Ιταλία, Κυβερνητική κρίση: Απομονωμένο και σε χάος το Κίνημα 5 Αστέρων – Συγκέντρωση υπογραφών για την παραμονή του Μάριο Ντράγκι

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις εν μέσω πολιτικού σεισμού που προκάλεσε η μη αποδεχθείσα παραίτηση του Μάριο Ντράγκι από τον ΠτΔ Ματαρέλα.

Ενώ το πολιτικό θερμόμετρο είναι στα ύψη, το μεσημέρι κυκλοφόρησε από τα ΜΜΕ πως ο ηγέτης του Κινήματος 5 Αστέρων, Τζουζέπε Κόντε, συγκέντρωσε το Γενικό Επιτελείο του και ζήτησε από τους υπουργούς και υφυπουργούς του Κινήματος να παραιτηθούν πριν από τις ανακοινώσεις του Μάριο Ντράγκι της επόμενης Τετάρτης. Μάλιστα, σύμφωνα με διάφορα ΜΜΕ, σχεδόν όλα τα μέλη του Κινήματος που συμμετέχουν στην Κυβέρνηση αρνήθηκαν, ενώ αναφέρεται επίσης πως πολλοί βουλευτές δεν απαντούν καν στις τηλεφωνικές κλήσεις του Κόντε.

Η φημολογία του αιτήματος Κόντε διαψεύσθηκε νωρίς το απόγευμα από ενδοκομματικές πηγές που μιλούν μάλιστα περί “ενότητας και συμπάγειας του Κινήματος”.
Όμως αυτό που παραμένει είναι πως ο Υπουργός Σχέσεων με το Κοινοβούλιο, Federico D’Incà, επισήμανε την έντονη διαφωνία του με τη σκληρή γραμμή του Κινήματος.

Από την πλευρά τους, τα δύο Κεντροδεξιά κόμματα του Κυβερνητικού Συνασπισμού του Μάριο Ντράγκι, η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και η Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τονίζουν σε κοινό ανακοινωθέν “τη σοβαρή πολιτική κρίση που ανεύθυνα προκάλεσε το Κίνημα 5 Αστέρων” και υπογραμμίζουν πως “μετά από όσα συνέβησαν, η Κεντροδεξιά της Κυβέρνησης θέλει σαφήνεια” εφόσον “δεν είναι πλέον δυνατόν να υπολογίζει στο Κίνημα 5 Αστέρων σε αυτή τη δραματική φάση”. Ένα μήνυμα που ουσιαστικά κλείνει το ενδεχόμενο να ξανακυβερνήσουν μαζί.

Επίσης, σημειώνεται πρωτοβουλία του Κόμματος ‘Ζωντανή Ιταλία’ του Ματέο Ρέντσι, ο ηθικός αυτουργός της κατάρρευσης της Κυβέρνησης Κόντε το 2021 και της ανόδου του Μάριο Ντράγκι στην εξουσία, ο οποίος ξεκίνησε στην ιστοσελίδα του συγκέντρωση υπογραφών (petition) υπέρ της παραμονής του Ντράγκι ως Πρωθυπουργού της Ιταλίας μέχρι τις εκλογές του 2023. Μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής 15 Ιουλίου, και μέσα σε λίγες ώρες, συγκεντρώθηκαν περισσότερες από 26.000 διαδικτυακές υπογραφές.

Πάντως, το απόγευμα σε παρέμβασή του στο Ιταλικό ραδιοφωνικό σταθμό RTL ο Ιταλός ΥπΕξ Λουίτζι Ντι Μάιο δήλωσε απαισιόδοξος για την παραμονή του Μάριο Ντράγκι και της υφιστάμενης κυβέρνησης. “Θα ήταν σωστό η κυβέρνηση Ντράγκι και ο συνασπισμός να συνεχίσουν, αλλά αυτή τη στιγμή το θεωρώ εξαιρετικά αδύνατο” είπε ο Ντι Μάιο.

Τέλος, πριν από λίγο η ηγέτης του κυρίου κόμματος της αντιπολίτευσης ‘Αδέλφια της Ιταλίας’, Τζόρτζια Μελόνι, μιλώντας στα μικρόφωνα της Corriere della Sera, ζήτησε η Ιταλία να οδηγηθεί σε εκλογές.
“Στη Γαλλία δεν έχουν αναστείλει τις εκλογές. Σε όλες τις άλλες δημοκρατίες διεξάγονται τακτικά ψηφοφορίες. Δεν μου αρέσει να διεξάγεται ψηφοφορία μόνο όταν τα πράγματα πάνε καλά. Όταν βρίσκεσαι στη μέση μιας καταιγίδας, εκεί χρειάζεσαι έναν καπετάνιο” είπε η Μελόνι.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος