Ιταλία: Η επανεκλογή του Sergio Mattarella έφερε σεισμό στο πολιτικό τοπίο της Χώρας

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Αναμφισβήτητα, η εβδομάδα που μας πέρασε δεν ανέδειξε απλά των Sergio Mattarella ως εθνικό σωτήρα λόγω της διαθεσιμότητάς του για δεύτερη θητεία ως Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας (ΠτΔ). Μάλλον όμως το εν λόγω γεγονός ίσως να πέρασε σε δεύτερη μοίρα σε σχέση με την φανερή κρίση του πολιτικού συστήματος.

Ένα θλιβερό πολιτικό θέαμα υπό το βλέμμα των πολιτών  

Η γενική άποψη είναι πως η διαδικασία ψήφου της περασμένης εβδομάδας ανέδειξε δύο πράγματα. Πρώτον, πως υπάρχουν άνθρωποι με σοβαρότητα και θεσμική ευθύνη, όπως ο 80χρονος Mattarella, ο οποίος θυσίασε την πολυπόθητη και πολυανακοινώμενη συνταξιοδότησή του, σώζοντας τη Χώρα από μια βαθύτατη θεσμική κρίση. Δεύτερον, πως το πολιτικό σύστημα αδυνατεί να προβεί σε συμβιβασμούς για το καλό του τόπου. Και η αλήθεια είναι πως ο κόσμος είναι πολύ ενοχλημένος από το θλιβερό θέαμα που έδωσε η πολιτική μαζί με τους πολιτικούς την περασμένη εβδομάδα. 

Πράγματι, πλην των σχολίων για τον Mattarella, η κριτική του κόσμου γενικότερα δεν είναι ούτε κομψή ούτε θετική για ότι συνέβη. Αίσθηση προκάλεσε στα κοινωνικά δίκτυα το γράμμα που διάβασε η κωμικός Luciana Littizzetto την Κυριακή το βράδυ σε εκπομπή της RAI, κατά τη διάρκεια της οποίας απευθύνθηκε στους Βουλευτές, Γερουσιαστές και γενικότερα στους εκλέκτορες που κλήθηκαν να ψηφίσουν την περασμένη εβδομάδα γράφοντας άσχετα με την διαδικασία ονόματα, προκαλώντας κύμα αντιδράσεων.
“Στρέφομαι σε εσάς, εξοχότατοι κύριοι” είπε η Littizzetto “που γράψατε στο ψηφοδέλτιο για τρεις συνεχόμενες ημέρες” ονόματα τραγουδιστών, κωμικών ή τηλεπερσόνων “Πώς νιώσατε; Νιώσατε έμπνευση; Νιώσατε χιουμορίστες; Λοιπόν, δεν είστε. Είστε ηλίθιοι”.

Θρύψαλα οι (ένδο- και δια-)κομματικές ισορροπίες 

Βέβαια, τα περισσότερα κόμματα φωνάζουν σιωπηλά πως το πρόβλημα του ΠτΔ λύθηκε. Αλλά η αλήθεια είναι πως ξεπεράστηκε μόνο ένα εμπόδιο ενώ η πολιτική βγαίνει βαριά πληγωμένη από αυτή τη μάχη.

Καθόλη την εβδομάδα επικράτησε ένα πολύ δύσκολο κλίμα, εφόσον τα κόμματα αδυνατούσαν να συμφωνήσουν σε ένα από κοινού όνομα υποψηφίου. 

Τρία είναι τα κύρια μέτωπα που αναδεικνύονται. Το πρώτο είναι εντός της Κεντροδεξιάς παράταξης, όπου διευρύνθηκε το ρήγμα μεταξύ των Lega (Matteo Salvini), Fratelli d’Italia (Giorgia Meloni) και Forza Italia (Silvio Berlusconi), με αποτέλεσμα η ολοφάνερη αντιπαράθεση μεταξύ των τριών κομμάτων. Τονίζουμε σε αυτό το σημείο πως το κόμμα Fratelli d’Italia, το οποίο δεν λαμβάνει μέρος στον ευρύ Κυβερνητικό συνασπισμό, αντιστέκεται πλήρως στην λύση Mattarella bis της τελευταίας στιγμής, και μάλιστα μίλησε για “ανταλλαγή 7 ετών προεδρίας για 7 μήνες διακυβέρνησης των κομμάτων”.

Το δεύτερο μέτωπο αφορά την ίδια τη Lega. Νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου, και πριν την εκλογή του Mattarella ως (εκ νέου) ΠτΔ, φαινόταν σχεδόν σίγουρο το ενδεχόμενο της παραίτησης του Υπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης κ. Giorgetti, της Lega, λόγω “φίλιων πυρών”. Στην συνέχεια φαίνεται το σενάριο αυτό να έμεινε “στον πάγο”, αλλά δεν σημαίνει πως τα προβλήματα λύθηκαν.

Αντίθετα, την Τρίτη 1 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο της Lega στα γραφεία του κόμματος στη via Bellerio του Μιλάνου, από το οποίο αναμένονται αποφάσεις για την πορεία που θα ακολουθήσει το κόμμα και ενδεχομένως για την στάση του εντός του Κυβερνητικού συνασπισμού.

Το τρίτο μέτωπο αφορά την σφοδρότατη διαμάχη που ξέσπασε μεταξύ των Giuseppe Conte και Luigi Di Maio εντός του Κινήματος 5 Αστέρων. Ουσιαστικά ο Di Maio έθεσε θέμα ηγεσίας, εφόσον ο ίδιος αντιστάθηκε στην πρόταση Conte να προτείνει την Elisabetta Belloni (επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών) ως υποψήφιο πρόσωπο, κάτι που μάλιστα φαίνεται αρχικά να άρεσε στη Lega και στο Δημοκρατικό Κόμμα. Μια πρόταση που, όπως γνωρίζουμε, εν τέλει κατέρρευσε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος