Ιταλία – Ο Mario Draghi και ο Υπουργός Υγείας στην ΕΡΤ: Επιθυμητός ο συντονισμός στα Ευρωπαϊκά μέτρα – Υποστηρίζουμε τη δημιουργία της Ε.Ε. της Υγείας

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής 

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου όπου η Ιταλική Κυβέρνηση ανακοίνωσε τα νέα μέτρα αντιμετώπισης του χειμερινού κύματος της πανδημίας, ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στην Ιταλία, Κρίστιαν Μαυρής, απηύθυνε ερώτηση στον Ιταλό Πρωθυπουργό Mario Draghi και στον Υπουργό Υγείας Roberto Speranza σχετικά με τις προθέσεις για ένα ευρωπαϊκό συντονισμένο σχέδιο αντιμετώπισης του νέου κύματος της πανδημίας.

(Κρίστιαν Μαυρής)

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει σήμερα ένα νέο κύμα της πανδημίας το οποίο όμως οι χώρες αντικρούουν χωρίς ιδιαίτερη σειρά και με αρκετά ετερογενή μέτρα για την επίλυση της κατάστασης. Ήθελα να ρωτήσω: προβλέπεται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο μια συντονισμένη και, κατά κάποιο τρόπο, «τακτοποιημένη» αντιμετώπιση αυτού του νέου κύματος;

(Πρωθυπουργός Mario Draghi)

Μιλάω υπό τον αυστηρό έλεγχο του Υπουργού Speranza, ο οποίος με διορθώνει αν πω κάτι λάθος. Στην πραγματικότητα, ο συντονισμός για τις Ευρωπαϊκές Χώρες υπάρχει μόνο για τις προμήθειες. Για τα υπόλοιπα, πάει λίγο χωρίς ιδιαίτερη σειρά. Είναι επιθυμητό αυτή η κατάσταση να αλλάξει. Αλλά ο Υπουργός Speranza μπορεί να σας πει περισσότερα για αυτό.

(Υπουργός Υγείας Roberto Speranza)

Αυτό που λέει ο Πρωθυπουργός είναι απολύτως σωστό. Υπάρχει μια δέσμευση από την πλευρά της Ursula von der Leyen και που η Ιταλική Κυβέρνηση στηρίζει σθεναρά – τη δέσμευση για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης της Υγείας. Σήμερα αυτό αποτελεί ένα σχέδιο, πρέπει να δουλέψουμε σε αυτό ώστε να γίνει πραγματικότητα το συντομότερο δυνατό. 

Η εμπειρία του Joint Procurement, της κοινής αγοράς εμβολίων, νομίζω ότι αποδείχθηκε θετική, ελπίζω να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την αγορά άλλων φαρμάκων. Σκέφτομαι, για παράδειγμα, τα αντιικά χάπια που ελπίζουμε να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε το συντομότερο δυνατό. 

Νομίζω ότι αυτή η πανδημία μας δείχνει ότι η υγεία δεν αποτελεί μόνο ένα εθνικό ζήτημα. Η υγεία είναι ένα σημαντικό διεθνές θέμα και πρέπει να αντιμετωπίζεται ως τέτοιο, επομένως η Ευρώπη πρέπει να είναι πρωταγωνίστρια σε αυτόν τον τομέα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος