Ιταλία: Η Κεντροαριστερά υπέρ κοινού υποψηφίου με την Κεντροδεξιά για ΠτΔ, αρκεί να μην είναι ο Berlusconi

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Σήμερα το πρωί συναντήθηκαν ο ηγέτης του Κινήματος 5 Αστέρων και πρώην Πρωθυπουργός, κ. Giuseppe Conte, ο Γενικός Γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος κ. Enrico Letta και ο αρχηγός της LeU και Υπουργός Υγείας κ. Roberto Speranza. Σκοπός, η συζήτηση με θέμα την Προεδρία της Δημοκρατίας, οι εκλογές της οποίας θα λάβουν χώρα την Δευτέρα 24 Ιανουαρίου.

Στο τέλος της συνάντησης, που διεξήχθη στην οικία του πρώην Πρωθυπουργού, οι τρείς άνδρες έσπευσαν σε κοινή ανακοίνωση στο Twitter, ο καθένας από τον προσωπικό του λογαριασμό: “Εξαιρετική συνάντηση. Θα εργαστούμε μαζί για να δώσουμε στη χώρα μια ή έναν έγκυρο Πρόεδρο στον οποίο ο καθένας μπορεί να αναγνωρίσει τον εαυτό του. Είμαστε ανοιχτοί σε αντιπαράθεση. Κανείς δεν μπορεί να καυχηθεί το δικαίωμα πρώτης επιλογής. Έχουμε όλοι καθήκον ευθύνης”.

Αν και η απόφαση του κοινού tweet δίνει προς τα έξω μια αίσθηση κοινού διαλόγου εντός της Κεντροαριστερής παράταξης, επιβεβαιώνεται η αίσθηση πως η Κεντροαριστερά δεν έχει καταλήξει ακόμη σε ένα επίσημο όνομα για να προτείνει στην Προεδρία της Ιταλικής Δημοκρατίας, κάτι που έκανε τον ίδιο τον Letta να δηλώσει: “Δεν υπάρχει συμφωνία για τα ονόματα γιατί θα μιλήσουμε για αυτά με την Κεντροδεξιά τις επόμενες ημέρες”. 

Από την άλλη, ξεκάθαρη είναι η πρόθεση των Κεντροαριστερών κομμάτων να ασκήσουν επίσημα πόλεμο κατά της υποψηφιότητας του Silvio Berlusconi, η οποία έχει αναστατώσει την παράταξη ως “διχαστική προσωπικότητα”. Άλλωστε, ο Giuseppe Conte δήλωσε στο τέλος της συνάντησης πως “είμαστε έτοιμοι για ισχυρή δράση, ακόμη και για μια ευρεία και κοινή αντιπαράθεση. Προφανώς, μεροληπτικές υποψηφιότητες όπως αυτή του Berlusconi θα πρέπει να αφαιρεθούν από το τραπέζι”.

Σημειωτέον, το ειδησεογραφικό πρακτορείο ANSA μεταδίδει πως, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, το Κίνημα 5 Αστέρων εξακολουθεί να πιέζει ώστε να βρει ένα εναλλακτικό όνομα σε αυτό του Mario Draghi, προκειμένου  ο ίδιος να διατηρήσει την Πρωθυπουργία, κάτι στο οποίο ενδεχομένως να συμφωνήσει και ο Matteo Salvini της Lega.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος