Ιταλία: Επιφυλακή για λιστερίωση μετά την εμφάνιση βακτηρίων στο προϊόν «wurstel» με τυρί

Array

Ιδιαιτέρως αυξημένη παραμένει η προσοχή  των υγειονομικών αρχών μετά την αύξηση των κλινικών κρουσμάτων λιστερίωσης τροφίμων, που καταγράφηκε σε διάφορες περιοχές της Ιταλίας λόγω μόλυνσης από το βακτήριο λιστέρια στο τυρί κρέμα του προϊόντος «wurstel».

Το ιταλικό Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι από τους ελέγχους που πραγματοποίησε η ομάδα εργασίας, ανακαλύφθηκε συσχέτιση μεταξύ ορισμένων κλινικών περιπτώσεων και της παρουσίας αυτού του βακτηρίου στο τυρί κρέμα του λουκάνικου «wurstel» που παράγεται από το αγρόκτημα «Tre Valli» από το κρέας του κοτόπουλου.

Η παρουσία των βακτηρίων επιβεβαιώθηκε και από αναλύσεις που διεξήγαγε το εργοστάσιο.

Η εταιρεία έχει λάβει όλα τα μέτρα για την προστασία του καταναλωτή σε εφαρμογή της αρχής της μέγιστης προσοχής αποσύροντας τα προϊόντα που βρέθηκαν θετικά και που κατασκευάστηκαν πριν από τις 12 Σεπτεμβρίου 2022.

Περαιτέρω έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη για άλλους τους τύπους προϊόντων που μπορεί να συνδέονται με περιπτώσεις του βακτηρίου.

Από το 2020 μέχρι σήμερα, τρία άτομα έχουν πεθάνει στην Ιταλία και έχουν εντοπιστεί 66 κλινικές περιπτώσεις λιστερίωσης.

Η Listeria monocytogenes, υπεύθυνη για τη λιστερίωση, είναι ένα βακτήριο που μπορεί να υπάρχει στο έδαφος, το νερό και τη βλάστηση και μπορεί να μολύνει διάφορα τρόφιμα όπως το γάλα, τα λαχανικά, τα μαλακά τυριά, το άψητο κρέας και τα ελαφρώς καρυκευμένα λουκάνικα.

Η κύρια οδός μετάδοσης στον άνθρωπο είναι η τροφή.

Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων ποικίλλει από γριππώδεις ή γαστρεντερικές μορφές, που μερικές φορές συνοδεύονται από υψηλό πυρετό, έως σηψαιμικές μορφές, όπως μηνιγγίτιδα ή αποβολή.

Πηγή: ATSH- ANSA

Μετάφραση: Σταυρούλα  Ευαγγέλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος