Ιταλία: Ο Τζουζέπε Κόντε ζητά 1,8 εκ. ευρώ από τα πρώην μέλη του Κινήματος 5 Αστέρων

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Το Κίνημα 5 Αστέρων, το οποίο δημιουργήθηκε από τον κωμικό Μπέπε Γκρίλο, είχε ως σύνθημα το “onestá!” (εντιμότητα). Ως εκ τούτου, μια από τις κύριες αξίες του Κινήματος ήταν η υποχρεωτική εισφορά του κάθε εκλεγμένου μέλους 1.000 ευρώ στα κομματικά ταμεία και 1.500 ευρώ στην κοινότητα μέσω χρηματοδότησης μη κερδοσκοπικών οργανώσεων και μικροπιστώσεων για επιχειρήσεις.

Τώρα όμως οι καιροί άλλαξαν και η ηγεσία του Τζουζέπε Κόντε φαίνεται να βλέπει τα ταμεία του Κινήματος ως μια νέα προτεραιότητα. Έτσι, ο νέος κανονισμός φαίνεται πως οδεύει προς μια εισφορά 2.000 ευρώ στο κόμμα και 500 ευρώ για τα υπόλοιπα έξοδα.

Όμως ο Τζουζέπε Κόντε δεν σταματά εδώ και ζητά ποσό ίσο με περίπου 1,8 εκατομμύρια από όσους ‘δραπέτευσαν’ φέτος από το Κίνημα και που λίγο πριν από την πτώση της Κυβέρνησης Ντράγκι μετέβησαν στο (αποτυχημένο) κόμμα “Impegno Civico” του πρώην ΥπΕξ Λουίτζι Ντι Μάιο.

Η πρωτοβουλία του Κόντε βασίζεται στον κανονισμό του Κινήματος 5 Αστέρων. Όπως υπενθυμίζει η Corriere della Sera, το 2018 εκλέχθηκαν 330 βουλευτές, με αποτέλεσμα το Κίνημα να εισπράττει περίπου 16 εκ. ευρώ ετησίως.
Με την αποδοχή της υποψηφιότητας στο Κοινοβούλιο, οι τότε κανόνες των Πέντε Αστέρων προέβλεπαν την επιστροφή 30.000 ευρώ (από τα περίπου 45.000 ευρώ συνολικά) που λαμβάνει κάθε εκλεγμένος στο τέλος κάθε νομοθετικής περιόδου. Όμως, οι πρόσφατες εκλογές έφεραν το Κίνημα να έχει μόνο 80 βουλευτές, με αποτέλεσμα τα ταμεία να εισπράξουν ένα σημαντικά μικρότερο ποσό.


Αναμένεται πόλεμος μεταξύ των πρώην 5 Αστέρων και του Τζουζέπε Κόντε. Χαρακτηριστικό το σχόλιο του πρώην αναπληρωτή επικεφαλή της ομάδας των 5 Αστέρων στη Γερουσία, Βιντζέντζο Πρεσούτο, ο οποίος σχολίασε πως “το M5S στο οποίο είχαμε ενταχθεί το 2018 δεν υπάρχει πιά” και μάλιστα ρίχνει αιχμές για “αδιαφανή διαχείριση” λέγοντας μάλιστα πως “ο Κόντε παραμένει ενδεχομένως ένας παρείσακτος ηγέτης”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος