Ιταλία: Περισσότεροι από 13.5 εκ. Ιταλοί παρακολούθησαν την τελευταία ομιλία του ΠτΔ Sergio Mattarella

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Ένας περαιτέρω λόγος για τον οποίο οι Ιταλοί θα θυμούνται το 2021 θα είναι σίγουρα η τελευταία ομιλία του ΠτΔ τους, κ. Sergio Mattarella. Ο Ιταλός Πρόεδρος έφτασε πλέον στο τέλος της 7ετούς θητείας του και το βράδυ της 31ης Δεκεμβρίου απευθύνθηκε στους Ιταλούς με μια θερμή, εγκάρδια, περίπου 15λεπτη ομιλία, που παρακολούθησαν περισσότεροι από 13.5 εκατομμύρια Ιταλοί, σχεδόν το ένα τέταρτο του πληθυσμού της χώρας. 

Η σκηνοθεσία ήθελε τον ΠτΔ όρθιο, στο Κυρινάλιο, με φόντο τις σημαίες της Προεδρίας της Δημοκρατίας, της Ιταλίας και της Ευρώπης πίσω του, και τον ίδιο να τονίζει: «Πιστεύω ότι κάθε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά την εκλογή του, αντιλαμβάνεται δύο βασικές ανάγκες: να απογυμνωθεί από κάθε προηγούμενο (καθήκον) και να αναλάβει αποκλειστικά το γενικό συμφέρον, για το κοινό καλό αλλά και του καθενός. Και στη συνέχεια να διαφυλάξει τον ρόλο, τις εξουσίες και τα προνόμια του θεσμού που αναλαμβάνει από τον προκάτοχό του και τα οποία – ασκώντας τα πλήρως μέχρι την τελευταία ημέρα της θητείας του – πρέπει να παραχωρήσει άθικτα στον διάδοχό του».

Το μήνυμα του Sergio Mattarella σφραγίζει την θητεία του με την διακριτικότητα που τον χαρακτήρισε ανέκαθεν, ενώ δίνει την κατεύθυνση που θα πρέπει να ακολουθήσει ο διάδοχός του, η εκλογή του οποίου αναμένεται προσεχώς. Ένα μήνυμα με θετικότητα για το μέλλον της χώρας («Είμαι σίγουρος ότι η Ιταλία θα τα καταφέρει») και ευγνωμοσύνη προς τους Ιταλούς και το μέλλον («Πρέπει να θυμόμαστε τα πλεονεκτήματα εκείνων που, εμπιστευόμενοι την επιστήμη και τους θεσμούς, υιοθέτησαν τις συνιστώμενες προφυλάξεις και επέλεξαν να εμβολιαστούν: σχεδόν όλοι οι Ιταλοί, τους οποίους θέλω για άλλη μια φορά να ευχαριστήσω για την ωριμότητα και το αίσθημα ευθύνης που επιδεικνύεται»). 

Σημειωτέον, δεν έλειψε και μια ξεκάθαρη αναφορά στην βοήθεια της επιστήμης ώστε να βγούμε από την πανδημία («Η έρευνα και η επιστήμη μας έδωσαν αυτή την ευκαιρία, πολύ νωρίτερα από ό,τι θα μπορούσαμε να ελπίζουμε. Η σπατάλη της είναι επίσης προσβολή για όσους δεν την είχαν και για όσους δεν μπορούν να την έχουν σήμερα. Τα εμβόλια έχουν σώσει πολλές χιλιάδες ζωές, έχουν μειώσει κατά πολύ – επαναλαμβάνω – τον κίνδυνο της νόσου»). 

Όπως τονίζουν τα Ιταλικά ΜΜΕ, ήταν ένα από τα πιο σύντομα βίντεο μηνύματα του Mattarella για το τέλος της χρονιάς. Αξιοσημείωτο ήταν και η αναφορά στο απόσπασμα της επιστολής του καθηγητή Pietro Carmina, θύμα της πρόσφατης τραγωδίας από έκρηξη υγραερίου στην πόλη Ravanusa της Σικελίας, προς τους μαθητές του: “Χρησιμοποιήστε τις λέξεις που σας έμαθα για να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας και να υπερασπιστείτε αυτούς που δεν έχουν αυτές τις λέξεις. Μην είστε θεατές αλλά πρωταγωνιστές της ιστορίας που ζούμε σήμερα: μπείτε μέσα, λερώστε τα χέρια σας, δαγκώστε τη ζωή, μην προσαρμοστείτε, αφοσιωθείτε, μην εγκαταλείπετε ποτέ την επιδίωξη των στόχων σας, ακόμα και τους πιο φιλόδοξους, βάλτε στους ώμους σας αυτούς που δεν μπορούν να το κάνουν: δεν είστε το μέλλον, είστε το παρόν”. 

Η μερίδα του λέοντος των πολιτικών σχολίων – αλλά και των πολιτών – υπήρξε θετική, με τον πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι να τονίζει πως “αυτά είναι λόγια που αγγίζουν τις καρδιές όλων των πολιτών. Είναι οι καλύτερες ευχές για μια ευτυχισμένη νέα χρονιά για την Ιταλία”. Αυτό, ενώ οι Ιταλοί απορούν για το ποιος θα είναι ο επόμενος ΠτΔ τους, μια αλλαγή εν μέσω μιας κρίσιμης για την Ιταλία ιστορικής περιόδου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος