Ιταλία: Μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες στα μέσα μεταφοράς με νέο διάταγμα – Μικρότερη η καραντίνα για εμβολιασμένους

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Το Ιταλικό Υπουργικό Συμβούλιο, ύστερα από πρόταση του Πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι και του Υπουργού Υγείας Ρομπέρτο ​​Σπεράντζα, ενέκρινε Νομοθετικό Διάταγμα που εισάγει επείγοντα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας Covid-19 και διατάξεις για την επιτήρηση της Δημόσιας Υγείας. 

Η νότα υπογραμμίζει πως πρόκειται για ένα πρώτο πακέτο μέτρων. Το επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο ενδέχεται να πραγματοποιηθεί ήδη στις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου, θα είναι σε θέση να λάβει περαιτέρω μέτρα.

Το κείμενο προβλέπει νέα μέτρα σχετικά με την επέκταση του ενισχυμένου Green Pass (το οποίο μπορεί να αποκτηθεί με την ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου ή ανάρρωση) και καραντίνες για τους εμβολιασμένους.

Ενισχυμένο Green Pass

Από τις 10 Ιανουαρίου 2022 έως τη λήξη της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, η χρήση του ενισχυμένου Green Pass επεκτείνεται στις ακόλουθες δραστηριότητες:

  • Ξενοδοχεία και εγκαταστάσεις διαμονής
  • Εορτασμοί που προκύπτουν από πολιτικές ή θρησκευτικές τελετές
  • Φεστιβάλ και πανηγύρια
  • Συνεδριακά κέντρα
  • Υπηρεσίες catering σε εξωτερικούς χώρους
  • Αναβατήρες σκι για τουριστικούς-εμπορικούς σκοπούς, ακόμα και αν βρίσκονται εντός χιονοδρομικών κέντρων
  • Πισίνες, κολυμβητήρια, ομαδικά αθλήματα και κέντρα ευεξίας, ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους
  • Πολιτιστικά, κοινωνικά και ψυχαγωγικά κέντρα για υπαίθριες δραστηριότητες

Επιπλέον, το ενισχυμένο Green Pass απαιτείται για την πρόσβαση και τη χρήση Μέσων Μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένων των τοπικών ή περιφερειακών δημόσιων συγκοινωνιών (ΜΜΜ).

Μέτρα καραντίνας

Αναθεωρούνται οι καραντίνες και εισάγεται μια μορφή αυτοπαρακολούθησης/αυτοεπιτήρησης (σε περίπτωση ασυμπτωματικών). Συγκεκριμένα:

– Η προληπτική καραντίνα δεν ισχύει για όσους είχαν στενή επαφή με άτομα επιβεβαιωμένα θετικά στον Covid-19 στις 120 ημέρες από την ολοκλήρωση του αρχικού εμβολιασμού ή από την ανάρρωση καθώς και μετά τη χορήγηση της αναμνηστικής δόσης. Μέχρι τη δέκατη ημέρα από την επαφή με το θετικό κρούσμα, τα προαναφερθέντα άτομα είναι υποχρεωμένα να φορούν αναπνευστικές μάσκες προστασίας FFP2 και να πραγματοποιούν – μόνο εάν είναι συμπτωματικοί – ένα rapid ή PCR τεστ την πέμπτη ημέρα μετά την τελευταία επαφή με το θετικό κρούσμα

– Για τους μη εμβολιασμένους θα συνεχίσει να ισχύει δεκαήμερη καραντίνα

Προβλέπεται ο τερματισμός της καραντίνας ή της αυτοεπιτήρησης να οδηγήσει σε αρνητικό rapid ή PCR τεστ, το οποίο θα μπορεί να πραγματοποιείται επίσης σε ιδιωτικά κέντρα. Στην τελευταία περίπτωση, η διαβίβαση της αναφοράς στο Υγειονομική Αρχή με αρνητική έκβαση, και ηλεκτρονικά, καθορίζει τη λήξη της καραντίνας ή της περιόδου της αυτοεπιτήρησης.

Χωρητικότητες

Το διάταγμα προβλέπει οι χωρητικότητες να επιτρέπονται το πολύ στο 50% για εξωτερικούς χώρους και 35% για εσωτερικούς χώρους.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος