Ιταλία: Περίπου 50 άνθρωποι σε κίνδυνο διασώζονται από την ακτοφυλακή

Array

Τη διάσωση από την ιταλική ακτοφυλακή περίπου πενήντα ανθρώπων που κινδύνευαν, έπειτα από επανειλημμένες κλήσεις για βοήθεια, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα μια οργάνωση αρωγής που παρακολουθεί την κίνηση των πλεούμενων με μετανάστες και πρόσφυγες στη Μεσόγειο.

Η Alarm Phone, η οποία λειτουργεί τηλεφωνική γραμμή έκτακτης ανάγκης για μετανάστες που διατρέχουν κίνδυνο στη θάλασσα, ανέφερε μέσω Twitter πως «επιβεβαιώνει με ανακούφιση ότι η ιταλική ακτοφυλακή εντέλει διέσωσε» τους ανθρώπους αυτούς, που είχαν αρχίσει να τηλεφωνούν για να ζητήσουν βοήθεια την Κυριακή.

Δεν δόθηκε καμιά άλλη πληροφορία για τους μετανάστες που διασώθηκαν.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins sans frontières, MSF) ανακοίνωνε νωρίτερα χθες Δευτέρα πως έσπευδε να προσφέρει βοήθεια σε πλεούμενο με μετανάστες σε κίνδυνο στη Μεσόγειο, παρά τον φόβο πως θα παραβίαζε έτσι τον νέο νόμο για τις διασώσεις στη θάλασσα που θέσπισε η κυβέρνηση συμμαχίας άκρας δεξιάς-δεξιάς στην Ιταλία.

«Κατευθυνόμαστε προς το πλεούμενο σε κίνδυνο για να βοηθήσουμε», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος Τύπου της MSF, ο Μαουρίτσιο Ντεμπάνε, αφού το πλοίο της ΜΚΟ, το Geo Barents, ειδοποιήθηκε πως 45 ως 50 άνθρωποι είχαν χαθεί στη θάλασσα και χρειάζονταν βοήθεια.

«Ζητήσαμε αμέσως άδεια να επέμβουμε από τις ιταλικές αρχές, αλλά δεν λάβαμε καμιά απάντηση», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.

«Δυνάμει του διεθνούς δικαίου και των ναυτικών συμβάσεων, είμαστε υποχρεωμένοι να βοηθήσουμε όποιον βρίσκεται σε κίνδυνο», υπογράμμισε.

Η επέμβαση αυτή θα μπορούσε να φέρει την οργάνωση αρωγής αντιμέτωπη με τις ιταλικές αρχές, εξαιτίας νέου διατάγματος που τέθηκε σε ισχύ χθες Δευτέρα, με σκοπό να μειωθεί ο αριθμός των ανθρώπων που μεταφέρονται στις ιταλικές ακτές μέσω του περιορισμού του αριθμού των επιχειρήσεων διάσωσης που εκτελούν πλοία ΜΚΟ σε κάθε έξοδό τους.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανέφεραν πάντως κατόπιν πως δεν αναζητούν πλέον το πλεούμενο.

Νωρίτερα χθες, η MSF ανέφερε σε νήμα αναρτήσεών της στο Twitter πως πλέον δεν επεμβαίνει για να διασώσει επιβαίνοντες σε πλεούμενα που κινδυνεύουν παρά κατόπιν αιτήματος των ιταλικών αρχών.

Η οργάνωση πρόσθεσε πως η Ρώμη απαίτησε το Geo Barents να μην επέμβει σε μια περίπτωση, διότι την κατάσταση τη «χειριζόταν η Λιβύη».

Το κυβερνητικό διάταγμα υπογράφτηκε από τον πρόεδρο Σέρτζο Ματαρέλα τη Δευτέρα και βρίσκεται στο κοινοβούλιο για να μετατραπεί σε νόμο εντός 60 ημερών, περίοδο κατά την οποία θα μπορούσε θεωρητικά να τροποποιηθεί.

Η κυβέρνηση υπό την ακροδεξιά Τζόρτζα Μελόνι αναδείχθηκε στην εξουσία τον Οκτώβριο υποσχόμενη να «σταματήσει» τις αφίξεις μεταναστών και προσφύγων στην Ιταλία (πάνω από 105.000 το 2022, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών στη Ρώμη).

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος