Ιταλία – Γερμανικές εκλογές: Ικανοποίηση της Αριστεράς, προβληματισμός της Δεξιάς

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Όπως ήταν αναμενόμενο, η επόμενη μέρα της εκλογικής αναμέτρησης στη Γερμανία προκάλεσε μικτές αντιδράσεις και μεταξύ των Ιταλών πολιτικών.

Με το (μέχρι τώρα) θολό κυβερνητικό τοπίο και ένα σχετικά μικρό προβάδισμα για τους Σοσιαλδημοκράτες του SPD στο 25,7%, είναι λογικό τα κόμματα της Ιταλικής Κεντροαριστεράς να εκφράζονται θετικά.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος, Enrico Letta, ο οποίος δηλώνει πως “έχουμε την απόδειξη για αυτό που πάντα πίστευα, και αυτό είναι ένας από τους βασικούς λόγους που με ώθησαν στο να επιστρέψω και να αναλάβω την αρχηγία του Δημοκρατικού Κόμματος. Από την πανδημία βγαίνουμε οδεύοντας Αριστερά”.

Ο Letta δηλώνει σίγουρος πως “καγκελάριος θα είναι ο Σολτς, δεν έχω καμία αμφιβολία γι αυτό, γιατί μπόρεσε να αποσπάσει τη θετική κληρονομιά της εποχής Μέρκελ από το CDU. Η Γερμανία βγαίνει πιο εύθραυστη από την ψηφοφορία, αλλά η νίκη του SPD είναι σαφής και καταδεικνύει ότι οι προοδευτικοί κερδίζουν σήμερα εάν καταφέρουν ριζοσπαστικές επιλογές.” 

Επίσης, ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος δηλώνει πως το Γερμανικό εκλογικό αποτέλεσμα “το οποίο διέψευσε τις προβλέψεις και τις δημοσκοπήσεις” αποτελεί και μια έμμεση πρόβα τζενεράλε των Ιταλικών εκλογών, αφού “αποδεικνύει πόσο ψεύτικη είναι η ιδέα μιας αναπόφευκτης νίκης για τους Salvini και Meloni” για τους οποίους οι Ιταλικές δημοσκοπήσεις δίνουν σημαντικό προβάδισμα.

Εξίσου ευχαριστημένος εμφανίστηκε και ο Ιταλός ΥπΕξ κ. Luigi Di Maio. Όπως σχολιάζει η εφημερίδα Il Fatto Quotidiano, ο Ιταλός ΥπΕξ “ακόμη και μπροστά στην παρακμή του Alternative für Deutschland, του πέμπτου κόμματος μετά τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους, χαίρεται την «ήττα του κυριαρχισμού»”. Ο Di Maio δήλωσε πως στη Γερμανία “οδεύουν προς μια μεγάλη νίκη των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων”.

Με ήπιους τόνους, αλλά και με εξίσου εμφανή θετικότητα, σχολιάζει το αποτέλεσμα και ο Ευρωπαίος Επίτροπος κ. Paolo Gentiloni, ο οποίος συγχαίρει τον Όλαφ Σολτς και το SPD “για μια τόσο επιτυχημένη προεκλογική εκστρατεία. Κοινωνική ισότητα, βιώσιμη ανάπτυξη και πράσινη μετάβαση για μια ισχυρότερη Ευρώπη”.

Πικρό το σχόλιο του πρώην Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Antonio Tajani σε συνέντευξή του στην Ιταλική εφημερίδα Il Messaggero: “Το CDU-CSU πέτυχε ένα μεγάλο αποτέλεσμα και δυστυχώς, με την έξοδο της Angela Merkel, θα χάσουμε ένα αναντικατάστατο σημείο αναφοράς στην Ευρώπη. Είχαμε πάντα μια εξαιρετική σχέση, στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στην Ευρώπη και επίσης σε θέματα διμερών σχέσεων. Ωστόσο, εναπόκειται τώρα στην Ιταλία να αναλάβει περισσότερες ευθύνες για να έχει μια πιο ισορροπημένη Ευρώπη ώστε να μην είναι μόνο γαλλογερμανική”.

Τέλος, το αποτέλεσμα της νίκης των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών και κυρίως η ήττα των Δεξιών τάραξε τον Matteo Salvini (Lega), ο οποίος δήλωσε πως “είναι ακόμη πιο σημαντικό η Ιταλική Κεντροδεξιά να συγκεντρωθεί και να συνεργαστεί στην Ιταλία, αλλά κυρίως στην Ευρώπη. Ενωμένοι στις Βρυξέλλες, ξεπερνώντας τους διχασμούς και τα κομματικά συμφέροντα, θα καταφέρουμε να υπερασπιστούμε πιο έντονα το ιταλικό εθνικό συμφέρον. Ας πάρουμε μάθημα από τους Γερμανούς, διαφορετικά η σοσιαλιστική-κομμουνιστική ιδεολογία στην Ευρώπη δεν θα έχει πια όρια”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος