Ιταλία: Νέο ρεκόρ κρουσμάτων Covid-19 και τεστ το τελευταίο 24ωρο – Από σήμερα διατίθεται το αντιικό χάπι της Merck

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Νέο ρεκόρ κρουσμάτων Covid σπάει η Ιταλία, το ανώτατο από την αρχή της πανδημίας, με 170.844 θετικούς πολίτες. Τα θύματα επίσης αυξάνονται ραγδαία κι έφτασαν τα 259.

Παράλληλα με τον υπέρογκο αριθμό των κρουσμάτων σημειώθηκε ρεκόρ και στα τεστ σήμερα, με 1.228.410, που καταγράφουν το ποσοστό θετικότητας στο 13,9%. Επί του παρόντος, τα καταγεγραμμένα θετικά κρούσματα στη χώρα είναι 1.265.297 ενώ σύμφωνα με τον Κυβερνητικό ιστότοπο το 85,99% του πληθυσμού άνω των 12 ετών έχει ολοκληρώσει τον εμβολιαστικό κύκλο.

Επίσης, από σήμερα είναι διαθέσιμο το πρώτο αντιικό χάπι της Merck κατά του Covid. Το χάπι ονομάζεται molnupiravir (με εμπορική ονομασία “Lagevrio”) και εγκρίθηκε στις 22 Δεκεμβρίου από τον Ιταλικό Οργανισμό Φαρμάκων. Διατίθεται στις Περιφέρειες, οι οποίες σήμερα παρέλαβαν 11.899 συσκευασίες. 

Πρέπει να λαμβάνεται δια στόματος σε περίπτωση θετικότητας στον Covid εντός 5 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων. Θα χορηγηθεί σε μη σοβαρές περιπτώσεις και προβλέπει 5ήμερη θεραπεία κατ’οίκον, αποτρέποντας έτσι τη νοσηλεία. 

Οι δύο πρώτοι ασθενείς που έλαβαν το χάπι ήταν μια 91χρονη με καρδιοπάθεια και διαβήτη και μια 72χρονη ανοσοκατεσταλμένη με καρδιακή νόσο και ανοσοκαταστολή. Και οι δύο γυναίκες παρουσίαζαν ήπια συμπτώματα.

Όπως τονίζει η εφημερίδα La Repubblica σε σχετικό άρθρο, το φάρμακο έχει εγκριθεί για τη θεραπεία μη νοσηλευόμενων ασθενών Covid-19 με αρχικό στάδιο ήπιας έως μέτριας βαρύτητας της νόσου και “με υποκείμενες κλινικές περιπτώσεις που μπορεί να αντιπροσωπεύουν συγκεκριμένους παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη σοβαρού Covid-19”. Όπως τονίζεται, το εν λόγω χάπι δεν αποτελεί εναλλακτική στο εμβόλιο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος