Ιταλία: Προεκλογικός πυρετός δύο εβδομάδες πριν από τις εθνικές εκλογές – Η Τζόρτζια Μελόνι στο Μιλάνο

Δύο εβδομάδες πριν τις εθνικές εκλογές στην Ιταλία, η προεκλογική εκστρατεία βρίσκεται σε πλήρη αναβρασμό. Ενώ η Κεντροδεξιά δίνεται από όλες τις δημοσκοπήσεις με υπέρογκο προβάδισμα έναντι της Κεντροαριστεράς παράταξης, τα γεγονότα της Κυριακής 11 Σεπτεμβρίου δείχνουν κάποιες μικρές ρωγμές.

Το μεσημέρι της Κυριακής ξεκίνησε το Gran Prix της Formula 1 στην πίστα της Μόντσα, κοντά στο Μιλάνο. Εδώ παρευρέθηκαν διάφορες προσωπικότητες VIP (από τον Al Bano έως τους Gordon Ramsay και Hugh Grant) αλλά και πολιτικοί, όπως ο Ματέο Σαλβίνι και ο ΠτΔ Σέρτζιο Ματαρέλα.

Μάλιστα για τον Σαλβίνι ήταν και ευκαιρία για να συναντηθεί με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι στην παραδοσιακή έδρα του Καβαλιέρε στο κοντινό Άρκορε, πριν ο ηγέτης της Λέγκα μεταβεί στη Βαρέζε για μια προεκλογική συγκέντρωση.

Την ίδια ώρα, η ηγέτιδα του Δεξιού κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, προέβη σε μεγάλη συγκέντρωση στην όμορφη πόλη του Τρέντο, όπου σημειώνεται πως, εν μέσω ομιλίας της, μια ομάδα ατόμων ξεκίνησε να σφυρά έντονα. Σε αυτούς η Μελόνι απευθύνθηκε λέγοντας “ουρλιάξτε, δεν θα μπορούσε να με νοιάξει λιγότερο”.

Τα Κεντροδεξιά κόμματα δεν βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος;

Η πιο αναμενόμενη εκλογική ομιλία της ημέρας όμως αποτελείται από την δεύτερη συνάντηση της Μελόνι με το πλήθος, αυτή τη φορά στην Piazza Duomo στο κέντρο του Μιλάνου, η οποία αποτελεί και ‘πρόβα τζενεράλε’ της ομιλίας που θα κλείσει την προεκλογική εκστρατεία της Κεντροδεξιάς στις 23 Σεπτεμβρίου – στο ίδιο μέρος, αυτή τη φορά όμως με όλους τους ηγέτες της Κεντροδεξιάς παράταξης.

Λίγο πριν απευθυνθεί στο πλήθος, η Μελόνι μίλησε με τους δημοσιογράφους, με τους οποίους αντιμετώπισε και το μείζον θέμα που συζητείται αυτές τις μέρες – την ετερογένεια της Κεντροδεξιάς παράταξης, με αφορμή την σημερινή συνάντηση Σαλβίνι-Μπερλουσκόνι, για την οποία είπε «δεν ήξερα ότι θα έβλεπαν ο ένας τον άλλον, αλλά βλεπόμαστε τυχαία».
Η ίδια προσπάθησε να σβήσει την εικόνα εσωτερικών αντιπαραθέσεων λέγοντας στον Τύπο πως «με ενδιαφέρει να νικήσω του αντιπάλους, όχι τους συμμάχους» και μάλιστα πρόσθεσε πως «ο (Κεντροδεξιός) συνασπισμός λειτουργεί καλά, κάνουμε μια ειρηνική εκστρατεία, θα κάνουμε κοινή εκδήλωση για το κλείσιμο. Πιστεύω ότι οι δυσκολίες πρέπει να αναζητηθούν αλλού, όχι μόνο στους συνασπισμούς αλλά και στα κόμματα».

Μελόνι: Δεν ενδιαφέρομαι για κυβερνήσεις εθνικής σωτηρίας

Αναφερόμενη σε ενδεχόμενο συνεργασίας με το Δημοκρατικό Κόμμα, η ηγέτιδα των Αδελφών της Ιταλίας τόνισε πως «δεν υπάρχει καμία πιθανότητα τα Αδέλφια της Ιταλίας να συμμετέχουν σε κυβερνήσεις και συμμαχίες ‘ουράνιου τόξου’, δεν υπάρχει λόγος να το κάνουμε γιατί έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε μια Κεντροδεξιά πλειοψηφία που ελπίζω να βγει από τις κάλπες». Ένα σενάριο που η ίδια όρισε ως «απίστευτες ανακατασκευές».
«Μην έρθετε να μου μιλήσετε για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας γιατί μου φαίνονται κυβερνήσεις σε μια προσπάθεια να σώσουν αυτούς που την προτείνουν. Και δεν ενδιαφέρομαι».

Στη συνέχεια η ηγέτιδα των Αδελφών της Ιταλίας ανέβηκε στο βάθρο και μίλησε για σχεδόν μια ώρα στο μεγάλο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στην πλατεία.

Μελόνι: Μια πολύ βίαιη προεκλογική εκστρατεία από τους αντιπάλους μας

«Βρισκόμαστε εν μέσω μιας πολύ βίαιης προεκλογικής εκστρατείας από πλευράς των αντιπάλων μας. Έχουμε μια Αριστερά που περνάει τη μέρα χτίζοντας ένα τέρας» τόνισε η Μελόνι.
Η ηγέτιδα των Αδελφών της Ιταλίας αναφέρθηκε σε ένα βίντεο όπου ο Κυβερνήτης της Περιφέρειας της Απουλίας φαίνεται να όρισε την περιφέρειά του ως ‘η Ιταλική Στάλινγκραντ’ και πως τα Αδέλφια της Ιταλίας “δεν θα περάσουν από εδώ, θα φτύσουν αίμα”, όλα αυτά παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος, Ενρίκο Λέτα. «Υπάρχει ένα όριο σε όλα – πρόσθεσε η Μελόνι – ας μου πει ο Γραμματέας αν μπορούν να οριστούν αυτοί ως τόνοι αντάξιοι μιας προεκλογικής εκστρατείας σε μια δημοκρατία».

Η Τζόρτζια Μελόνι αντιμετώπισε πληθώρα θεμάτων, τονίζοντας μάλιστα πως «δεν ξέρουμε αν νικήσαμε την πανδημία, έχουν εκτοξευθεί οι τιμές της ενέργειας, κινδυνεύουμε με επισιτιστική κρίση κ.λ.π. Δεν είναι η καλύτερη στιγμή για να κυβερνήσεις την Ιταλία σε αυτές τις συνθήκες».

«Η Ιταλία δεν βρίσκεται σε εύκολη κατάσταση – συνέχισε η Μελόνι – πρέπει να έχει μια πολιτική τάξη που να ξέρει που να διαθέσει τους πόρους. Η Ιταλία που μας παραδίδεται είναι η ουρά ανάμεσα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες».

Μελόνι για Ευρώπη: Η Ιταλία θα αρχίσει να υπερασπίζεται τα εθνικά της συμφέροντα
Εκτενέστερη η αναφορά της Τζόρτζια Μελόνι στην Ευρώπη, όπου «όλοι ανησυχούν για την Μελόνι στην εξουσία» και στο οποίο η Μελόνι τόνισε πως «και η Ιταλία θα αρχίσει να υπερασπίζεται τα εθνικά της συμφέροντα όπως κάνουν άλλοι, και μετά θα αναζητήσει κοινές λύσεις».

«Δύσκολα θα μπορούσα να είμαι απειλή, καθώς είμαι πρόεδρος μιας από τις πιο σταθερές και ισχυρές ευρωπαϊκές οικογένειες (Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές)» καθυσήχασε η Μελόνι. «Καταλαβαίνω ότι έχοντας συνηθίσει η Ευρώπη σε μια Ιταλική πολιτική πρόθυμη να δεχτεί οτιδήποτε, για να λέγεται ότι είναι καλή, η ιδέα ότι θα μπορούσε να φτάσει κάποιος που, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, υπερασπίζεται τα συμφέροντά τους σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων, μπορεί να κάνει κάποιους να ανησυχούν. Δεν το καταλαβαίνω, επειδή άλλοι το κάνουν, και νομίζω ότι είναι σωστό».
Αναφορά σε πώληση Ιταλικής ζαχαροπλαστικής εταιρείας σε Τούρκους

Ενδιαφέρον είχε και η αναφορά της Τζόρτζια Μελόνι στην υπεράσπιση των προϊόντων Made in Italy, θέμα το οποίο θέρμανε το πλήθος.

Η Μελόνι αναφέρθηκε παραδειγματικά στην αγοραπωλησία μιας μεγάλης Ιταλικής ζαχαροπλαστικής εταιρείας σοκολάτας της Novi Ligure, Pernigotti, στον Τουρκικό όμιλο Toksoz, ο οποίος το 2013 είχε αγοράσει το μεγαλύτερο ποσοστό της Ιταλικής εταιρείας. Σημειώνεται επίσης πως το 2018 η Τουρκική εταιρεία έκλεισε την ιστορική εταιρεία του Πεδεμοντίου, η οποία στις αρχές Σεπτεμβρίου πουλήθηκε στην Jp Morgan Asset Management – Global Special Situations Group. Εκ νέου, εκτός Ιταλικών συμφερόντων, αν και από το Μάρτιο το Ιταλικό Υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης παρακολουθεί το θέμα από κοντά.

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος