Ιταλία – Green Pass: Σκληρότερα μέτρα για εκπαίδευση και ταξίδια από 1η Σεπτεμβρίου

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Εδώ και αρκετές εβδομάδες στην Ιταλία γίνεται όλο και πιο έντονη η συζήτηση για την χρήση του Green Pass. Η Κυβέρνηση του Mario Draghi έχει ξεκαθαρίσει εξ αρχής πως το εμβόλιο είναι το όπλο στη διάθεσή μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας και για την επιστροφή στην κανονικότητα, σε υγειονομικό αλλά και οικονομικό επίπεδο. 

Όπως αναφέραμε και πριν λίγες μόλις ημέρες, ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού στην Ιταλία δεν είναι υποχρεωτικός. Παρόλα αυτά, τα μέτρα που μελετώνται για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού και της επίτευξης του στόχου του 80% της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού έχουν σαν βάση την χρήση του Green Pass, κάτι το οποίο σημαίνει – εμμέσως πλην σαφώς – πως η καθημερινότητα θα είναι με διαφορά πιο εύκολη για όσους έχουν εμβολιαστεί.

Να υπενθυμίσουμε σε αυτό το σημείο πως εξαιρούνται από τον εμβολιασμό – και επομένως, από την κατοχή του Green Pass – παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών, τα οποία ήδη εξαιρούνται ούτως ή άλλως από την εμβολιαστική εκστρατεία. Επίσης, εξαιρούνται και άτομα που δεν μπορούν να εμβολιαστούν για λόγους υγείας και που φυσικά διαθέτουν την κατάλληλη ιατρική πιστοποίηση.

Σημειωτέον, η Ιταλική Κυβέρνηση προνόησε ώστε να υπάρξουν μειωμένες τιμές για τα rapid test, με κόστος 8 Ευρώ έκαστο για τους 12-18 ετών και 15 Ευρώ από 18 ετών και πάνω. Τούτες οι τιμές θα ισχύουν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

Ας συνοψίσουμε τα σχετικά μέτρα που θα ισχύουν από την 1η Σεπτεμβρίου.

Σχολεία και πανεπιστήμια

Το Green Pass θα είναι υποχρεωτικό για όλο το εκπαιδευτικό προσωπικό. Όσοι δεν σέβονται τη διάταξη δεν θα έχουν πρόσβαση στις σχολικές εγκαταστάσεις, θα θεωρούνται σε “αδικαιολόγητη απουσία” και την πέμπτη ημέρα απουσίας τους θα διακόπτεται η εργασιακή σχέση, με αναστολή μισθού. Αυτό θα δημιουργήσει ένα κενό στο προσωπικό, και γι αυτό η Κυβέρνηση διέθεσε 358 εκατομμύρια Ευρώ για αναπληρωματικούς. Ο κανόνας περιλαμβάνει όλα τα κρατικά, ομότιμα ​​και μη εκπαιδευτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων των επαρχιακών κέντρων εκπαίδευσης ενηλίκων. 

Να σημειώσουμε πως αυτές τις μέρες σάλο έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις από πλευράς των διευθυντών που όπως υποστηρίζουν δεν μπορούν να ελέγξουν όλο το εκπαιδευτικό προσωπικό, και μερικοί μάλιστα επικαλέστηκαν και το θέμα της ευθιξίας και των προσωπικών δεδομένων. Γι αυτό το λόγο στα Υπουργεία Παιδείας και Υγείας συζητείται το ενδεχόμενο τα Green Pass να ελεγχθούν μέσω προγράμματος το οποίο θα δείχνει στους διευθυντές μόνο την τυχόν ύπαρξη μη κατόχων πιστοποιητικού. 

Για τους μαθητές δεν υπάρχει υποχρέωση Green Pass. Τα μαθήματα θα γίνονται πλέον με παρουσία, με υποχρεωτική μάσκα για μαθητές άνω των 6 ετών, με προτεινόμενη απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου όπου είναι δυνατόν. Σημειωτέον, απαγορεύεται η είσοδος στο σχολείο με σωματική θερμοκρασία άνω των 37.5 °C.

Όσον αφορά τα πανεπιστήμια, ισχύουν οι ίδιοι κανόνες (και μέτρα τυχόν αναστολής) με το προσωπικό του σχολείου. Οι φοιτητές των πανεπιστημίων θα μπορούν να συμμετάσχουν καθ’ ιδίαν στα μαθήματα μόνο αν κατέχουν το Green Pass, διαφορετικά θα πρέπει να αρκεστούν στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Τρένα

Στα τρένα Υψηλής Ταχύτητας (TAV: FrecciaRossa, Italo), Intercity και Intercity Night θα ζητηθεί ως αναγκαία η χρήση του Green Pass ως κριτήριο επιβίβασης. Αντιθέτως, το πιστοποιητικό δεν θεωρείται αναγκαίο για περιφερειακά τρένα, ακόμη και αν εκτελούν δρομολόγια μεταξύ διαφόρων περιφερειών. Σε περίπτωση επιστροφής της περιφέρειας σε πορτοκαλί ή κόκκινη ζώνη όμως, το Green Pass θα είναι απαραίτητο για τις σχετικές μετακινήσεις.

Πτήσεις

Οι εσωτερικές πτήσεις θα χρειαστούν Green Pass, όπως και οι Ευρωπαϊκές. Η μόνη διαφορά είναι πως οι Ευρωπαϊκές χρειάζονται την πλήρη εμβολιακή κάλυψη, ενώ στην Ιταλία αρκεί είτε η πρώτη δόση εμβολίου (ενεργή μετά από 15 ημέρες από την χορήγησή της) είτε η ανάρρωση από τον κορονοϊό (με τους σχετικούς χρόνους που ορίζει το Υπουργείο Υγείας) είτε ένα αρνητικό τεστ. 

Πλοία

Υποχρεωτικό το Green Pass για την πρόσβαση σε πλοία και πορθμεία που εκτελούν διαπεριφερειακούς διαύλους. Για προορισμούς στην ίδια περιφέρεια, το πιστοποιητικό δεν θα χρειαστεί. Μόνη εξαίρεση είναι ο δίαυλος μεταξύ Messina και Reggio Calabria, ο οποίος συνδέει την Σικελία με τη Καλαβρία και δεν χρειάζεται Green Pass. 

Λεωφορεία

Καθίσταται υποχρεωτικό το Green Pass για λεωφορεία που εκτελούν διαπεριφερειακά δρομολόγια αλλά και εις περίπτωση λεωφορείων που χρησιμοποιούνται για ενοικίαση υπηρεσιών με οδηγό.

Αστικές μεταφορές 

Χωρίς υποχρεωτικό πιστοποιητικό προβλέπονται οι τοπικές και αστικές μεταφορές (μετρό, αστικά και περιφερειακά λεωφορεία). Παρόλα αυτά, συζητείται η αύξηση ελεγκτών στα αστικά μέσα για την τήρηση των εν ισχύ αποστασιοποιητικών και υγειονομικών μέτρων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος