Ιταλία: Πολιτική θύελλα για ενδεχόμενη χρηματοδότηση κομμάτων από τη Ρωσία

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Λιγότερο από 2 εβδομάδες απομένουν μέχρι τις εθνικές εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου στην Ιταλία, και η χθεσινή αποκάλυψη της χρηματοδότησης 300 εκ. δολαρίων σε πολιτικά κόμματα διαφόρων χωρών από τη Ρωσία προκάλεσε σφοδρότατες αντιδράσεις.


Αιχμές πρώην πρέσβη ΗΠΑ κατά της Ιταλικής Κεντροδεξιάς

Σαν να μην έφτανε η καταγγελία του Blinken, διπλό σεισμό προκαλεί η συνέντευξη της εφημερίδας La Repubblica στον Kurt Volker, πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ επί Μπους και ειδικός απεσταλμένος για την Ουκρανία επί Τραμπ, ο οποίος έριξε αιχμές κατά της Ιταλικής Κεντροδεξιάς.

«Η πιο εύκολη χρήση (των πόρων) είναι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για την προώθηση της αφήγησής τους (των Ρώσων)» τόνισε στην ιταλική εφημερίδα ο Volker. “Μερικές φορές τα κεφάλαια πηγαίνουν σε κόμματα στην Ευρώπη, ή ακόμη και σε μεμονωμένους πολιτικούς, με άμεσες πληρωμές ή συμφωνίες που συνάπτονται από ρωσικές εταιρείες που ωφελούν αυτούς τους πολιτικούς, δημιουργώντας τους άμεσο ενδιαφέρον να βοηθήσουν τη Μόσχα».

Ο Volker βλέπει μια σχέση “μεταξύ της καταγγελίας του Blinken και του γεγονότος ότι σε δέκα μέρες στην Ιταλία θα γίνουν εκλογές».
«Υπάρχει ανησυχία ότι μια ακροδεξιά Κυβέρνηση στην Ιταλία θα είναι πιο ευνοϊκή για τη Ρωσία. Ας θυμηθούμε, ωστόσο, ότι σε δύο μήνες θα λάβουν χώρα οι εκλογές midterm στις ΗΠΑ, και οι Δημοκρατικοί θέλουν να υπενθυμίσουν στους πολίτες μας ότι αυτό που θα ακούσουν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας θα μπορούσε να εμπνευστεί ή να προωθηθεί από τη Μόσχα».

Ο πρώην πρέσβης ΗΠΑ τονίζει πως ο συναγερμός αφορά και τα τρία κύρια ιταλικά κόμματα της Κεντροδεξιάς παράταξης.
Συγκεκριμένα, σχετικά με τα Αδέλφια της Ιταλίας, ο Volker δήλωσε πως «δεν έχω άμεσες προσωπικές αποδείξεις, αλλά το συνεχόμενο μοτίβο είναι ότι υπήρξε κάποια βοήθεια. Εάν κοιτάξετε προσεκτικά την πολιτική τους, ορισμένες πτυχές αντικατοπτρίζουν τις ρωσικές θέσεις».

Όταν ο δημοσιογράφος ρώτησε εάν αναφέρεται στα Αδέλφια της Ιταλίας ή στη Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, ο πρώην πρέσβης τόνισε πως «η Λέγκα υπάρχει εδώ και αρκετό καιρό, και ήταν γνωστό ότι αντικατοπτρίζει τις ρωσικές προοπτικές. Τα Αδέλφια της Ιταλίας είναι ένας πιο πρόσφατος σχηματισμός, αν και κληρονόμος άλλων κομμάτων, και έχει αναπτυχθεί τρομερά τον περασμένο χρόνο. Αυτό μας αναγκάζει να αναρωτηθούμε για το ποιές είναι οι πηγές της χρηματοδότησής τους, των θέσεων που έλαβαν και της αύξησης της δημοτικότητας».

Μάλιστα, σε αυτό το σημείο ο Volker εξέφρασε απορίες για τον αληθινό Ατλαντισμό των Αδελφών της Ιταλίας («Είναι αλήθεια ότι τον τελευταίο καιρό είπαν τα σωστά πράγματα, και αν έρθουν στην εξουσία θα πρέπει επίσης να τους ενθαρρύνουμε να τα πράξουν, αλλά το πώς πραγματικά θα συμπεριφερθούν είναι “άγνωστο”»).

Ο πρώην Αμερικανός πρέσβης εξέφρασε επίσης τη σιγουριά για τις χρηματοδοτήσεις στις περιπτώσεις της Λέγκα, αναφερόμενος σε παλαιότερη υπόθεση συνάντησης έξι ανδρών – μεταξύ αυτών, και του ιστορικού συνεργάτη του Ματέο Σαλβίνι, Τζιανλούκα Σαβοϊνη – το 2018 στο Ξενοδοχείο Metropol της Μόσχας για ενδεχόμενο κρυφό δάνειο του ιταλικού κόμματος («στην προκειμένη περίπτωση έχουμε τις αποδείξεις τουλάχιστον των συζητήσεων που έγιναν για τη χρηματοδότηση»).

Παράλληλα, ο Volker εξέφρασε καχυποψία και για το κόμμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, Φόρτσα Ιτάλια, δηλώνοντας πως «είναι ενδιαφέρον πως ο Μπερλουσκόνι δεν ήταν τόσο φιλορώσος όταν ήταν πρωθυπουργός την πρώτη και δεύτερη φορά, αλλά την τρίτη φορά άλλαξε εντελώς» εφόσον «ανέπτυξε μια στενή προσωπική σχέση με τον Πούτιν και ισχυρές επιχειρηματικές σχέσεις με τη Ρωσία».

Απειλούν με μηνύσεις Αδέλφια της Ιταλίας και Λέγκα

Άμεσες, πόσο μάλλον σφοδρές, ήταν οι χθεσινοβραδυνές αντιδράσεις των κομμάτων, με γενικότερο πολύπλευρο αίτημα να βγουν στην επιφάνεια ενδεχόμενα ονόματα και να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση. 

Μια από τις πρώτες αντιδράσεις ήρθε από τον Γκούιντο Κροσέτο, συνιδρυτή των Αδελφών της Ιταλίας, ο οποίος, παρόλο που η χρηματοδότηση από τη Ρωσία «δεν με εκπλήσσει γιατί υπήρχε μια αρχαία παράδοση από την πλευρά τους» όμως «θα ήθελα να μάθω τα ονόματα, εάν υπάρχουν, οποιωνδήποτε Ιταλών δικαιούχων. Γιατί είναι εσχάτη προδοσία».
Ακολούθησε η δήλωση της ηγέτιδας του κόμματος, Τζόρτζια Μελόνι: «Όλες οι μορφές χρηματοδότησής μας είναι επαληθεύσιμες. Είμαι σίγουρη ότι τα Αδέλφια της Ιταλίας δεν παίρνουν χρήματα από ξένους. Μηνύω την Repubblica και τον Πρέσβη Volker».

Από την πλευρά του, ο Σαλβίνι δήλωσε χαρακτηριστικά πως «ουδέποτε ζήτησα ούτε πήρα χρήματα» και μάλιστα είπε πως βρίσκει «περίεργο που δέκα μέρες πριν την ψηφοφορία φτάνουν αυτές οι ψευδείς ειδήσεις, γίνονται έρευνες εδώ και δέκα χρόνια και δεν βρήκαν ποτέ τίποτα γιατί δεν υπάρχει τίποτα».
Διευκρινιστική νότα της Λέγκα στον Τύπο τονίζει μάλιστα πως το κόμμα «έδωσε εντολή στους δικηγόρους της να μηνύσουν οποιονδήποτε επικαλείται αθέμιτα το κόμμα και τον Ματέο Σαλβίνι, όπως έχει ήδη συμβεί σε ορισμένα τηλεοπτικά παράθυρα» εφόσον «τα ψέματα και οι υπαινιγμοί δεν θα γίνονται πλέον ανεκτά: φτάνει». 

H Ιταλία δεν αναφέρεται στην έκθεση των ΗΠΑ – Σύσταση εξεταστικής επιτροπής

Δεδομένης της ιστορικής στιγμής και της σοβαρότητας της κατάστασης, εντός ολίγων ωρών κινητοποιήθηκαν και οι θεσμοί. Ο Πρόεδρος της Ιταλικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ασφάλειας της Δημοκρατίας (Copasir), Adolfo Urso, δήλωσε στη Rai3 πως «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ευρήματα σχετικά με την Ιταλία».

Επίσης, το πρωί ο ΥπΕξ Λουίτζι Ντι Μάιο, ο οποίος είναι και υποψήφιος με το κόμμα του Πολιτική Δέσμευση στις επερχόμενες εκλογές, επισήμανε πως «εδώ και εβδομάδες λέω ότι υπάρχει κίνδυνος ρωσικής παρέμβασης στην ιταλική προεκλογική εκστρατεία».

Μάλιστα ο ΥπΕξ τόνισε πως αν και «δεν είμαστε σίγουροι», όμως ζητά «τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής μεταξύ των ιταλικών μερών και του ρωσικού κόσμου», η οποία ενδέχεται να συναντηθεί την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου.

Μαρία Ζαχάροβα: «Πόσα ξοδεύει η Αμερική για τους Ιταλούς πολιτικούς;»

Πριν από λίγο η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, απάντησε σε ερώτηση του Ιταλικού ειδησεογραφικού πρακτορείου AGI σχετικά με το θέμα των κομματικών χρηματοδοτήσεων από τη Ρωσία, ρωτώντας σαρκαστικά «πότε οι Αμερικανικές Υπηρεσίες Πληροφοριών θα μας πουν πόσα ξοδεύουν για τους Ιταλούς πολιτικούς;»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος