Ιταλία: «Πράσινο φως» για Mercosur «μόλις δοθούν οι απαραίτητες απαντήσεις στους αγρότες»

Από το Γραφείο Τύπου της Ιταλικής Κυβέρνησης ανακοινώθηκε ότι, αναφορικά με τη συμφωνία Mercosur, η Ιταλία είναι έτοιμη να προχωρήσει στην υπογραφή της, υπό την προϋπόθεση ότι θα δοθούν οι απαραίτητες απαντήσεις στα αιτήματα του αγροτικού κόσμου.

«Σχετικά με τη συμφωνία για το Mercosur, όπως ήδη δήλωσε στο Κοινοβούλιο η Πρόεδρος Τζόρτζια Μελόνι και επανέλαβε επίσης στον Πρόεδρο της Βραζιλίας Λούλα, η ιταλική κυβέρνηση είναι έτοιμη να υπογράψει τη συμφωνία μόλις δοθούν οι απαραίτητες απαντήσεις στους αγρότες, οι οποίες εξαρτώνται από τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μπορούν να οριστικοποιηθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα», ανακοινώθηκε.

Νωρίτερα η Ιταλική Κυβέρνηση είχε διανείμει νότα, σχετικά με το ίδιο θέμα αλλά και με τα υπόλοιπα της ημέρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου:

«Στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Πρόεδρος του Συμβουλίου, Giorgia Meloni, μαζί με την Πρωθυπουργό της Δανίας, Mette Frederiksen, και τον Πρωθυπουργό της Ολλανδίας, Dick Schoof, φιλοξένησαν μια νέα άτυπη συνάντηση μεταξύ 15 κρατών μελών που ενδιαφέρονται περισσότερο για το θέμα των καινοτόμων λύσεων στον τομέα της μετανάστευσης.

Μαζί με την Ιταλία, τη Δανία, τις Κάτω Χώρες και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στη συνάντηση συμμετείχαν οι ηγέτες της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Κύπρου, της Κροατίας, της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Πολωνίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Λετονίας, της Μάλτας, της Ουγγαρίας και της Σουηδίας.

Η Πρόεδρος von der Leyen παρουσίασε τους κύριους άξονες εργασίας, εστιάζοντας ιδίως στις ουσιαστικές προόδους που σημειώθηκαν στις διαπραγματεύσεις σχετικά με τον κανονισμό για τις επιστροφές και τον ευρωπαϊκό κατάλογο ασφαλών χωρών προέλευσης.

Εκτός από την επιβεβαίωση της δέσμευσης της Ιταλίας για καινοτόμες λύσεις και την ικανοποιητική υποδοχή της νέας επιστολής που υπογράφηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών και Εσωτερικών 19 κρατών μελών σχετικά με καινοτόμες λύσεις, η Πρόεδρος Meloni ενημέρωσε για τις τρέχουσες εργασίες σχετικά με την ικανότητα των διεθνών συμβάσεων να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της παράνομης μετανάστευσης και για τις προσεχείς πρωτοβουλίες που προβλέπονται. Μετά το σημαντικό αποτέλεσμα της 10ης Δεκεμβρίου, όταν 27 κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης υπέγραψαν την ιταλο-δανική πολιτική δήλωση, τώρα οι εργασίες συνεχίζονται εν όψει της υπουργικής συνάντησης του Συμβουλίου της Ευρώπης υπό την προεδρία της Μολδαβίας στις 15 Μαΐου.

Τέλος, οι ηγέτες που παρευρέθηκαν συμφώνησαν να δρομολογήσουν κοινές πρωτοβουλίες όχι μόνο στο πλαίσιο της ΕΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης, αλλά και, γενικότερα, σε διάφορα διεθνή πλαίσια, ξεκινώντας από τα Ηνωμένα Έθνη, προκειμένου να προωθηθεί αποτελεσματικότερα η ευρωπαϊκή προσέγγιση για την ομαλή διαχείριση των μεταναστευτικών ροών».

Ανταπόκριση – Ιταλία

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος