Ιταλία: Μετωπική επίθεση ρώσου αξιωματούχου ΥπΕξ κατά Ιταλού Υπουργού Άμυνας – Συμπαράσταση από τον Μάριο Ντράγκι και τον πολιτικό κόσμο

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Έντονες ώρες όσον αφορά τη Ρωσο-Ιταλική διπλωματία. Σήμερα το πρωί ο Αλεξέι Παραμόνοφ, Υπεύθυνος του Τομέα Ευρωπαϊκών Θεμάτων του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, απευθύνθηκε απειλητικά κατά της Ιταλίας, τονίζοντας πως ενδεχόμενη υποστήριξη της Ιταλίας στο Γαλλικό σενάριο νέων κυρώσεων θα προκαλούσε “μια σειρά αντίστοιχων μη αναστρέψιμων συνεπειών”.

Σύμφωνα με τα Ιταλικά ΜΜΕ, κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti, ο Παραμόνοφ καταδεικνύει τον Ιταλό Υπουργό Άμυνας Lorenzo Guerini ως “ένα από τα κύρια «γεράκια» και εμπνευστές της αντιρωσικής εκστρατείας στην Ιταλική Κυβέρνηση” ενώ μιλούσε για τη στήριξη της Ρωσίας στην Ιταλία στην αρχή της πανδημίας του Covid, όταν ο Ιταλός ΥπΑμ είχε αποστείλει “αίτημα για βοήθεια προς τη ρωσική πλευρά”.

Ο Παραμόνοφ δηλώνει πως “είναι απογοητευτικό ότι τώρα, στο πλαίσιο της αντιρωσικής υστερίας, οι Ιταλικές Αρχές ξαφνικά ξέχασαν τα πάντα” και αναφέρθηκε στις “υπάρχουσες διμερείς συνθήκες και συμφωνίες” και στην πλούσια αιωνόβια ιστορία ισχυρών σχέσεων και παραδόσεων” και μίλησε περί ένταξης της Ιταλίας “στην ξέφρενη ρωσοφοβική εκστρατεία”. Ο Ρώσος αξιωματούχος τονίζει πως “περιμένουμε ότι στη Ρώμη, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, στο τέλος θα συνέλθουν”.

Δεν άργησε η απάντηση του ΥπΑμ Guerini, ο οποίος βρισκόταν σε τελετή ορκωμοσίας σε στρατιωτική σχολή. “Δεν δίνουμε βάρος στην προπαγάνδα. Αντίθετα, ενθαρρύνουμε κάθε πολιτικό και διπλωματικό βήμα που θέτει τέλος στα δεινά του ουκρανικού λαού. Η Ιταλία είναι δίπλα στην Ουκρανία και θα συνεχίσει να είναι”.

Ο ΥπΑμ τόνισε πως “η αντίδραση του ΝΑΤΟ και των χωρών της ΕΕ στη ρωσική επιθετικότητα της Ουκρανίας ήταν έντονη και ομόφωνη. Μια αντίδραση αλληλεγγύης και αγάπης για την ελευθερία που αντανακλά τις αξίες της Αμυντικής οικογένειας” και απευθυνόμενος στους μαθητές τόνισε πως τούτη η περίοδος είναι “μια πανηγυρική στιγμή για όλους σας, αλλά ταυτόχρονα μεγάλης διεθνούς έντασης”.

Αλληλεγγύη προς τον Υπουργό Άμυνας εξέφρασε και ο Ιταλός Πρωθυπουργός Mario Draghi με μήνυμα σήμερα το απόγευμα. “Εκφράζω την πλήρη αλληλεγγύη μου στον Υπουργό Άμυνας, Lorenzo Guerini, θύμα επίθεσης από τη ρωσική Κυβέρνηση. Η σύγκριση μεταξύ της εισβολής στην Ουκρανία και της πανδημικής κρίσης στην Ιταλία είναι ιδιαίτερα απεχθής και απαράδεκτη. Ο Υπουργός Guerini και οι ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την υπεράσπιση της ασφάλειας και της ελευθερίας των Ιταλών. Σε αυτούς απευθύνονται οι θερμότερες ευχαριστίες από την Κυβέρνηση, και τις προσωπικές μου”.

Στα πλαίσια του κύματος αλληλεγγύης υπέρ του Υπουργού Guerini δεν άργησαν να καταφθάνουν μηνύματα από τον πολιτικό κόσμο, ενώ παράλληλα τονίζεται από πολλούς πως οι εν λόγω ρωσικές δηλώσεις καταδεικνύουν προπαγάνδα και το χάος που υπάρχει στη ρωσική ηγεσία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος