Ιταλία: Προς την οριστική επιστροφή θραύσματος του Παρθενώνα – Ιταλός Υπ. Πολιτισμού: Θεμελιώδες βήμα πολιτιστικής διπλωματίας

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Σύμφωνα με τα Ιταλικά ΜΜΕ, το λεγόμενο θραύσμα Fagan, που ανήκει στην ανατολική ζωφόρο του Παρθενώνα και που αντιπροσωπεύει το πόδι της Άρτεμης καθισμένη σε θρόνο, μπορεί να παραμείνει για πάντα στην Ελλάδα.

Η Περιφέρεια της Σικελίας, με ψήφισμα, έδωσε τη συγκατάθεσή της στην οριστική επιστροφή του θραύσματος. Τώρα αναμένεται μόνο το τελικό πράσινο φως από το Ιταλικό Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο, όπως τονίζουν οι τοπικές αρχές “θα μπορούσε να δοθεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα”.
Όπως αναφέρουν τα Ιταλικά ΜΜΕ, πρόκειται για μια σημαντική απόφαση, εφόσον η Σικελία πρωτοπορεί επιστρέφοντας στην Ελλάδα των ευρημάτων της ζωφόρου του Παρθενώνα.

Πρόκειται για γεγονός το οποίο ενδεχομένως να αποτελέσει σημείο αναφοράς και προηγούμενο στο μείζον θέμα της επιστροφής αρχαιολογικών ευρημάτων όπως αυτά του Παρθενώνα που διεκδικεί η Ελλάδα από την Μεγάλη Βρετανία.

Νωρίς το απόγευμα ο Ιταλός Υπουργός Πολιτισμού κ. Dario Franceschini προέβη σε σχετικές δηλώσεις μέσω δελτίο τύπου, επιβεβαιώνοντας πως “η εξουσιοδότηση για την οριστική εξαγωγή ανήκει πλέον στο Ιταλικό Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο θα την εκδώσει σε σύντομο χρονικό διάστημα”.

“Η επιστροφή στην Ελλάδα του κομματιού του Παρθενώνα που απεικονίζει το πόδι της Αρτέμιδος, από την Περιφέρεια της Σικελίας” δηλώνει ο Franceschini “αποτελεί θεμελιώδες βήμα στην πολιτική μας για την πολιτιστική διπλωματία και καθιερώνει μια αναπόφευκτη αρχή στις σχέσεις μεταξύ Κρατών”.
Επίσης, ο Υπουργός υπογραμμίζει πως “τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν κλαπεί από την πολιτιστική κληρονομιά μιας χώρας πρέπει να επιστραφούν”.

“Το πνεύμα που κινούμεθα ήδη από την επιστροφή της Στήλης του Axum στην Αιθιοπία – κατέληξε ο Υπουργός Franceschini – είναι αυτό της αμοιβαίας επανένταξης των αντίστοιχων πολιτιστικών κληρονομιών στις διμερείς σχέσεις και προς την ίδια κατεύθυνση ωθούμε τη δράση μας σε πολυμερές πλαίσιο, όπως επίσης επιβεβαιώθηκε με τη Διακήρυξη της Ρώμης στο G20 Culture του 2021”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος