Ιταλία: Επίσκεψη στη Ρώμη του Ρώσου ΥπΕξ Λαβρόφ — Στο επίκεντρο Αφγανιστάν, Λιβύη και η υπόθεση Ναβάλνι

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Σήμερα πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη η πολυσυζητημένη συνάντηση μεταξύ του Ρώσου ΥπΕξ Λαβρόφ και των Μάριο Ντράγκι και Ιταλού ΥπΕξ Λουίτζι Ντι Μάιο.

Μια συνάντηση εφ όλης της ύλης από το Αφγανιστάν έως τη Λιβύη και την υπόθεση του κρατούμενου Ναβάλνι.

Αφγανιστάν

Όπως γράψαμε σε προηγούμενη ενημέρωση, ο Ιταλός Πρωθυπουργός Ντράγκι τόνισε την σημασία μια έκτακτης Συνόδου Κορυφής G20 με επικεφαλής την Ιταλία και με επίκεντρο το Αφγανιστάν, με τη συμμετοχή της Ινδίας, της Ρωσίας και της Κίνας. Να σημειώσουμε πως σήμερα ο Ντράγκι μίλησε τηλεφωνικά και με τον Πρόεδρο της Ινδίας κ. Μόντι ακριβώς για αυτό το λόγο.

“Είμαστε έτοιμοι να σεβαστούμε τις συμφωνίες που έχουν συνάψει οι Ηνωμένες Πολιτείες με τους Ταλιμπάν, είναι όμως απαραίτητο να κατανοήσουμε καλύτερα τον ρόλο που βλέπουν οι εταίροι μας για τη Ρωσία στην G20” δήλωσε ο Λαβρόφ κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με τον ομόλογό του Λουίτζι Ντι Μάιο. 

Να τονίσουμε πως σήμερα ο Ντι Μάιο δήλωσε πως η τελευταία (ιταλική) πτήση από την Καμπούλ αναχώρησε με όλους τους Ιταλούς που ήθελαν να επιστρέψουν, ενώ διασώθηκαν και 4.900 Αφγανοί που ήθελαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους.

Λιβύη

Ένα άλλο μείζον θέμα που απασχόλησε τη σημερινή συζήτηση είναι η σταθερότητα της Λιβύης και της ευρύτερης περιοχής της Βόρειας Αφρικής ενόψει των Λιβυκών εκλογών στα τέλη Δεκεμβρίου αλλά και της ανάγκης μιας ταχείας αποχώρησης όλων των ξένων δυνάμεων από τη χώρα. Ο Ιταλός ΥπΕξ Ντι Μάιο επιβεβαίωσε “την ιταλική δέσμευση για διαρκή σταθεροποίηση της Λιβύης” και συμμερίστηκε “την ανάγκη η διεθνής κοινότητα να συνεχίσει να υποστηρίζει τις ενδολιβυκές διαπραγματεύσεις”, ενώ παράλληλα τόνισε την ανάγκη απόσυρσης των ξένων μισθοφόρων από τη χώρα. Δηλώσεις στις οποίες ο ΥπΕξ Λαβρόφ συμφώνησε και στις οποίες απάντησε πως στη Λιβύη και στη Βόρεια Αφρική “δεν υπάρχει θετική εξέλιξη”. 

Η υπόθεση Ναβάλνι

Ενδιαφέρον ήταν το σημείο όπου ο Ιταλός ΥπΕξ υπογράμμισε με ανησυχία την υπόθεση του πολιτικού κρατούμενου Αλεξέι Ναβάλνι. 

“Είναι αναγκαίο να μιλήσουμε ειλικρινά μεταξύ φίλων χωρών. Υπενθύμισα στον Υπουργό (Λαβρόφ) την ανησυχία μας για την υπόθεση του Αλεξέι Ναβάλνι” για τον οποίο η Ιταλία ζητά να εφαρμοστούν νόμιμες εγγυήσεις για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Στο εν λόγω σημείο ο Ρώσος ομόλογός του απάντησε πως “πολλά μπορούν να γίνουν κατανοητά από τα πρακτικά της ακρόασης της γερμανικής Bundestag” και κάλεσε όσους θέλουν να κατανοήσουν την ουσία της καταδίκης “να μελετήσουν τα πρακτικά της ακρόασης στη Bundestag σχετικά με τη δηλητηρίαση”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος