Ιταλία: Ντοκιμαντέρ της δημόσιας τηλεόρασης Rai για το ζήτημα των γλυπτών του Παρθενώνα

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Η Ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, στα πλαίσια τηλεοπτικού προγράμματος για την ανάδειξη των θαυμασίων μνημείων και της παγκόσμιας κληρονομιάς, χθες το βράδυ 04/01 προέβη στην προβολή ενός ντοκιμαντέρ όπου μεγάλο μέρος του ήταν αφιερωμένο στην Αρχαία Αθήνα με κύριο θέμα την Ακρόπολη, μάλιστα με αναφορά στην περίπτωση των μαρμάρων της.


Η εκπομπή, ονόματι Meraviglie: Stelle d’Europa (‘Θαύματα (του κόσμου): Αστέρια της Ευρώπης’) παρουσιάστηκε από τον Alberto Angela, πασίγνωστο και δημοφιλή παρουσιαστή στην Ιταλία, γιός του Πιέρο Άντζελα, ‘πατέρα’ της επιστημονικής διάδοσης στην Ιταλική τηλεόραση (ο οποίος απεβίωσε πέρσι το καλοκαίρι, όπως είχε μεταδώσει η ΕΡΤ).

Επίσης παρόντες στην εκπομπή, o Luca Zingaretti, ο ηθοποιός της δημοφιλούς σειράς Montalbano που εκφώνησε την ομιλία του Περικλή στους Αθηναίους του 431 π.Χ., και ο ολυμπιονίκης Yuri Chechi, χάλκινο μετάλλιο στους κρίκους στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας 2004.

Από την χθεσινή ανάρτηση του Angela στο Twitter, διαβάζει κανείς:

‘Δεν μπορεί κανείς να μη θυμηθεί τη φράση του πρώην προέδρου της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν που συνοψίζει απόλυτα τη σημασία αυτού του έθνους: “Η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα είναι σαν ένα παιδί χωρίς πιστοποιητικό γέννησης”.’

Ένα ντοκιμαντέρ με άποψη και θέση

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής, όπου προβλήθηκαν και τρισδιάστατες αναπαραστάσεις έγχρωμης Ακρόπολης, ο Angela αναφέρθηκε και στο θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα.

Ο παρουσιαστής τόνισε πως, από τότε που ο Λόρδος Έλγιν τα μετέφερε στο Λονδίνο “ξεκίνησε αμέσως μια διαμάχη που πυροδοτήθηκε για γενεές” δηλαδή το δίλημμα για το εάν “ήταν μια νόμιμη αγοροπωλησία ή ήταν λεηλασία” και αν “αυτή η δράση εν τέλει διέσωσε αυτό που απέμεινε” και πρόσθεσε το σημαντικό ερώτημα: “Αυτά τα έργα πρέπει να επιστρέψουν εδώ, σε αυτή τη φυσική τους τοποθεσία; Ας πούμε ότι ο καθένας από εσάς, στην καρδιά του, έχει μια απάντηση”.

Ο παρουσιαστής συνέχισε την αφήγησή του, και με κομψό τρόπο αναφέρθηκε στην επιστροφή του θραύσματος Φαγκάν από την Σικελία.

“Πρόσφατα, ένα Ιταλικό μουσείο στο Παλέρμο, το Antonio Salinas, επέστρεψε μια ζωφόρο, ένα κομμάτι του Παρθενώνα από τις συλλογές του, που είχε φτάσει μέχρι εκεί. Και νομίζω ότι αυτό σίγουρα αντανακλά πολλά από αυτά που έχετε στην καρδιά σας αυτή τη στιγμή”. Γεγονός το οποίο αποτελεί μια έμμεση τοποθέτηση επί του επίκαιρου θέματος.

Περισσότερα από 2.6 εκ. κόσμου παρακολούθησαν την εκπομπή

Αξιοσημείωτο το γεγονός πως την εκπομπή παρακολούθησε σημαντικό πλήθος τηλεθεατών. Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου της Rai “το κοινό εξακολουθεί να επιβραβεύει τον πολιτισμό στο prime time, καταγράφοντας για το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ 2 εκατομμύρια 686 χιλιάδες θεατές ή 16,4% μερίδιο και 71,4 χιλιάδες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος