Ιταλία: Η Εισαγγελία της Ρώμης ξεκίνησε έρευνα για τις αυξήσεις στα καύσιμα – Αναμονή της κυβερνητικής παρέμβασης για μείωση των τιμών ενέργειας

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Οι αυξήσεις των καυσίμων είναι πολύ σημαντικές και στην Ιταλία, όπου οι τιμές της βενζίνης και του πετρελαίου συχνά στην Autostrada ξεπερνούν τα 2,4 Ευρώ ανά λίτρο, ενώ σε νησιά όπως η Ischia ξεπέρασαν τα 2,6 Ευρώ ανά λίτρο.

Οι αυξήσεις φάνηκαν παράλογες και στον Υπουργό Οικολογικής Μετάβασης, κ. Roberto Cingolani, ο οποίος μάλιστα σε εκπομπή μίλησε περί “κολοσσιαίας απάτης που προέρχεται από τη νευρικότητα της αγοράς”.  

Κατόπιν της δήλωσης του Υπουργού λοιπόν, και με τις τιμές των καυσίμων να πιέζουν εταιρείες και νοικοκυριά, η Ιταλική Ένωση Καταναλωτών Codacons υπέβαλε καταγγελία σε 104 Εισαγγελίες όλης της Ιταλικής επικράτειας ώστε να διερευνηθούν τυχόν φαινόμενα κερδοσκοπίας. 

Η πρώτη Δικαστική Αρχή που κινήθηκε είναι η Εισαγγελία της Ρώμης, η οποία προχώρησε στη διαδικασία “χωρίς υπόπτους και χωρίς την υπόθεση του εγκλήματος, με στόχο την εξακρίβωση των λόγων αυτής της αύξησης και τον εντοπισμό τυχόν ευθυνών”, με την έρευνα να διεξάγεται από την Δίωξη Οικονομικού Εγκλήματος της Ρώμης (Guardia di Finanza).

Παράλληλα, η Κυβέρνηση Ντράγκι κινείται ώστε να μειωθούν οι τιμές μέσω διατάγματος το συντομότερο δυνατόν. Ένα μέτρο που μεταφέρουν σήμερα Ιταλικά ΜΜΕ είναι η μείωση της τιμής της βενζίνης και του πετρελαίου κατά τουλάχιστον 15 λεπτά ανά λίτρο, το οποίο θα φορολογηθεί από το επιπλέον ΦΠΑ που προέρχεται από τις αυξημένες τιμές των καυσίμων (εκτιμημένο στα 200 εκ. Ευρώ για τον Μάρτιο).

Επίσης, σχετικά με το ενεργειακό, αναμένεται η διευκόλυνση πληρωμών των λογαριασμών αλλά και η μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. 

Το διάταγμα αναμένεται να είναι έτοιμο μέχρι την Πέμπτη 17 Μαρτίου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος