Ιταλία: Πλήρης αποτυχία η κινητοποίηση των “no vax” στους σιδηροδρομικούς σταθμούς – Η Lega ψήφισε υπέρ της κατάργησης του Green Pass

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Τις τελευταίες ημέρες στην Ιταλία τα μηνύματα των αντιεμβολιαστών έγιναν προκλητικά και βίαια.

Μάλιστα, για την 1η Σεπτεμβρίου, πρώτη ημέρα εφαρμογής των νέων μέτρων που επιβάλλουν τη χρήση του Green Pass στα σχολεία και σε πολλές μετακινήσεις, είχε διοργανωθεί στο κανάλι Telegram «Αρκετά με τη δικτατορία» μια πολλά υποσχόμενη κινητοποίηση αντιεμβολιαστών, η οποία είχε στόχο 54 σιδηροδρομικούς σταθμούς σε όλη την Ιταλία.

Εάν υπολογίσει κανείς πως η εν λόγω διαδικτυακή ομάδα έχει περισσότερα από 40 χιλιάδες εγγεγραμμένα μέλη, τότε καταλαβαίνει κανείς την πιθανή εικόνα που περίμενε να αντιμετωπίσει ο κόσμος που είχε προγραμματίσει να ταξιδέψει την ίδια μέρα. 

Το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών είχε ήδη προειδοποιήσει για «μηδενική ανοχή» σε οποιαδήποτε παράνομη πράξη και ταλαιπωρία επιβατών, ενώ οι έλεγχοι στα διαδικτυακά μηνύματα συνεχίστηκαν. Οι δυνάμεις της Αστυνομίας ήταν σε ετοιμότητα για παν ενδεχόμενο και πολλοί ήταν οι δημοσιογράφοι που παρευρέθηκαν στους σιδηροδρομικούς σταθμούς των μεγάλων πόλεων εν αναμονή εξελίξεων.

Τελικά, τα συλλαλητήρια στους σιδηροδρομικούς σταθμούς δεν υπήρξαν ιδιαίτερης σημασίας αφού ο κόσμος που συμμετείχε  ήταν πραγματικά ελάχιστος – λίγες δεκάδες άτομα, τα οποία άφησαν και πολύ πικρά και απογοητευτικά σχόλια στα διαδικτυακά κανάλια από όπου υποτίθεται πως ξεκίνησε η διοργάνωση των κινητοποιήσεων. 

Συγκεκριμένα, στο σταθμό της Ρώμης Tiburtina εμφανίστηκαν ελάχιστοι διαδηλωτές. Γενικότερα στην πρωτεύουσα περίπου 5.000 ένστολοι περιφρουρούσαν σταθμούς και ΜΜΜ.

Στο Μιλάνο, στο σταθμό Garibaldi, περίπου δέκα άτομα συγκεντρώθηκαν και προσπάθησαν να εισέλθουν στο σταθμό, αλλά δεν είχαν Green Pass. Ένας από αυτούς οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα. Στο Τορίνο, μερικές δεκάδες “no vax” συγκεντρώθηκαν και αντιστάθηκαν στην αστυνομία, η οποία απέκλεισε έναν ακτιβιστή. 

Η εικόνα γενικότερα ήταν πολύ ομαλή στη Romagna και στη Φλωρεντία, εφόσον και εκεί ελάχιστα άτομα παρουσιάστηκαν. Λίγα άτομα αναφέρθηκαν στην Τεργέστη (λιγότεροι από τριάντα, σύμφωνα με την Corriere della Sera) ενώ στη Νάπολη μόλις δύο ήταν οι παρευρισκόμενοι διαδηλωτές με ιταλικές σημαίες. 

Στη Γένοβα, εμφανίστηκε μια πενταμελής ομάδα ατόμων, κάτι που προκάλεσε την ειρωνεία του Κυβερνήτη της Περιφέρειας Λιγουρίας κ. Τοτι, ο οποίος σχολίασε ειρωνικά το γεγονός λέγοντας πως έπρεπε να υπάρχουν χιλιάδες “πολεμιστές που πολεμούσαν κατά της δικτατορίας” και “αντιθέτως, τους μετρήσαμε στα δάχτυλα του ενός χεριού”.

Ενώ στο διαδίκτυο τα πρώτα σχόλια είναι διχασμένα μεταξύ της ειρωνείας και της απογοήτευσης για το πολλά υποσχόμενο κίνημα «κατά της υγειονομικής δικτατορίας», ένα νέο πολιτικό ενδοπολιτικό μέτωπο φαίνεται να έχει ανοίξει σχετικά με την επιβολή του Green Pass. 

Την ίδια μέρα των κινητοποιήσεων, η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Κυβέρνησης αποτέλεσε τεστ αντοχής για την Κυβέρνηση, εφόσον η Lega του Matteo Salvini ψήφισε την κατάργηση του Green Pass, ενάντια στην κυβερνητική γραμμή. 

Υπενθυμίζεται ότι η Lega είναι μέλος του κυβερνητικού συνασπισμού του Mario Draghi, και έτσι υπήρξαν σφοδρά παράπονα κυρίως από το Δημοκρατικό Κόμμα, και αυτό μέλος της Κυβέρνησης. Η Lega, δια στόματος του Matteo Salvini απάντησε πως «αν το Κράτος θέλει να επιβάλει το Green Pass, τότε θα πρέπει να προμηθεύσει δωρεάν test».

Εδώ επικεντρώνεται και η κριτική στην ασάφεια της ενδοκυβερνητικής γραμμής που τηρεί η Lega, η οποία πολλές φορές επικρίθηκε από άλλα κόμματα της Κυβέρνησης πως «κλείνει το μάτι» στους αντιεμβολιαστές για να συγκεντρώσει ψήφους.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος