Ιταλία, κλιματολόγος στην ΕΡΤ: Οι μεσογειακοί λαοί δεν έχουν επαρκή περιβαλλοντική κουλτούρα

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Η θεομηνία που έπληξε την περιφέρεια Μάρκε στην Κεντρική Ιταλία, η οποία προκάλεσε 11 θανάτους, 2 αγνοούμενους και εκτενέστερες υλικές ζημιές, συνεχίζει να απασχολεί την Ιταλική επικαιρότητα.

Η εν λόγω τραγωδία και τα ακραία καιρικά φαινόμενα αποτέλεσαν το θέμα της διαδικτυακής συνάντησης του Γεωλόγου-Κλιματολόγου Μασιμιλιάνο Φατσίνι στην Ένωση Ξένου Τύπου της Ρώμης, την οποία συντόνησε ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στην Ιταλία, Κρίστιαν Μαυρής.

“Ήταν ένα ακραίο στατιστικό γεγονός, που δεν θυμούνται στο παρελθόν οι ντόπιοι” τόνισε στην ΕΡΤ ο Φατσίνι.

Περιγράφοντας τη γέννηση του συμβάντος, ο κλιματολόγος δήλωσε πως το βράδυ της Πέμπτης 15 Σεπτεμβρίου στην ορεινή περιοχή των Μάρκε “μια ατλαντική-μεσογειακή μάζα αέρα, γεμάτη υγρασία, ήρθε σε επαφή με μια ψυχρότερη αέρια μάζα προερχόμενη από το Βορρά. Η ενέργεια της καταιγίδας που ξέσπασε με τη βροχή σε ένα στενό σημείο ήταν τόση που γέννησε μια καταιγίδα τύπου V-shaped” η οποία μάλιστα είχε τη δυνατότητα να αυτοτροφοδοτείται.

Αποτέλεσμα ήταν να σημειωθεί “βροχόπτωση περίπου 400 mm σε 6 ώρες, το 30% της τυπικής μέσης ετήσιας βροχόπτωσης αυτής της περιοχής, η οποία τοπικά έφτασε και τα 102 χιλιοστά σε μία ώρα”. Αυτό, ενώ στη πόλη Σενιγκάλια, η οποία πλημμύρισε από την υπερχείλιση του ποταμού Μίσα “δεν έβρεξε σχεδόν καθόλου”.

Σε σχετικό ερώτημα της ΕΡΤ, ο Φατσίνι τόνισε πως υπάρχει ανάγκη για να γίνουν οι υποδομές, όπως δεξαμενές για να διοχετεύεται η μεγάλη μάζα νερού από αυτές τις ακραίες βροχοπτώσεις.

“Το κλίμα αλλάζει, και μάλλον πέρασε ο καιρός της πρόληψης. Πρέπει να προσαρμοστούμε με έργα, μετριάζοντας τον κίνδυνο για τον πληθυσμό και τις υποδομές. Ας χρησιμοποιήσουμε τις παλιές κοίτες ποταμών, ας κατασκευάσουμε δεξαμενές ή λεκάνες για τη συγκράτηση του νερού που θα επαναχρησιμοποιηθεί σε περιόδους ξηρασίας, όπως το εξαιρετικά ξηρό καλοκαίρι που αντιμετωπίσαμε” πρότεινε ο κλιματολόγος.

Μάλιστα, σε αυτό το σημείο ο Φατσίνι αναφέρθηκε στο φετινό καλοκαίρι, το οποίο χαρακτηρίστηκε από μια παρατεταμένη ξηρασία, ως έναν επιπλέον υπεύθυνο γι αυτή την πλημμύρα.

“Η παρατεταμένη έλλειψη βροχοπτώσεων έχει στεγνώσει τα αργιλικά πετρώματα στην περιοχή, δημιουργώντας ένα αδιάβροχο στρώμα πάνω από το οποίο κύλησε η έντονη βροχή” είπε ο Ιταλός κλιματολόγος, ο οποίος δαχτυλοδεικνύει και κατά της απλής συντήρησης ρουτίνας των ποταμών και ρεμάτων, δηλαδή ο καθαρισμός της κοίτης τους, η οποία “σχεδόν πάντα ελλειπής” και που το καλοκαίρι θα έπρεπε να είχε γίνει ενόψει της πιο βροχερής σεζόν.

Ιταλία, κλιματολόγος στην ΕΡΤ: Οι μεσογειακοί λαοί δεν έχουν επαρκή περιβαλλοντική κουλτούρα
Η πλημμυρισμένη περιοχή της Senigallia λίγες ώρες μετά τη νεροποντή (Italian Firefighters – Vigili del Fuoco via AP)

Διερωτώμενος από τον ανταποκριτή της ΕΡΤ εάν η έλλειψη πρόληψης συμβαίνει επειδή το πρόβλημα δεν γίνεται κατανοητό ή επειδή θεωρείται κάτι που δεν έχει τόσο αντίκτυπο όσο άλλα προβλήματα, ο Φατσίνι απάντησε πως “εδώ δεν χρειάζεται πλέον να μιλάμε για μετριασμό ή να καταλάβουμε ποιανού είναι τα λάθη” εφόσον “είναι απολύτως απαραίτητο να δράσουμε και να καταλάβουμε ότι οι καιροί είναι ώριμοι, πόσο μάλλον περασμένοι”.

Μάλιστα ο κλιματολόγος χρησιμοποίησε και την έκφραση “εδώ καταλήγουμε σαν τον βρασμένο βάτραχο” (δηλαδή σιγά σιγά βρασμένο σε σταθερά αυξανόμενη θερμοκρασία του νερού της κατσαρόλας) και τόνισε πως, βάσει της εμπειρίας του “οι μεσογειακοί λαοί δεν έχουν επαρκή περιβαλλοντική κουλτούρα”.

Τέλος, αξιοσημείωτη και η αναφορά του Φατσίνι στις περιβαλλοντικές δεσμεύσεις των πολιτικών σε αυτή την εκλογική περίοδο.

Ο Ιταλός κλιματολόγος τόνισε πως άκουσε “πολλές δεσμεύσεις, μια κατάσταση που παρατηρείται πάντα” αν και ομολογουμένως “αυξάνεται η προσοχή” με το χρόνο. Όμως, δήλωσε ο Φατσίνι “το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνει η επόμενη κυβέρνηση, όποια κι αν είναι, είναι να διαβάσει το Ιταλικό Εθνικό Σχέδιο Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή και να το εφαρμόσει”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος