Ιταλία, La Repubblica: “O Μάριο Ντράγκι εγγυητής δεσμεύσεων” – Διάψευση από το Γραφείο Τύπου της Ιταλικής Κυβέρνησης

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Σε σημερινό άρθρο της, η εφημερίδα La Repubblica μιλά για έναν ενεργό ρόλο του Μάριο Ντράγκι, ο οποίος “σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στο Παρίσι, το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες, ο εν ενεργεία Πρωθυπουργός επικοινώνησε με τους Εμμανουέλ Μακρόν, Όλαφ Σολτς και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν”. Ο λόγος, η εξεύρεση “ενός συμβιβασμού για την απόκτηση διαπίστευσης με την Ευρώπη” αλλά και μια “εγγύηση για την αρχηγό των Αδελφών της Ιταλίας”. 


Η εφημερίδα τονίζει πως η δράση του Μάριο Ντράγκι αποσκοπεί στον καθησυχασμό “των μεγάλων ονομάτων της Ένωσης στους τρεις πυλώνες που θα καθοδηγήσουν τη δράση της μελλοντικής Κυβέρνησης”, τις “τρεις προϋποθέσεις που είχε θέσει στο παρελθόν ο πρώην τραπεζίτης στην αρχηγό των Αδελφών της Ιταλίας”, δηλαδή 1) “η νέα Κυβέρνηση θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη δέσμευση – συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής – προς την Ουκρανία και να διατηρήσει ενιαίο το μέτωπο των κυρώσεων κατά της Μόσχας”, 2) “τη σταθερή και αδιαμφισβήτητη ‘αγκυροβόληση’ στο ΝΑΤΟ, χωρίς δισταγμό και απαγκίστρωση” και, τέλος 3) “δεν θα εγκρίνει νέες αλλαγές στον προϋπολογισμό, προκειμένου να κρατήσει υπό έλεγχο το δημόσιο χρέος”. Δεσμεύσεις που, σύμφωνα πάντα με τη La Repubblica, “η Μελόνι ανέλαβε να δεχθεί”.

Το εν λόγω δημοσίευμα μάλιστα αναφέρεται και στο γεγονός πως Μελόνι και Ντράγκι είχαν συχνή επικοινωνία και πριν τις εκλογές, πληροφορία η οποία κυκλοφορεί στον Ιταλικό Τύπο εδώ και αρκετές μέρες. Μάλιστα η La Repubblica σημειώνει πως “τις τελευταίες τρεις μέρες έγιναν τουλάχιστον δύο τηλεφωνικές συνομιλίες”, ενώ σύμφωνα με “αδιακρισία που δεν επιβεβαιώνεται από επίσημες πηγές”, φαίνεται ο Πρωθυπουργός και η Τζόρτζια Μελόνι να συναντήθηκαν “άκρως εμπιστευτικά, πρόσωπο με πρόσωπο”.

Το άρθρο προκάλεσε την απάντηση της Ιταλικής Πρωθυπουργίας, διαψεύδοντας με σημείωμα στον Τύπο το οποίο αναφέρει πως “το Palazzo Chigi αρνείται τη θέση και το περιεχόμενο του άρθρου”.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση “ο Πρωθυπουργός δεν έχει κάνει καμία συμφωνία ούτε έχει δεσμευτεί να εγγυηθεί κάτι. Ο Πρωθυπουργός διατηρεί τακτικές επαφές με διεθνείς συνομιλητές για τη συζήτηση των βασικών θεμάτων ημερήσιας διάταξης και παραμένει προσηλωμένος στο να επιτρέψει μια ομαλή μετάβαση, στο πλαίσιο των κατάλληλων θεσμικών σχέσεων”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος