Ιταλία: Η διόγκωση των μεταναστευτικών ροών οδηγεί τη Frontex να ενισχύσει τη δύναμή της στη Λαμπεντούσα

Ο Οργανισμός Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex) ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα ενισχύσει τη στήριξη που παρέχει στις ιταλικές αρχές για να αντιμετωπίσει τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα στη γειτονική χώρα και έχουν φέρει στα όρια τους τα συστήματα υποδοχής και φιλοξενίας στο νησί της Λαμπεντούσα.

«Δεν είναι θέμα μόνο της Ιταλίας, αλλά συνολικά όλης της Ευρώπης. Όλοι μαζί πρέπει να αναλάβουμε την κοινή ευθύνη να διαφυλάξουμε τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ» σχολίασε ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex, Χανς Λέιτενς.

Όπως έγινε γνωστό, η ευρωπαϊκή υπηρεσία συνόρων θα διπλασιάσει της ώρες πτήσης των αεροπλάνων της στην Κεντρική Μεσόγειο, θα αυξήσει τις ώρες περιπολιών των σκαφών που έχει αναπτύξει στην περιοχή και θα διαθέσει πρόσθετες δορυφορικές φωτογραφίες των κυριότερων σημείων εξόδου μεταναστών από την Τυνησία. Επίσης, θα ενισχυθεί περαιτέρω το ανθρώπινο δυναμικό της υπηρεσίας στη Λαμπεντούσα, που αυτή τη στιγμή αριθμεί 40 άτομα, ενώ μια ομάδα 30 ειδικών σε μεταναστευτικά θέματα θα αποσταλεί στα λιμάνια της Μεσίνα και της Ρέτζιο Καλάμπρια ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ταυτοποίησης των μεταναστών που καταφτάνουν μαζικά. «Αυτά τα μέτρα θα επιτρέψουν στις ιταλικές αρχές να ελέγχουν καλύτερα τις θάλασσες και θα παρέχουν στήριξη σε ενδεχόμενες επιχειρήσεις αναζήτησης και διάσωσης» αναφέρεται σε ανακοίνωση της Frontex.

Σύμφωνα με στοιχεία των αρμόδιων ιταλικών υπηρεσιών, από την Τρίτη μέχρι τα ξημερώματα της Τετάρτης περισσότεροι από χίλιοι πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν με διαφόρων τύπων σκάφη στη Λαμπεντούσα, εκμεταλλευόμενοι τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών στη Μεσόγειο.

Πηγή: Europa Press       

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος