Ιταλία: Η χρήση του πράσινου πιστοποιητικού ‘α λα Ιταλικά’ στο επίκεντρο των νέων κυβερνητικών μέτρων

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Όπως πολλές άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, έτσι και η Ιταλία αντιμετωπίζει έξαρση των κρουσμάτων CoViD-19, και κυρίως του στελέχους Δέλτα, το οποίο και ανησυχεί ιδιαίτερα τις αρχές και τους λοιμωξιολόγους λόγω της ταχείας εξάπλωσής του.

Τα κρούσματα της Πέμπτης 22 Ιουλίου σε όλη την επικράτεια ξεπέρασαν τα 5000, και έχει καταστεί πλέον κατανοητό το γεγονός πως οι πανηγυρισμοί για τους αγώνες του EURO 2020 επηρέασαν αρνητικά την υγειονομική κατάσταση της χώρας.

Η Ιταλική Κυβέρνηση σπεύδει να βρεί λύσεις, εν μέσω μια πολυπόθητης αλλά και – για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ανώμαλης καλοκαιρινής περιόδου. Η ισορροπία μεταξύ μιας ‘ελαφράς’ τουριστικής περιόδου και έκρηξης των νέων κρουσμάτων παραμένει λεπτή.  

Όσο επαναληπτικό και ρητορικό και αν ακούγεται, και σύμφωνα με την πλειοψηφία των λοιμωξιολόγων, η λύση φαίνεται να βρίσκεται στον εμβολιασμό του πληθυσμού και στην επίτευξη της – πλέον γνωστής σε όλους μας – ανοσίας της αγέλης. Για να γίνει αυτό, η Ιταλική Κυβέρνηση θεωρεί πως το πράσινο πιστοποιητικό (green pass) αποτελεί μάλλον το πιο χρήσιμο και έμπρακτο εργαλείο για να βγει η χώρα από αυτό το αδιέξοδο.

Με γνώμονα την ριζοσπαστική λύση του Εμμανουέλ Μακρόν, η οποία έφερε αρκετές αντιστάσεις και κοινωνικές αναταραχές στη Γαλλία, η Ιταλία οδεύει προς μια ευέλικτη χρήση του πράσινου πιστοποιητικού …’α λα Ιταλικά’.

Σύμφωνα λοιπόν με τα Ιταλικά ΜΜΕ, Κυβέρνηση, Περιφέρειες και Τεχνική Επιστημονική Επιτροπή της Ιταλίας συμφώνησαν στην εφαρμογή του πράσινου πιστοποιητικού, ακόμη και με μόνο μια δόση εμβολίου, όπου εφαρμόσιμο. 

Αναλυτικά και από τις 5 Αυγούστου:

  • το πιστοποιητικό θα είναι απαραίτητο για όλες τις δημόσιες εκδηλώσεις όπως παραστάσεις, ταξίδια, φεστιβάλ, σινεμά και αθλητισμό
  • θα χρειαστεί το πράσινο πιστοποιητικό για κατανάλωση σε κλειστούς χώρους εστιατορίων, ενώ δεν θα χρειαστεί για κατανάλωση ‘στη μπάρα’ των μπαρ και σε κατανάλωση σε ανοικτούς χώρους
  • ντίσκο και κλαμπ παραμένουν κλειστά για όλους (παρόλες τις ενστάσεις της Λέγκα)
  • η μετάβαση από λευκή σε κίτρινη ζώνη θα γίνεται με περισσότερο από το 10% των θέσεων στις Μ.Ε.Θ. και το 15% για τις κανονικές μονάδες 
  • μια περιοχή θα μεταβεί σε πορτοκαλί χρώμα με χωρητικότητα των Μ.Ε.Θ. στο 20% και κανονικές μονάδες στο 30% 
  • η μετάβαση στην κόκκινη ζώνη ορίζεται με την χωρητικότητα των Μ.Ε.Θ. στο 30% και των κανονικών μονάδων στο 40% 
  • η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης επεκτείνεται έως στις 31 Δεκεμβρίου 2021 

Ένα περαιτέρω μέτρο που συζητείται είναι η μείωση της καραντίνας σε περίπτωση επαφής με θετικό κρούσμα, ενώ δεν θα άλλαζε τίποτα σε περίπτωση επαναμόλυνσης παρά τον εμβολιασμό.

Επίσης, προσωρινά αναβάλλονται οι αποφάσεις για την χρήση του πιστοποιητικού στα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως και τα μέτρα για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό του σχολικού εκπαιδευτικού και μη προσωπικού.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος