολιασμό κατά των Covid 19, εκθέτοντας σε ένα υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό τους ίδιους και την πλειοψηφία των ατόμων με τα οποία, άμεσα ή έμμεσα, έρχονται σε επαφή μοιράζοντας το περιβάλλον εργασίας σε συνεχή βάση”. 

Το περιεχόμενο της επιστολής γίνεται πιο ενδιαφέρον: “Προκειμένου να προστατευθούν όλοι οι εργαζόμενοι και η εκτέλεση των διαδικασιών παραγωγής σε πλήρη συμμόρφωση με τις ατομικές ελευθερίες, η Confindustria πρότεινε την επέκταση της χρήσης πράσινων πιστοποιήσεων – green pass – για πρόσβαση σε επιχειρηματικό / εργασιακό περιβάλλον, ξεκινώντας συζητήσεις με την κυβέρνηση για τον σκοπό μιας κανονιστικής λύσης υπό αυτήν την έννοια” με την πρόθεση “να επιτρέπεται στους εργοδότες να ζητήσουν την εμφάνιση έγκυρης πράσινης πιστοποίησης προκειμένου να ρυθμίσουν την είσοδο στο χώρο εργασίας και/ή την εκτέλεση των καθηκόντων εργασίας των διαφόρων ατόμων”.

Η επιστολή καταλήγει στην κορύφωσή της με τις εξής προτάσεις της Ομοσπονδίας: «Η θέση της Confindustria είναι ότι η εμφάνιση ενός έγκυρου πράσινου πιστοποιητικού πρέπει να αποτελεί μέρος των υποχρεώσεων επιμέλειας, ορθότητας και καλής πίστης στις οποίες βασίζεται η εργασιακή σχέση. Ως άμεση συνέπεια, ο εργοδότης, όπου είναι δυνατόν, θα μπορούσε να αναθέσει στον εργαζόμενο εργασίες διαφορετικές από αυτές που ο τελευταίος θα εκτελούσε κανονικά, καταβάλλοντας και τη σχετική αμοιβή. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, ο εργοδότης θα πρέπει να είναι σε θέση να μην δεχτεί το άτομο στην εργασία, με αναστολή του μισθού σε περίπτωση απομάκρυνσης από την εταιρεία”.

Η εφημερίδα Il Tempo σχολιάζει αρνητικά την εν λόγω επιστολή. 

“Λαμβάνοντας υπόψη όσα γράφει η Confindustria, αντί για ένα πράσινο πιστοποιητικό, είναι καλύτερο να το ορίσουμε ως “κάρτα άρτου”, αφού αν δεν το έχεις, σε πετάνε στο δρόμο. Αυτό, καλύπτοντας με μανδύα ηθικής τον εμβολιασμό, μιλώντας για «επιμέλεια, δικαιοσύνη και καλή πίστη στην οποία βασίζεται η εργασιακή σχέση».

Ο αρθρογράφος καταλήγει στο εξής συμπέρασμα: “Τέλος, παρά την αξιοκρατία, ο ηλίθιος θα κάνει καριέρα μόνο επειδή έχει ένα πράσινο πιστοποιητικό. Ποιος ξέρει αν ο Υπουργός Εργασίας κ. Αντρέα Ορλάντο είναι εν γνώσει …”

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος