Ιταλία: Έσπασε το φράγμα του 80% των εμβολιασμένων – Δεν θα τεθεί ψήφος εμπιστοσύνης για το Green Pass

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Σήμερα αργά το πρωί ο επίτροπος για τα επείγοντα περιστατικά Covid, Στρατηγός Francesco Figliuolo, ανακοίνωσε πως η Ιταλία μόλις έσπασε το φράγμα του 80% των εμβολιασμένων με την πρώτη δόση του εμβολίου.

“Είναι ένα σημαντικό ορόσημο – δήλωσε ο Figliuolo – γιατί μας λέει ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου θα φτάσουμε στο 80% του πλήρως εμβολιασμένου κοινού” και τόνισε πως αυτό σημαίνει πως η Ιταλία “είναι πολύ κοντά στην ανοσία της αγέλης”.

Ο στρατηγός μίλησε και για το μείζον θέμα της τρίτης δόσης του εμβολίου, για το οποίο ο ίδιος ο Ντράγκι είχε δηλώσει πως η Ιταλία θα προχωρούσε σε αυτό, και τόνισε πως η χώρα θα ξεκινήσει “με τους ανοσοκατασταλμένους ή με εκείνους που χρειάζονται βοήθεια του ανοσοποιητικού συστήματος” και εκτίμησε πως “το υπολογιζόμενο κοινό είναι περίπου 3 εκατομμύρια” πολιτών.

Ο Στρατηγός Figliuolo εκφράστηκε επίσης και για τις κατηγορίες που θα απαλλαχθούν, και είπε πως “είναι πιθανό να πάμε σε ηλικιωμένους, εξειδικευμένα υγειονομικά κέντρα και υγειονομικό προσωπικό” ενώ παράλληλα τόνισε πως “τα εμβόλια που θα χρησιμοποιηθούν θα είναι Pfizer και Moderna”. 

Η ανησυχία τώρα παραμένει για περίπου 1.8 εκατομμύρια ανεμβολίαστους πολίτες ηλικίας 50-59 ετών, στους οποίους ο Στρατηγός έκανε έκκληση λέγοντας πως “ακόμη και αν φτάσουμε στο 82% των πρώτων εμβολιασμών, αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό”.

Αντιθέτως, ο Στρατηγός Figliuolo υπογράμμισε πως η ανταπόκριση των νέων στην εμβολιαστική εκστρατεία ήταν θετική. “Έχουμε εξαιρετικά αποτελέσματα: από 100 χιλιάδες πρώτους εμβολιασμούς χθες, το 30% αφορούσε την ηλικιακή ομάδα 12-19 ετών”. Όσον αφορά την ηλικιακή ομάδα άνω των 80, τα νέα είναι εξίσου καλά, εφόσον οι εμβολιασμένοι είναι “πάνω από 95%” του συνόλου, και ο Στρατηγός σημείωσε με υπερηφάνεια πως “λίγες χώρες στον κόσμο έχουν επιτύχει αυτό το αποτέλεσμα”.

Σχετικά με το θέμα των εμβολιασμών και του σχετικού Green Pass, υπάρχουν εξελίξεις και σε πολιτικό επίπεδο.

Σε μια κίνηση τελευταίας στιγμής, το κόμμα της Lega απέσυρε τις περισσότερο από 900 τροπολογίες που είχε καταθέσει σχετικά με το θέμα του Green Pass.

Με την εν λόγω απόσυρση, κλείνει οριστικά το σενάριο των τελευταίων ημερών το οποίο ενδεχομένως να έφερνε τα κόμματα σε διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης, αν και αυτό φαίνεται πως θα ανοίξει περαιτέρω ρωγμές εντός του κόμματος της Lega του Matteo Salvini.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος