Ιταλία: Η Κυβέρνηση μελετά μέτρα ενεργειακής λιτότητας χωρίς την αύξηση του ελλείμματος

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Η Ιταλία, όπως άλλωστε έχουμε εξ αρχής ασχοληθεί με το θέμα, αντιμετωπίζει μια σφοδρότατη ενεργειακή κρίση η οποία χτυπά όλους, από τα νοικοκυριά ως τους παραγωγικούς τομείς της χώρας.

Από πέρσι, οι λογαριασμοί ενέργειας ξεπέρασαν αυξήσεις της τάξεως του 300%, με επιπτώσεις σε όλους τους τομείς και υλικά, και αυτό φέρνει δυσκολίες, στο σημείο που χιλιάδες επιχειρήσεις δηλώνουν έτοιμες να βάλουν λουκέτο. Αντικειμενικά, το να μείνει ανοιχτή μια παραγωγική δομή ή εταιρεία συνεπάγεται ενεργειακούς λογαριασμούς συχνά υψηλότερους των απολαβών.

Αντιμετώπιση των ανατιμήσεων χωρίς την αύξηση του ελλείμματος – Λείπουν 9 δισεκατομμύρια

Η Κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι οδεύει προς το τέλος της, εφόσον στις 25 Σεπτεμβρίου θα λάβουν χώρα οι εθνικές εκλογές. Όμως αναμένεται να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα εντός ολίγων ημερών, τα οποία σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση των Ιταλικών ΜΜΕ θα έχουν στόχο συνολικά έως και 25 δις ευρώ. Τα κόμματα Δράση (Azione), Κίνημα 5 Αστέρων και Λέγκα ζητούν παρεμβάσεις ύψους 30 δισ. ευρώ, ενώ ο πρώην Πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανων της Ιταλίας, Βιντσέντσο Μπότσια, ζητά μέτρα ύψους 60 δις.

Η Κυβέρνηση Ντράγκι στοχεύει καταρχάς να εντοπίσει τους διαθέσιμους πόρους πριν προβεί σε οποιοδήποτε μέτρο, ενώ αποκλείει το όποιο ενδεχόμενο απόκλισης του προϋπολογισμού μέσω αύξησης του ελλείμματος. Σημειώνουμε πως η Κυβέρνηση Ντράγκι, από το Σεπτέμβριο του 2021 προέβη σε μέτρα στήριξης ύψους σχεδόν 50 δις ευρώ (δηλαδή το 2,8% του ΑΕΠ) κατά των ανατιμήσεων και χωρίς να περάσει από τη δημιουργία δημοσιονομικού κενού.

Το ενδεχόμενο η χώρα να προβεί σε απόκλιση του προϋπολογισμού στο οποίο αντιθέτως δεν αποκλείει – πόσο μάλλον ελκύει – την Κεντροδεξιά εις περίπτωση που η κατάσταση επιδεινωθεί, όπως επιβεβαίωσε και ο Πρώην Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και συντονιστής της Φόρτσα Ιτάλια, Αντόνιο Ταγιάνι. Με την Κεντροδεξιά παράταξη στο 46,1% αυτό το ενδεχόμενο μετατρέπεται σε σενάριο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Corriere della Sera, αυτή τη στιγμή η Ιταλική Κυβέρνηση αναζητά 10 δισεκατομμύρια για τη χρηματοδότηση των νέων παρεμβάσεων κατά των ενεργειακών ανατιμήσεων. Μια απόφαση για την οποία φαίνεται πως θα πρέπει να περιμένουμε την επόμενη εβδομάδα.

Παράλληλα, η Κυβέρνηση μελετά τις πηγές των ενδεχόμενων οικονομικών πόρων για τα μέτρα αυτά – μεταξύ αυτών, τα έσοδα από τα επιπλέον κέρδη των εταιρειών του ενεργειακού κλάδου, των οποίων η προθεσμία λήγει σήμερα και από όπου αναμένονται περίπου 10 δις, από τα οποία όμως μέχρι σήμερα το πρωί μόλις 1 δις έφτασε στα ταμεία του Κράτους.

Προτεραιότητα για τα μέτρα θα έχουν οι ενεργοβόρες εταιρείες, οι οποίες κινδυνεύουν να σταματήσουν την παραγωγή λόγω του μη βιώσιμου κόστους των λογαριασμών ενέργειας.

Παράταση της έκπτωσης στα καύσιμα εν μέσω πληθωρισμού στο +8,4%

Σήμερα 31 Αυγούστου αποφασίστηκε και η παράταση της περικοπής των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα, η οποία επιτρέπει την έκπτωση 30,5 λεπτών στην τιμή ανά λίτρο βενζίνης και πετρελαίου στην αντλία, έως τις 5 Οκτωβρίου.

Πρόκειται για ένα πολυαναμενόμενο μέτρο, το οποίο αποτελεί ανάσα για τον πληθυσμό. Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Ιταλικού Ινστιτούτου Στατιστικής ISTAT, η ετήσια αύξηση των καυσίμων στη χώρα ήταν πολύ σημαντική (+7% βενζίνη, +19% πετρέλαιο κίνησης), και ο πληθωρισμός του Αυγούστου στη χώρα ανήλθε στο 8,4% (αν και χαμηλότερο της Ευρωζώνης, +9,1%). Σημειώνονται αυξήσεις στην εστίαση, σχολικά είδη, αλλά κυρίως στον ταξιδιωτικό τομέα (+160%). 

Υπό μελέτη νέα μέτρα ενεργειακής λιτότητας

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, εκτός από τις ανωτέρω πρωτοβουλίες, η Κυβέρνηση μελετά διάφορους άξονες και σενάρια:

  • μετάβαση δημοσίων υπαλλήλων στην τηλεργασία, ώστε να επιτευχθεί ενεργειακή εξοικονόμηση ύψους έως και 8% στα δημόσια γραφεία, με πρόωρο κλείσιμο των δημόσιων γραφείων στις 5.30 μ.μ. (εξαιρούνται σχολεία, νοσοκομεία και απαραίτητες υπηρεσίες)
  • στα σπίτια, καθυστέρηση της ενεργοποίησης των θερμαντήρων κατά 15 ημέρες (προβλεπόμενη εξοικονόμηση ενέργειας στο 17,5%) αναμμένα μια ώρα λιγότερο (επιπλέον εξοικονόμηση του 3,6%)
  • περικοπή του δημόσιου φωτισμού και των πινακίδων των καταστημάτων, η οποία φτάνει και το 40% στις αστικές περιοχές
  • στα καταστήματα, τα φώτα θα σβήσουν στις 11 μ.μ., ενώ κάποια καταστήματα θα μπορούσαν να κλείσουν στις 7 μ.μ.
  • τα νυχτερινά κέντρα θα μπορούσαν να κλείσουν στις 11 μ.μ. 

Η ενεργειακή λιτότητα πλέον στην (νέα) καθημερινότητά μας

Τα νέα μέτρα θα πρέπει να έρθουν μαζί με μια νέα νοοτροπία ενεργειακής λιτότητας, η οποία πλέον γίνεται μέρος της καθημερινότητάς μας.
Σύμφωνα με δήλωση του στην Corriere della Sera, ο Gilberto Dialuce, Πρόεδρος της ενεργειακής εταιρείας Enea, οι πολίτες θα πρέπει να αλλάξουν τις συνήθειές τους στα σπίτια τους, όπως να μειώσουν «τη διάρκεια του ντους κατά δύο λεπτά, της θερμοκρασίας του νερού κατά τρεις βαθμούς» αλλά και να κλείσουν τις βρύσες «όταν σαπουνιζόμαστε», κάτι που θα έφερνε εξοικονόμηση 1 δισεκατομμυρίου κυβικών μέτρων αερίου από τώρα έως τα τέλη Μαρτίου.
Επίσης, ο Dialuce παροτρύνει τους Ιταλούς να χρησιμοποιούν τα πλυντήρια (πιάτων και ρούχων) μόνο πλήρως φορτωμένα, να αποσυνδέουν όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές που δεν χρησιμοποιούνται, και να εγκαταστήσουν εφαρμογές για το μέτρημα της ενεργειακής κατανάλωσης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος