Ιταλία, Κυβερνητική κρίση: Στον ορίζοντα ο θρυμματισμός του Κινήματος 5 Αστέρων και το σενάριο των πρόωρων εκλογών (video)

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Συνεχίζεται το πολιτικό αδιέξοδο στην Ιταλία εν αναμονή της ομιλίας του Μάριο Ντράγκι την Τετάρτη 20 Ιουλίου στο Ιταλικό Κοινοβούλιο, η οποία μέχρι στιγμής φέρνει ως επικρατέστερο σενάριο αυτό της επιβεβαίωσης της παραίτησής του. 

Χθες το βράδυ ο ηγέτης των 5 Αστέρων, Τζουζέπε Κόντε μίλησε περί “ακατανόητης στάσης απόλυτης εσωστρέφειας” του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, πρόσθεσε πως το Κίνημα “υπέστη εκβιασμό” και πως, χωρίς σαφείς απαντήσεις στα αιτήματα των 5 Αστέρων “το Κίνημα δεν θα είναι σε θέση να μοιραστεί μια άμεση ευθύνη με την Κυβέρνηση”, κάτι το οποίο τα ΜΜΕ θα ερμήνευαν ως παροχή μιας εξωτερικής υποστήριξης ‘a la carte’ ούτως ώστε να σταματήσει το συντομότερο δυνατόν η διαρροή μελών από το Κίνημά του.

Διαρροή που, σύμφωνα με την Corriere della Sera, μέχρι στιγμής ανέρχεται σε περίπου 40 βουλευτές και 10 Γερουσιαστές οι οποίοι είναι έτοιμοι να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση την Τετάρτη, επιβεβαιώνοντας έτσι πως το Κίνημα βρίσκεται υπό πλήρη εσωτερικό θρυμματισμό.

Σημειωτέον, ποικίλουν οι πολύπλευρες εκκλήσεις προς τον Μάριο Ντράγκι να μην παραιτηθεί, συμπεριλαμβανομένης επιστολής με τις υπογραφές με τα ονόματα περισσοτέρων από 1000 δημάρχων, ενώ παράλληλα η συγκέντρωση υπογραφών που ξεκίνησε από τον Ματέο Ρέντσι ξεπέρασε τις 70 χιλιάδες. Αυτό, ενώ ήδη τα ΜΜΕ υπολογίζουν ως πιο πιθανές ημερομηνίες για ενδεχόμενες νέες εκλογές, μεταξύ τέλη Σεπτεμβρίου και αρχές Οκτωβρίου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος